Silifke Kaymakamı Fatih Damatlar, Mersin Orman Bölge Müdür Yardımcısı Nurettin Bozdemir, Odun Dışı Odun ve Hizmetler Şube Müdürü Gökhan Şener, Silifke Orman İşletme Müdürü Mustafa Aslan ve defne alımı yapan fabrika işletmecilerinin katılımıyla köydeki ormanlık alanda defne ağaçlarının da bulunduğu alanda yapılan eğitim seminerinde köylülere defnenin yöre açısından önemi, kesim tekniği, kurutulması, depolanması ve nakliyesi konusunda uygulamaları eğitim ve bilgi verildi.
Kaymakam Damatlar, uygulamalı eğitim seminerinde yaptığı konuşmada, bu yörede yetişen defnelerin Türkiye’de ve dünyadaki en kaliteli defne olduğunu kaydetti.

Yeşil altın olarak bilinen defnenin bir define olduğunu ve ormanlık alanda kendiliğinden yetiştiği için orman köylüsü için önemli bir gelir kaynağı olduğunu ifade eden Damatlar, yapılan bu eğitim semineriyle de köylülerin defne hasadını daha bilinçli olarak yapacağını belirtti.

Silifke Orman İşletme Müdürü Mustafa Aslan ise, daha önceki yıllarda Odun Dışı Orman Ürünleri ile ilgili çalışmalar yapılsada 2011 yılında Orman Genel Müdürlüğü kuruluşunda Odun Dışı Ürün ve Hizmetleri Dairesi Bakanlığına yer verilmesiyle birlikte bu konudaki çalışmaların ivme kazandığını kaydetti.

Silifke Orman İşletme Müdürlüğü’nün 13 bin hektarlık defne sahasında otlatma baskısı başta olmak üzere sosyal sorunların ortadan kalkması ve korumanın tam olarak yapılması durumunda yararlanılabilecek 8 bin ton defne sürgünü servetinin bulunduğunu ifade eden Arslan, şuanda hasadına başlanan dallı yaş defnedin 50-60 kuruştan, kuru defne yaprağının ise kilosunun 3 liradan alındığını belirtti.

Odun dışı orman ürünlerinin üretiminde kesim tekniği, kurutulması, depolanması ve nakliyesinde geleneksel uygulamalardaki süre gelen yanlış uygulamaların düzeltilmesiyle birlikte kalite artışının kendiliğinden oluşacağını vurgulayan Arslan, “Yanlış uygulamalarla düşük kalitede üretim terk edilerek piyasada yüksek fiyattan talep gören kaliteli ürün üretimi konusunda farkındalık oluşturulması hem ilgili sektör hemde orman köylülerimizin gelirlerinde artış anlamına gelecektir. Gerek müdürlüğümüz gerekse Mersin Orman Bölge Müdürlüğü olarak kalite artışını sağlamaya yönelik olarak yaptığımız odun dışı orman ürünleri çalışmalarımız defne başta olmak üzere harnup, biberiye, kekik, adaçayı, sumak, laden, sandal ve soğanlı bitkiler gibi birçok türde devam etmektedir” dedi.
Editör: Barış Köksal