Cumhuriyet ile yaşıt olan 'Taş Mektep'in açılış törenine, şimdilerde yaşları 70-80'i bulan okulun ilk öğrencileri ile eski Kültür Bakanı İstemihan Talay da katıldı. Tören dolayısıyla bir araya gelme fırsatı bulan taş mektebin eski öğrencileri, bir yandan anılarını yad ederken, bir yandan da kendi dönemlerinin fotoğraflarının da yer aldığı fotoğraf sergisini gezdi.

Merkez Mezitli ilçesi Esenbağlar Mahallesi'ndeki eski Mezitli İlkokulu'nun açılışında konuşan Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan, cumhuriyet tarihine açılan bir kapı olan 'Taş Mektep'in yıllar sonra yeniden hayata döndüğünü söyledi.

Tarihi Taş Mektep'in, yeniden Mezitli halkına ve Mersin'e kazandırılmasının çok önemli olduğunu, böylesine değerli, tarihi bir dokunun yok olup gitmesine izin veremeyeceklerini ifade eden Tarhan, “Ne yazık ki, binlerce insanın hayatında tarifi imkansız değişimlere yol açan, bir kentin eğitim hafızası niteliğinde olan, cumhuriyetle yaşıt Mezitli İlkokulu, 1999 yılında kapatılmış ve çürümeye terk edilmişti. Uzun süren bürokratik uğraşlar sonucunda, Kültür Varlıkları Koruma Kurulunca onaylanan Taş Mektep Projesi, Mersin Valiliğimizin de desteği ile hayata geçirilmeye başlandı” dedi.

Okulun eski mezunlarından çevre sakinlerine, üniversitelerin araştırma görevlilerinden önemli tarihçilere kadar birçok kişiden, oldukça güzel tepkiler aldıklarını aktaran Tarhan, "Mezitli İlkokulu'nun öğrencileri, şimdinin dedeleri-nineleri, amcaları-teyzeleri, anılarını anlatırken, bir yandan gözleri doluyor, bir yandan da tarihin eğitim hafızası olan 'Taş Mektep'in hayata döndürülmesi için verdiğimiz gayreti görerek seviniyor. Heyecan içinde bu günü bekliyorlardı. Değerlerimize sahip çıkacağız. Cumhuriyetimize, Atatürk'ün ilke ve devrimlerine, tarihi ve kültürel değerlerimize sahip çıkacağız. Biz Mezitli'de mutlu insanlar olsun istiyoruz. Çocuklarımız, gençlerimiz, bu güzel miraslardan mahrum kalmasın, Mezitli'de anılar yaşasın diye çalışıyoruz” şeklinde konuştu.
Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz ise bu tür kültürel değerlerin günümüzde yaşatılması için mücadele verirken, yaşadıkları sıkıntılara dikkat çekti. Çok önemli bir eseri Mersin’e kazandırdığı için Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan’a teşekkür eden Kocamaz, “Kentlerin kimliği bu binalardır. Yeni binalar insana hiçbir sıcaklık vermiyor. Böylesi eserleri yeniden ortaya çıkarmak kadar oralara insanın nefesinin değmesi de çok önemlidir. Biz Tarsus’ta eski Kültür Bakanı İstemihan Talay’ın da desteğiyle çok önemli eserleri restore edilmesini sağladık. Ancak tüm uyarılarımıza rağmen buraları butik otel gibi insanların kullanabileceği yerler haline getiremediğimiz için üçüncü kez restore etme kararı alındı. Oysa biz buralarda insan nefesi olsun, restore etmemizin bir anlamı olsun istiyoruz” ifadelerini kullandı.
Vali Yardımcısı Süleyman Deniz, kültürel varlıkların korunması için vatandaşın ödediği emlak vergisinden fon ayrıldığı bilgisini verdi. Bu fon ile çok önemli eserleri yeniden sosyal yaşama kazandırdıklarını kaydeden Deniz, “Kültür eserlerimiz, toplumları dünden bugüne bağlayan varlıklardır. Bu varlıkları dünden geleceğe taşımak sorumluluğumuz var" diye konuştu.

Eski öğrencilere 'temsili bitirme diploması' verildi
Konuşmaların ardından okul içerisinde hazırlanan ve okulun eski öğrencilerinin fotoğraflarının da yer aldığı sergiyi gezen katılımcılar, okulun tarihini ve restorasyon sürecini anlatan belgeseli izledi. Katılımcılar, dağıtılan formları doldurarak tarihi 'Taş Mektep’in önümüzdeki süreçte nasıl kullanılması gerektiği konusunda düşüncelerini paylaştılar. Okulun kayıt defterini inceleyerek kendi dönemlerine ait bilgileri ve okul arkadaşlarını yeniden hatırlayan eski öğrencilere, .Mezitli Belediyesi’nin sürprizi ile ‘temsili bitirme diploması’ verildi. Oldukça duygusal anların yaşandığı diploma töreni sonrası, Mersin Devlet Opera ve Balesi sanatçıları mini konser sundu.

Editör: Barış Köksal