Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye’nin her bir köşesinde vatandaşların büyük bir hasretle beklediği projeleri hayata geçirdiklerini belirtti. Bu çerçevede son 15 yılda 156 milyar lira yatırım yaptıklarını ve Cumhuriyet tarihinin rekorlarını kırdıklarını dile getiren Bakan Eroğlu, “15 yıllık sürede 508 adedi baraj olmak üzere 7 bin 200 adet yeni tesisi ülkemize kazandırdık. Yine bu dönemde orman varlığımızı 1,5 milyon hektar artırarak 3 milyar 820 milyon adet fidanı toprakla buluşturduk. Yıl sonu itibarıyla ise bu rakamı 4 milyara yükseltmiş olacağız. Tabii hayatın devamına önem vererek korunan alanlarımızı arttırdık. Meteorolojide teknolojik bir dönüşüm gerçekleştirerek hava tahmin oranlarımızı yüzde 90’ın üzerine çıkardık” dedi.


Cumhurbaşkanı Erdoğan, 375 eseri hizmete açacak


Hizmet konusunda kendileriyle yarışarak her yıl bir önceki yıldan daha fazla tesis inşa ettiklerinin altını çizen Eroğlu, “Bakanlık olarak her yıl tesisleri toplu olarak hizmete aldık. Bir gelenek haline getirdiğimiz toplu açılış merasimlerine bu yıl da devam ediyoruz. Aralarında barajlar, içme suyu, sulama, atıksu arıtma ve taşkın koruma tesisleri ile ağaçlandırma, ormancılık, milli park ve meteoroloji projelerinin yer aldığı 7,7 milyar TL’ye mal olan 375 dev tesisi Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın teşrifleriyle hizmete alacağız” ifadelerini kullandı.


“Mersin’de hizmete alınacak eserlerin toplam yatırım bedeli 61 milyon 880 bin TL”


Ülke genelinde hizmete alınacak bu tesislerden Mersin’in de payına düşeni aldığını vurgulayan Eroğlu, Mersin’de Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü’nün tamamladığı 10 adet tesisi de bu açılış töreni ile hizmete alacaklarını bildirdi. Hizmete alınacak DSİ’ye ait eserlerin sulama, içme suyu, gölet ve taşkın koruma tesislerinden oluştuğunu belirten Eroğlu, şunları kaydetti: “DSİ tarafından Mersin’de tamamlanan içme suyu tesisi ile Kıbrıs’a yılda 75 milyon metreküp su verecek projede otomasyon sistemi yapılacak. Toplam 500 dekar zirai araziye sulama suyu sağlayacağız. Yine 750 bin metreküp su depolayacağız. 1 ilçe, 1 köy, 6 mahalle ve 100 dekar araziyi taşkın zararlarından koruyacağız. Ayrıca bu açılış merasiminde Bakanlığımıza bağlı Orman, Doğa Koruma ve Milli Parklar ile Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nce yapımı tamamlanan tesis ve çalışmaları da hizmete alacağız. Bu eserler arasında ise yeni orman yolları, ağaçlandırma, orman köylüsüne destek, fidan üretimi, korunan alanların altyapılarının iyileştirilmesi gibi çalışmalar ve otomatik meteoroloji gözlem istasyonları yer alıyor. Bütün bu eser ve çalışmaların toplam yatırım bedeli 61 milyon 880 bin TL’yi geçiyor.”

Editör: Barış Köksal