Özellikle erkek çocuklarda daha sık görülen bir rahatsızlık olduğunu belirten Op.Dr. Hoşver, kasık fıtığının en etkili tedavi yönteminin ameliyat olduğunu belirtti.

Op. Dr. Emre Hoşver çocuklarda kasık fıtığı ile ilgili yazısında şunları söyledi;

Kasık fıtığı, erişkinlerde olduğu gibi çocuklarda da sık görülen sorunlardan biridir. Kasık bölgesinde şişlik ile ortaya çıkan kasık fıtığı, anne karnındayken oluşan ve kasık kanalı içerisine doğru balonlaşan karın zarının (periton) kapanmamasına bağlı olarak oluşur.  Balonlaşan karın zarı fıtık kesesi olarak bilinir. Fıtık kesesi içine en sık olarak ince bağırsaklar girer. 

Kasık fıtığı erkek çocuklarda kızlara oranla daha sık görülür. Yaş ne kadar küçükse görülme sıklığı da o denli yüksektir. Bu nedenle, erken doğan (prematüre) bebekler ile yeni doğanlarda daha sık saptanır. Yüzde 60-70 oranında sağda, yüzde 20-30 oranında solda ve yüzde 5-10 oranında da iki taraflı olarak görülebilir. Genetik geçiş tanımlanmamış olmakla birlikte, ailesinde kasık fıtığı öyküsü olan hastaların yüzde 15’inde de kasık fıtığı vardır. 

Kasık fıtığı, genellikle anne tarafından bebeğin altı değiştirilirken, daha büyük çocuklarda ise giydirilirken ya da banyo sırasında fark edilir. Rutin çocuk hekimi kontrollerinde mutlaka kasık muayenesinin de yapılması gerekir. Çünkü bu bölgedeki anormalliklerin atlanması şansı yüksektir.

Kasık fıtığının en önemli bulgusu şişliktir. Şişlik, çocuk ağlarken ya da gülerken karın içi basıncının artmasına bağlı olarak ortaya çıkar. Kabızlık ve bebek koliği gibi ıkınmaya neden olan durumlar, bebeklik çağında kasık fıtığının ortaya çıkmasına neden olur. Çocuk yattığı zaman şişlik kaybolur. Şişliğin üzerine bastırıldığında içinde hava dolu olan bir cismin boşalmasına benzer bir his alınır. Bu, fıtık kesesi içinde bağırsak bulunduğunun göstergesidir. Daha çok kız çocuklarında olmak üzere, kimi zaman da şişlik içerisinde bir sertlik ele gelir. Bunun nedeni, fıtık kesesi içine yumurtalığın girmiş olmasıdır. Ancak, bu konuda dikkatli olunması gerekir, çünkü sertlik boğulmuş fıtığın da bir bulgusu olabilir! Özellikle 1 yaşın altında kasık fıtığının boğulması riski yüksektir. Olağan koşullarda, fıtık kesesi içerisinde bulunan oluşum üzerine bastırılarak kolaylıkla karın içine geri gönderilebilir. Eğer kese içerisinde bulunan oluşum geri gönderilemiyorsa, bu durumda fıtık boğulması söz konusudur.

Fıtık boğulması, acil ameliyat gerektiren bir durumdur.

Kasık fıtığı ağrı yapmaz. Ancak, çocuklar ağladığı zaman kese belirginleştiği için genellikle ağlamanın nedeninin fıtık olduğu sanılır. Oysa ki, aslında çocuk ağladığı için fıtık kesesi şişmektedir. Erkek çocuklarda eğer fıtık kesesi genişse şişlik kasıktan torbalara kadar inebilir.

Kasık fıtığı tanısı deneyimli bir Çocuk cerrahı tarafından sadece fiziksel inceleme bulguları ile konabilir. Kimi zaman inceleme sırasında fıtık saptanmayabilir. Bu durumda annenin verdiği öykü tanı için önemlidir. Eğer şişlik içerisinde sertlik ele geliyorsa ultrasonografi yapılarak bunun nedeni araştırılmalıdır.

Çocukluk çağında saptanan kasık fıtığı erişkin yaşta görülen kasık fıtığından farklıdır. Çocukluk çağı kasık fıtığı doğumsaldır. Erişkin yaşta ise, karın duvarında herhangi bir nedenle ortaya çıkan zayıflık fıtığın oluşmasına neden olur. Bu nedenle bu yaştaki fıtıklar edinseldir (sonradan oluşmuş-kazanılmış).

Kasık fıtığının tedavi yöntemi ameliyattır.

Fıtık kesesi içine karın içi oluşumları girmişse o kesenin kendiliğinden kapanma şansı yoktur. Bu nedenle, cerrahi yöntemle kasık fıtığının onarılması gerekir. Çocukluk çağında, kasık fıtığı tanısı konduktan sonra gecikmeden ameliyat edilmesi gereken bir durumdur. Eğer çocuğun ameliyat olmasını engelleyen başka bir sorunu yoksa en kısa zamanda ameliyat yapılmalıdır.

Kasık fıtığı ameliyatları günübirlik olarak yapılır. Günübirlik ameliyatlarda hasta geceyi hastanede geçirmez. Ancak, eğer bebek prematüre ise ya da fıtık ameliyat edilmeden önce boğulmuşsa o zaman ameliyat sonrasında hastanede izlenmesi daha uygundur. Kasık fıtığı ameliyatlarında kısa süreli de olsa  genel anestezi uygulanır.

Çocukluk çağı kasık fıtığının ameliyat sonrasında yineleme şansı çok düşüktür. Bunun en önemli nedenleri ameliyat yerinde oluşan enfeksiyon, fıtığın boğulmuş olması, uygun olmayan malzemenin kullanılması, cerrahın deneyimsizliği ya da hastada bağ dokusu bozukluklarının bulunmasıdır. Çocukken kasık fıtığı nedeniyle ameliyat olan bir kişide erişkin yaşta, bu kez erişkin çağı kasık fıtığı olabileceği bilinmelidir.

Editör: Barış Köksal