Geçtiğimiz günlerde Yankı Terapi Merkezi’nde gerçekleştirilen psiko-pedagojik analizi eğitimi etkinliği gerçekleştirildi. Resim çizmenin çocuk için iç dünya ve dış dünya arasındaki en önemli iletişim aracı odluğunu belirten Baybaşin, yazısında şu ifadelere yer verdi;

Geçtiğimiz günlerde kurumumuzda Uzman Psikolog Ramazan Saygın Şimşek ile çocuk resimlerinin psiko-pedagojik analizi eğitimini kısıtlı sayıda ki katılımcılarımızla gerçekleştirdik. 
Çocuklar ile çalışma sırasında resim tekniği ile çocuk hakkında bilgi almak oldukça yaygındır çünkü küçük yaşlarda çocuklar duygularını sözel olarak değil resim ile daha rahat ifade etmektedirler. 
Resim çizmenin çocuk için iç dünya ve dış dünya arasındaki en önemli iletişim yöntemlerinden biri olduğunun altını çizerek ebeveynlerin bu konuda daha bilinçli ve dikkatli yaklaşım sergilemeleri gerektiğini vurguluyoruz. Çünkü çocukların resimlerde kullandıkları renkler, kalemi nasıl kullandıkları, çizdikleri resimlerin boyutu, kağıdın neresinden başladığı ruh sağlıklarını anlayabilmek açısından büyük önem arz ediyor.

Örneğin öfkeyi ve üzüntüyü deneyimleyen bir çocuk resimlerinde ağırlıklı olarak kırmızı ve mor renkleri kullanıyor veya mutlu bir çocuk sarı ve yeşil renkleri ağırlıklı kullanarak mutluluğunu resme yansıtıyor. Çizdiği resimde pembe ve turuncu gibi canlı renkler kullanan bir çocuk ise resim diliyle uyumlu, dışadönük olduğunu gösteriyor. 
Çocuklar için iç dünyanın dili olan resim sadece renkler aracılığıyla olumlu ve olumsuz duyguları yansıtmıyor. Resmin yolculuğu çocuğun bilinçdışından başlıyor. Kağıda dökülen her bir çizginin bir anlamı var ve resimler çocuğunuzun iç sesiyle iletişim kurabilmenizi sağlıyor.
Kurumuzda çocuklar ile ilgili yapılan çalışmalarda çizilen resimler bize önemli ip uçları vermektedir. Çocuklarınızın çizdiği resimlerin analizi sonucunda uygun terapi yöntemleri uzman danışmanlarımız tarafından uygulanmaktadır.
 

Editör: Barış Köksal