İşte Pınar Baybaşin’in o yazısı;

Evliliğin en büyük enerji kaynağı cinselliktir. Cinsel doyumun hem ruhsal hem de fiziksel tatmin ile ilişkisi vardır. Ayrıca kültürel farklılıklar, cinsiyet rolleri algısı, bağnazlık, cinsel ilişkiyi ve eşlerin evlilik doyumunu önemli ölçüde etkilemektedir. Her ne kadar toplumun cinselliğe bakış açısının eşler arasındaki ilişkinin doyum düzeyinde etkili olsa da eşlerden birinin muhafazakâr bakış açısı, aralarındaki cinsel arzuyu ve doyumu engellediğini ve bu durumun eşlerin evliliğini olumsuz etkilediğini görülmektedir. Eşler arasındaki ilişkinin kalitesinin (örneğin; eşlerin birbirine yakınlık göstermesi, fiziksel olarak sevgisini ifade etmesi, aralarında aşk olması) çiftlerin cinsel doyum düzeyleri ile ilişkilidir.

İlişki sorunları nasıl cinsel ilgiyi azaltır?

İlişkiler ya benlik duygumuzu destekler ya da onu azaltır. Eğer özgüven  azalırsa, kendimizi çekici hissetmeyiz ve  bu konuda, kaba davranan birine ilgi duyamayız.
Bu amaçla, bir ilişkide cinsel ilgi kaybına neden olabilecek davranış türleri arasında eleştiri ve verimsiz çatışma yer alır .
Cinsel libido kaybı, güven kaybıyla da ilişkilendirilebilir. Bu aldatma, yalan söyleme ya da ilişkinizdeki iletişim eksikliği gibi sorunlardan da kaynaklanır. Öfkenin uzun sürmesi, küslüğün ve çatışmanın uzun sürmesi yeniden yaşanılacak cinselliği olumsuz yönde etkiler.
Bazen çiftler, birbirleriyle cinsel olarak ilgilenmediklerini ifade ederler. Ancak çoğu zaman bu sadece iletişim kurmayı bıraktıkları anlamına gelir. Bazen de çiftlerden birinin ya da her ikisinin de kendi hayatlarına sahip olmaktan vazgeçtikleri, ben olmayı ve ne istediklerini umursamadıklarını gözlemleriz.

Cinsellik İsteksizlik mi, Direnç mi?

Cinselliğin olmadığı bir ilişki çok azdır. Fakat, bireysel cinsellik yaşayan ve ilişki cinselliğin olmaması çok fazladır.
Öncelikle yaşanan sorunun kişide oluşturduğu duygu isteksizlik mi, direnç göstermek mi? Buna bakmak lazım.

Cinselliğin bir ortalaması var mıdır? 

Hayır, cinsellik eşin kabul ettiğiyle sınırlı olmalıdır.
 

Editör: Barış Köksal