Türkiye Yaş Meyve Sebze Sektörü temsilcileri, Türkiye’nin Çin’e yönelik yaş meyve-sebze ihracatı ile ilgili görüşmelerde bulunmak üzere Sektör Kurulu Başkanı Ali Kavak koordinatörlüğünde Çin Halk Cumhuriyeti’ne gitti. Yerinde inceleme heyetinin Çin ziyareti, 29-31 Ağustos 2015 tarihleri arasında gerçekleştirildi. Akdeniz İhracatçı Birlikleri’nden (AKİB) yapılan yazılı açıklamaya göre, Türkiye Yaş Meyve Sebze İhracatçı Birliklerinin Yönetim Kurulu Başkan ve üyeleri ile firma temsilcilerinden oluşan heyet, ilk olarak başkent Pekin’de Çin’e yönelik yaş meyve-sebze ihracatının önündeki engelleri kaldırmak adına sektörün nabzını tutan Çin Tarımsal Toptancı Halleri Birliği’ni ziyaret etti. Burada Birlik Başkanı Zengjun Ma ve Uluslararası Komisyoner Monica Xie ile yapılan toplantıda konuşan heyet başkanı Ali Kavak, Çin’e yaş meyve-sebze ihracatının önünün açılması ve ihracatın bir an önce başlaması için gerekli pazar erişim süreci ve protokol sürecinin hızlandırılması ile ilgili destek beklediğini dile getirdi. Toplantıda, Hal Birliği temsilcilerinin Türkiye’ye gerekli desteği vereceklerini belirtmeleri üzerine, Türkiye pazarını yerinde incelemeleri adına Çin temsilci heyetleri Türkiye’ye davet edildi.

Çeşitli toptancı hallerini de ziyaret eden heyet, Çin Giriş-Çıkış Teftiş ve Karantina Birliği ile de görüşmelerde bulundu. Birlik temsilcilerinin, Türkiye Yaş Meyve Sebze Heyetinin girişimleri ile Çin Halk Cumhuriyeti pazarında Türkiye yaş meyve ve sebze ürünlerini tanıtabilmek adına 9 -11 Eylül 2015 tarihlerinde Pekin’de gerçekleşecek olan yaş meyve-sebze fuarına ürünler getirilip, Çinli tüketicilere sunulabileceği ve bunun etkili bir reklam kampanyası olacağı önerisi, Türk heyeti tarafından olumlu karşılandı.

Çin ziyaretini değerlendiren Türkiye Yaş Meyve Sebze Sektör Kurulu Başkanı Kavak, bu ülkeye yaş meyve ve sebze ihracatının mümkün kılınması adına önemli diyaloglar başlattıklarını, özellikle Çin’e kiraz ihracatının önündeki engellerin kalkması konusunda önemli aşamalar kaydettiklerini belirtti. Narenciye ve diğer yaş meyve sebze ürünleri için de yakın zamanda engellerin kalkması adına gerçekleştirilen temasların olumlu sonuçlanacağını vurgulayan Kavak, “Yeni bir pazar geliştirmek zorlu ve sabır gerektiren bir süreçtir. Rusya’da yaşanan belirsizlikler ve Ruble’nin durumu, komşu ülkelerde uzun süredir sağlanamayan güven ve istikrar ile yükselen rekabet ortamı sebebiyle oluşturulacak yeni pazarlar, Türkiye yaş-meyve sebze sektörü için çok kıymetlidir. Biz burada pazarın tüketim alışkanlıklarını yerinde tespit etmek üzere yola çıktık, görüştüğümüz kurumlarla olumlu diyaloglar gerçekleştirdik. En önemlisi Çin ile kiraz alanında yapılan taslak protokol imza aşamasına geldi. Çinli tüketicilerin Türk kirazını sabırsızlıkla bekledikleri dile getirildi. Kirazın ardından sıra narenciye ve diğer yaş meyve-sebze ürünlerine de gelecektir. Çin tarafı ülkemizle gerek süreci hızlandırmak gerekse bilgi paylaşımı adına seminer, çalıştay, teknik destek hususlarında ortak çalışmalar yapmak istemektedir” dedi.

Türk Heyeti, Çin ziyaretinin ardından 2-4 Eylül 2015 tarihleri arasında Akdeniz İhracatçı Birlikleri milli katılım organizasyonu ile Asia Fruit Logistica 2015 fuarına katılmak üzere Hong Kong’a geçti.
Editör: Barış Köksal