Bir dizi temaslarda bulunmak üzere Mersin'e gelen Çin Halk Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Yu Hongyang, eşi Zhao Meimei ve beraberlerindeki heyet ile birlikte Vali Ali İhsan Su’yu ziyaret etti.

Ziyarette yaptığı konuşmasına Büyükelçi Hongyang ve beraberindeki heyetin Mersin'de bulunmasından duyduğu memnuniyeti ifade ederek başlayan Vali Su, bu ziyaretin Çin ile Türkiye arasında var olan işbirliğinin daha da artmasına katkı sağlayacağına olan inancını dile getirdi.

"İki ülke arasındaki ilişkileri geliştirecek çalışmaları son derece önemsiyoruz”

İki ülke arasında başta ekonomik alan olmak üzere çeşitli alanlarda var olan ilişkilerin daha da arttırılmasının ülkelerin kalkınması ve gelişimine çok önemli katkılar sağlayacağının altını çizen Vali Su, bu anlamda Mersin’in ekonomik ve sosyal alanda, tarımda, ticarette ve sanayide önemli bir potansiyele sahip olduğunu belirterek, Mersin’in limon, muz ve çilek üretiminde birinci, portakal, domates, salatalık ve benzeri sebze ve meyve üretiminde ise ön sıralarda yer aldığını kaydetti.

Türkiye’nin ilk serbest bölgesinin de Mersin’de kurulduğunu belirterek, kentin sanayi üretiminde de önemli bir kazanıma sahip olduğunu dile getiren Vali Su, sahip olduğu organize sanayi bölgelerinde de ciddi miktarda ihracat yapan önemli fabrikaların faaliyet gösterdiğini belirtti. Tarım ve sanayinin yanı sıra kültür ve turizm açısından da Mersin'in önemli bir potansiyele sahip olduğunu kaydeden Su, medeniyetlere beşiklik etmiş olan Mersin’in 321 kilometre uzunluğundaki sahiliyle ve mavi bayraklı plajlarıyla deniz turizminde de çok önemli bir potansiyele sahip olduğunu ifade etti.
Vali Su, Mersin Limanı ile ilgili olarak ise, “Mersinimizin sahip olduğu uluslararası liman, yıllık gerçekleştirilen bir buçuk milyon teo konteynır elleçlemesi ile ülkemizde ikinci, dökme yük ve konteynır hacmi birlikte ele alındığında ise Türkiye’nin birinci büyük limanıdır" diye konuştu.

Sağlık alanında da Mersin'de önemli yatırımların hayata geçirildiğini dile getiren Vali Su, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açılışını gerçekleştirdiği bin 300 yatak kapasitesine sahip Mersin Şehir Hastanesi’nin, her türlü ameliyatın yapılabildiği son derece modern bir yapıda olduğunu belirtti.

“İlişkilerin daha da geliştirilmesi bakımından Mersin, son derece büyük bir potansiyele sahip"

Konuşmasının sonunda, Çin Halk Cumhuriyeti ile var olan ilişkilerin daha da geliştirilmesi bakımından Mersin’in son derece büyük bir potansiyele sahip olduğunu vurgulayan Vali Su, bu tür ziyaretlerin ülkeler arasındaki başta ekonomik alanlar olmak üzere, her alanda var olan ilişkilerin daha da ileri noktalara taşınmasına önemli katkı sağlayacağına olan inancını dile getirdi.

Hongyang; “Ziyaretimizin en önemli sebebi Mersin’de işbirliği yapılabilecek alanları keşfetmektir"

Büyükelçi Hongyang ise Vali Su ile bir araya gelmekten büyük bir mutluluk duyduğunu ifade ederek, ziyaretlerinin en önemli sebebinin iki ülke arasında var olan ilişkilerin daha da geliştirilmesini sağlamak amacıyla, Mersin ile daha hangi alanlarda işbirliği yapabileceklerini belirlemek ve keşfetmek olduğunun altını çizdi, beraberlerinde bulunan işadamlarının da bu amaçla Mersin’de derin diyaloglar gerçekleştirdiğini belirtti.

Yine aynı amaçla ikili işbirliği ile hareket ederek, karşılıklı görüş alışverişinde bulunmak istediklerini de belirten Hongyang, “Bu ziyaretimizin yanı sıra Mersin’deki yerli firmalarla da bir araya gelecek, Mersin’in geleneklerini ve göreneklerini öğrenmek için bazı faaliyetler gerçekleştireceğiz. Böylece iki ülkenin turizm alanındaki işbirliğine de katkı yapabileceğimizi düşünüyoruz" ifadelerini kullandı.

Konuşmasının devamında Çin ile Türkiye arasındaki işbirliğinin çok hızlı bir şekilde geliştiğine dikkat çeken Hongyang, “İki ülkenin liderleri de işbirliğimize büyük önem vermektedir. Son iki sene içerisinde iki ülkenin lideri toplam dört kez bir araya gelmiştir. Bu ziyaretlerin kazandırdığı ivme sonucu iki ülke arasındaki ekonomik işbirliği de hızlı bir şekilde gelişmiş ve gelişmeye de devam etmektedir. Ama bize göre bu karşılıklı işbirliği daha da geliştirilmelidir" şeklinde konuştu.

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping’in ortaya koyduğu ‘Kuşak ve Yol İnisiyatifi’ teklifine değinerek sözlerine devam eden Hongyang, “Teklif sadece güzergâhtaki ülkeler tarafından değil, bölge dışındaki ülkeler tarafından da desteklendi. Bu temelde geçtiğimiz mayıs ayında Çin’de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da katıldığı ‘Kuşak ve Yol Uluslararası İşbirliği Zirvesi’ düzenlendi. Zirvede Sayın Cumhurbaşkanı Kuşak ve Yol inisiyatifini desteklediğini belirtti. Bu açıdan 'Kuşak ve Yol' çalışması için iki ülke gelişme planlarını uyumlu hale getirmeye çalışıyor" diye konuştu.

"Bütün bunlar işbirliğimizin bir parçası, önemli bir başlangıcıdır"

Çin ve Türkiye arasındaki işbirliğinin çok parlak bir geleceğe sahip olduğunu vurgulayan Büyükelçi Yu Hongyang, şöyle devam etti; "Bir liman kenti olan Mersin büyük bir potansiyele sahiptir. Çinli yatırımcıların Mersin’de yürüttüğü bazı projeler var. Mersin’de Çinli bir denizcilik firması ile bir Çin bankasının şubeleri açıldı, bir güneş enerjisi firmasının üretim tesisi ile madencilik firmasının da deposu kuruldu. Bütün bunlar işbirliğimizin bir parçası, önemli bir başlangıcıdır.

Konuşmasının sonunda Mersin’in, ekonomik gelişim konusunda önemli bir yere sahip olduğunu da ifade eden Hongyang, sözlerini, “Çinli firmalar Mersin’in gelişimine katkı sunmaya hazırdır" ifadeleriyle tamamladı.
Editör: Barış Köksal