Silifke Sulama Kooperatifleri Kurucu Müdürü Ersin Akdoğan Anadolu Kız Meslek ve Meslek Lisesi Konferans salonunda bir toplantı düzenleyerek meyve ve sebzelerin gübre ihtiyacını belirleyen cihazın tanıtımını yaptı. Düzenlenen toplantıya Silifke Ziraat Odası Başkanı Mahire Can, Prof. Dr. Oktay Gürkan ve Yük. Ziraat Mühendisi Sabri Gülersönmez, ziraat mühendisleri ve kooperatif üyeleri katıldı.

“Silifkeli çiftçilerimizin daha bilinçli tarım yapmalarını sağlayacağız” diyen Ersin Akdoğan, “Silifke sulama kooperatifleri olarak çiftçimizin sorun olan yanlış gübrelemenin önüne geçebilmek için, Prof. Dr. Oktay Gürkan ve Yük. Zir. Müh Sabri Gülersönmez ile birlikte bir çalışma gerçekleştirdik, bu kapsamda meyve ve sebzelerin gübre ihtiyacını belirleyen bir cihaz yapıldı böylelikle gerçek gübreleme sağlanarak bölgemizde verimli tarım yapılabilmesinin önünü açmak için bir tanıtım toplantısı düzenledik, bu anlamda çiftçilerimizin toprak tahlilini cihazın nasıl yapacağını, cihazın numuneyi nasıl aldığını ve yaprak, su ve toprak testlerin AB standartlarında etkin nasıl yapıldığı anlatıldı amacımız teknolojiyi yakında takip ederek çiftçimizin bilinçli şekilde tarım yapmasını sağlamaktır” dedi.

“Çiftçilerimizin tarımsal girdi giderleri azalacak diğer yandan verim artacak” diyen Akdoğan, “Analiz örnekleri alarak bölgeye ait toprak özelliklerini, bitki besin elementlerinin varlığı konusunda rapor hazırlanması için gerekli çalışmalar yapılacak. Hazırlanacak olan rapor doğrultusunda yörede eksikliği hissedilen ve toprak yapısına göre bitki besin elementlerinin toprağa verilmesi sağlanarak etkin bir gübre kullanımı sağlanacak. Böylece çiftçilerin tarımsal girdi giderleri azalacak diğer yandan verim artacak. Bu faaliyetlerimiz mevsime bağlı olarak devam edecek. Amacımız çiftçimize faydalı olmak teknik yönden bildiklerimizi paylaşmak. Böylece çiftçilerimiz ürün verimi artacak, gübre gider maliyeti azalacak” dedi.

Editör: Barış Köksal