CHP İl Kadın Kolları üyeleri, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü kapsamında, il binasında basın açıklaması yaptılar. Türkiye genelinde eş zamanlı yapılan açıklamanın Mersin ayağına CHP Mersin İl Başkanı Faruk Mehmet Akar da katılarak, kadınlara destek verdi. Yakalarına birer kelebek figürü takan CHP’li kadınlar adına ’Kelebekler Özgürdür’ başlığıyla açıklama yapan İl Kadın Kolları Başkanı Nevin Zaimoğlu, Dominik Cumhuriyeti’nde üç kız kardeşin 25 Kasım 1960’ta tecavüz edilerek öldürülmesinin, dünyada kadın hareketinin bir sembolü olduğunu kaydetti. Kız kardeşlerden birinin kod adının kelebek olmasından esinlenilerek, üç kardeşin dünyada ‘Kelebekler’ adıyla efsaneleştiğini anımsatan Zaimoğlu, “Dünyanın dört bir köşesinde kadınlar, efsaneleşen bu üç kelebeği anıyorlar. Toplumsal cinsiyet eşitsizliğine, ayrımcılığa, ataerkil toplumsal şiddete, aile içi şiddete, savaşa karşı kadın dayanışmasını örgütlüyor, seslerini yükseltiyorlar” dedi.

Türkiye’de de binlerce kadının yakınları tarafından öldürüldüğüne dikkat çeken Zaimoğlu, son yıllarda kadın cinayetlerinin yüzde bin 400 arttığının altını çizdi. Kadına yönelik şiddetin giderek arttığına işaret eden Zaimoğlu, “Türkiye’de sadece 2011 yılında 257 kadın, 2012’nin ilk 6 ayında ise 100’e yakın kadın öldürüldü. Cinsel saldırıya uğrayan kadınlardan çoğu korku, baskı gibi gerekçelerle şikayetçi dahi olamadı. Öldürülen her iki kadından biri kendi hayatına dair bir karar vermek istediği için öldürüldü. Devletten koruma talebiyle polise veya savcılığa başvuran kadınların yüzde 73’ü; sığınma evlerinde olan kadınların ise yüzde 27’si cinayete kurban gitti. Kadına karşı şiddet sadece fiziksel değil, ekonomik, psikolojik ve cinsel olarak da sürmektedir” diye konuştu.

Bu rakamların, kadına yönelik şiddete ‘sıfır tolerans’ gösterildiği söylemlerini yalandığına vurgu yapan Zaimoğlu, kadınların organize ve sistematik şekilde öldürüldüklerini ifade ederek, şöyle devam etti: “Biz, toplumsal cinsiyetin erkeği otorite, iktidar sahibi olmaya zorladığı, çocukken eline oyuncak silah olarak verdiği, ‘namus’ gerekçe edilerek yakını olan kadını öldürmesinin emredildiği bu topraklarda, şiddete karşı mücadelenin sadece kadınların değil, erkeklerin de sorunu olduğuna inanıyoruz.”

CHP’li kadınlar olarak, kadına yönelik her türlü ayrımcılığa ve şiddete karşı mücadeleyi yürütmeye devam edeceklerini dile getiren Zaimoğlu, sözlerini şöyle tamamladı: “Belleğimizi diri tutmak ve bize dayatılan bunca şeyin altında ezilmemek için ‘böyle gelmiş böyle gider’ diyenlere karşı ‘Yeter Artık’ diyen kadınların yaşamlarını kendi yaşamlarımıza katıyoruz. Bizler, umudu, inancı ve güveni örgütlemek amacıyla ‘Kelebekler Özgürdür’ diyoruz.”

Editör: Barış Köksal