Parti örgütünden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Bingöl, geçtiğimiz hafta 25 kişilik CHP Mersin İl Yönetiminden 13 Yönetim Kurulu üyesinin istifa etmesiyle yönetimin düşmesinin ardından bugün Mersin’e geldi. CHP İl Başkanlığı binası önünde istifa eden yönetim kurulu üyeleri, ilçe başkanları, eski yöneticiler ve partililer tarafından karşılanan Bingöl, Genel Merkez tarafından atanacak ‘Geçici Kurul’u belirlemek üzere gün boyunca partililerin görüşlerini alacak.

İl binasına çıkmadan önce gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bingöl, Mersin’de de aynı anda 13 il yöneticisinin noter aracılığıyla istifa ettiklerini anımsattı. CHP tüzüğü gereği, aynı gün içinde yarıdan bir fazla istifa söz konusu olduğunda o kurulun il de olsa ilçe de olsa düştüğünü ifade eden Bingöl, bu çerçevede Mersin’deki istifaları Merkez Yönetim Kurulu’nda (MYK) geniş bir şekilde değerlendirdiklerini söyledi. Bingöl, “Sonuçta Mersin İl Yönetimi’nin düştüğüne karar verildi. Bundan sonra yapacağımız bir geçici kurul atamak. Bildiğiniz gibi kayyum mahkeme tarafıyla atanan kurulların adıdır ama biz geçici kurul atayacağız. Geçici kurulumuzu atamadan önce Mersin’deki partili arkadaşlarımla bir değerlendirme yapmak istedim. Arkadaşlarımızın görüşlerini alıp, daha objektif, Mersin’i kucaklayacak, önümüzdeki süreçteki gelişmeleri daha nitelikli bir şekilde herkesi kucaklayan, toplayan, birleştiren bir anlayışla hareket edecek bir geçici kurul oluşturmanın gayreti içinde olacağız” diye konuştu.

MERSİN’İ TOPARLAYAN, BÜTÜNLEŞTİREN BİR YAPI

Mersin’e günübirlik gelen Bingöl, gün boyunca ilçe başkanları, daha önce yöneticilik yapmış partililer, belediye başkanları olmak üzere olabildiğince geniş sayıda partili ile görüşmeler yapacağını bildirerek, “Çünkü onlar bizim için çok değerli. Onların yerelde görüşlerini almak bizim önümüzü açacaktır, objektif değerlendirme şansını verecektir. Ankara’da bu akşam milletvekili arkadaşlarımla da görüşmeler yapacağım, onların da düşüncelerini, önerilerini alacağım. Burada hepimizin tek bir gayreti olacak, Mersin’i birleştiren, bütünleştiren, toparlayan bir yapının oluşmasına gayret göstereceğiz” şeklinde konuştu.

GEÇİCİ KURUL 45 GÜN İÇİNDE KONGREYE GİDECEK

Mersin’de, 2015 yılında yapılacak genel seçimlere yönelik partililerin düşüncelerini ve Mersin özelinde yapmaları gereken özel çalışmalar varsa onları da alacağını aktaran Bingöl, bunları yetkili kurullarında değerlendirerek sonuçlandıracaklarını dile getirdi.

Tüzük gereği, ilçelerde 30 gün, ilde ise 45 gün içinde geçici kurulların kongre yapmaları gerektiğinin de altını çizen Bingöl, “Bütün bunları arkadaşlarla tek tek değerlendireceğiz ve bir sonuç alacağız. Buradan aldığım bilgileri ve değerlendirmeleri yarınki MYK’da konu edeceğim, MYK’nın görüşlerine sunacağım” ifadelerini kullandı.

"MERSİN’DE SIKINTI YOK, YENİLEME İHTİYACI VAR"

Genel merkezin Mersin’deki sıkıntıyı net olarak çözüp çözmediği yönündeki bir soruya ise Bingöl, Mersin’de sıkıntı değil, sadece yorulma ve yenileme ihtiyacı olduğunu savundu. Bingöl, şunları söyledi: “Buna sıkıntı demeyelim. Takdir edersiniz ki ikişer yıllık süreler halinde biz kongreler düzenliyoruz. Ama bazen o iki yıllık süre içerisinde birden fazla seçimle karşılaşma durumu söz konusu oluyor. Böyle de olunca ikişer yıllık periyotlarla yenilenen kurullarda haklı olarak bir yorulma, bir karşıtlıklar gelişebiliyor. Bir de takdir edersiniz ki, 30 Mart gibi bir yerel seçim yaşadık. Yerel seçimlerde binlerle ifade edilen aday adayı arkadaşımız çıkıyor, bu 10 bin, 15 bin, 20 bin olabiliyor Türkiye genelinde. Bu adaylıklar birtakım rekabeti beraberinde getiriyor. Yine bu adaylıklar nedeniyle kurullardan istifalar, boşalmalar oluyor. Yedeklerde de bir tükenmişlik söz konusuysa o zaman kurullar çalışamayabiliyor, işlemeyebiliyor ya da bazen arkadaşlarımız bu tür aksaklıkları gördüklerinde kendileri ‘kurullarımızı, örgütlerimizi yenileyelim’ diye bir arayış içerisine de girebiliyorlar. Bunların hepsi çok saygın davranışlar. Bunları değerlendiriyoruz.”

30 Mart seçimlerinden sonra şu ana kadar geçici kurullar marifetiyle Türkiye genelinde 115’e yakın il ve ilçede olağanüstü kongreler yaptıkları bilgisini veren Bingöl, sözlerini şöyle tamamladı: “Sorunsuz kongrelerimiz oldu, çok başarılı sonuçlar alındı, örgütlerimiz yenileniyor. Hiç merak etmeyin, Mersin’de sıkıntı yok. Bu 2,5 yıllık süre içerisinde yaşanan seçimler, kurultay ve benzerleri nedeniyle bir takım yenileme ihtiyaçları söz konusu. Mersinli siyasetçi arkadaşlarım, benim yol arkadaşlarım kendi içinde bu sorunu çok kısa süre içerisinde çözecektir. Ona inancım tam. Hepsi gönüllülük esasıyla, müthiş özveriyle çalışan arkadaşlarım. Her birisi bizim için çok kıymetli, her birisini önemsiyoruz ve çok kısa süre içerisinde de Mersin’de derlenip, toparlanacağız.” 
Editör: Barış Köksal