Çeşitli ülkelerden iş insanları ve birçok üniversite temsilcilerinin katıldığı kongrede Çevre ve sokak ekonomisinin önemini anlatan Akbaş, dünya üzerinde yaşayan insanların sonraki nesillere temiz bir yaşam alanı bırakması gerektiğini belirterek, ‘ Malta’da gerçekleştirilecek olan ‘Global Sokak Ekonomisi’ isimli kongrede çevre dostu girişimci olarak görünmek ve onur kurulu üyesi olarak yer almak bizler adına gurur verici bir durumdur. Bu kongrede ülkemizin çevresel ve geri dönüşüm alanında yaşanan gelişmeleri anlatmak bizleri son derece sevindirdi.  Geri dönüşüm alanında faaliyet gösteren firmalar hem ülkemize hem yaşadığımız kente ciddi oranda ekonomik katkı sağlıyor. Bununla birlikte Dünyada yaşanan çevre kirliliğinin önüne geçmek ve daha yaşanılabilir bir dünya adına attığımız adımlar, bizden sonraki nesillere ciddi oranda ışık tutacaktır. Sokak ekonomisi yaşamın ve yarının ayrılmaz parçasıdır. Sokak ekonomisi mikro ölçekli doğal tarımın garantisidir. Sokak ekonomisi düşük maliyetli birincil istihdam kaynağıdır. Sokak ekonomisi en yaygın girişimcilik okuludur.  Sokak ekonomisi serbest piyasanın sıfır bürokrasi ile en kolay girişimcilik sektörüdür’ dedi.

SOKAK EKONOMİSİNİN SORUNLARI VE ÇÖZÜMLERİ

Sokak ekonomisinin sorunları ve çözümlerine ilişkin konuşan ÇEVDOSAN Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Akbaş, ‘Sokak ekonomisi dışlanmakta ve yadsınmaktadır. Özgün eğitim sokak ekonomisi çalışanlarının en önemli sorunudur. Sokak ekonomisindeki emeğin değeri piyasa ekonomisindeki değerden daha düşüktür.

Sokak ekonomisi, her türlü güvenden ve güvenceden yoksundur. Bunlara bağlı olarak çözüm önerilerimiz şunlardır; Sokak ekonomisine özgün eğitim programı sunulmalıdır. Sokak ekonomisindeki çocuk ve kadın emeği ivedilikle korunmalıdır. Sokak ekonomisi sağlık ve sosyal güvenceye kavuşturulmalıdır. Etkin entegrasyonu ve sosyal içselleştirilmesi ile ürün ve hizmet kalitesi yükseltilmektedir. Sokak ekonomisi özgün mali teşviklerden ve danışmanlık teşviklerinden yararlanmalıdır. Sokak ekonomisi girişimciliği ödüllendirilmeli ve teşvik edilmelidir. Sokak ekonomisinin sanal odaları, dernekleri, birlikleri korunmalıdır’ dedi.

Malta’da gerçekleştirilen ‘Global Sokak Ekonomisi’ kongresinin tekrarının 2019 Şubat ayında Mersin’de yapılması konusunda teklifte bulunan Akbaş, konuşmasının ardından Malta Gozo Devlet Bakanı  Dr. Justyne Caruana beraberindeki heyete Mersin’e özgü tatlı olan cezerye takdim etti. Kongrede Akbaş’a katılımlarından dolayı teşekkür plaketi verildi.

Editör: Barış Köksal