Mersin Valisi Özdemir Çakacak, bir dizi temas ve ziyaret kapsamında Mersin’e gelen Çek Cumhuriyeti’nin Ankara Büyükelçisi Pavel Kafka’yı makamında kabul etti. Mersin Valiliği’nin sahil binasında gerçekleşen ziyarette, Valilik Şeref Defteri’ni imzalayan Çek Büyükelçi Pavel, daha sonra Vali Çakacak ile makamında görüş alışverişinde bulundu.

Ziyarette, Çek Cumhuriyeti’ni ‘dost ve müttefik ülke’ olarak niteleyen Çakacak, Ankara Büyükelçisi Pavel Kafka’yı Mersin’de ağırlamaktan memnuniyet duyduğunu söyledi. Çek Cumhuriyet ile Türkiye Cumhuriyeti’nin, iki NATO müttefiki olmasının yanı sıra var olan siyasi ilişkilerin ekonomik, ticari, turizm ilişkileriyle daha da güçlenmesi konusunda iki ülke yöneticilerinin güçlü iradeleri olduğunu ifade eden Çakacak, “2012 yılının Şubat ayında Çek Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı’nın Türkiye’ye ziyareti, yine 2013 Şubat ayında o zaman Başbakanımız olan Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayip Erdoğan’ın Çek Cumhuriyeti’ne yaptıkları ziyaretle bu iradenin en üst düzeyde olduğu vurgulanmıştır. Sayın Büyükelçi’nin ziyaretiyle iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin daha da artacağına, özellikle Mersin ile Çek Cumhuriyeti arasında daha sıkı bir işbirliğinin ivme kazanacağına inanıyoruz. Bunun için Sayın Büyükelçi’nin Mersin’e ziyaretini çok anlamlı ve önemli buluyorum” diye konuştu.

“MERSİN, İŞBİRLİĞİ YAPILACAK BİR İLDİR”

Kafka'ya Mersin ile ilgili bilgi de veren Çakacak, “Mersin sahip olduğu limanı, ticari ve tarımsal potansiyelleri, sanayisi, doğal güzellikleri, tarihi ve kültürel zenginlikleriyle hem ticaret-sanayi alanında hem turizm alanında işbirliği yapılacak bir ildir. Sayın Büyükelçi’nin Mersin’e yaptığı bu ziyaretin hem ekonomik ilişkilerin geliştirilmesine hem turizm ilişkilerinin geliştirilerek, Mersin’in sahip olduğu doğal güzellikler ve kültürel, tarihi zenginliklerin daha fazla Çek Cumhuriyeti vatandaşı tarafından görülmesine öncülük etmesini de temenni ediyorum. Mersin, yılın 11 ayı güneşli, Akdeniz’de 321 kilometrelik sahili olan bir kent. Binlerce yıllık medeniyetlere ev sahipliği yapmış ve tarihi son derece zengin insanlık mirasına sahip eserleri de bünyesinde barındırıyor. Dolayısıyla biz Çek Cumhuriyeti vatandaşlarını da bu güzellikleri görmeye davet ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Mersinli işadamları ile Çek işadamları arasında ekonomik ilişkilerin geliştirilmesine de değinen Çakacak, “Bu ziyaretle Mersin ile Çek Cumhuriyeti işadamlarının var olan ekonomik işbirliğinin daha da artırılmasına vesile olacağına inanıyorum. İşadamlarımızın birebir görüşmelerinde iş alanlarının daha geniş olabileceğini düşünüyoruz” şeklinde konuştu.

“SON 15 YILDA ÇEK CUMHURİYETİ İLE TÜRKİYE ARASINDAKİ TİCARİ ORAN 12 KAT ARTTI”

Mersin’de olmaktan büyük onur duyduğunu ve Mersin’e ilk gelişi olduğunu dile getiren Çek Büyükelçi Kafka ise Mersin’in çok güzel bir kent olduğunun altını çizdi. Ankara’dan yolculuğunda Mersin sınırına kadar yağmurlu, şimşekli kötü bir hava varken, Mersin’i geçtikten sonra güneşli, çok güzel bir havayla karşılaştığını vurgulayan Kafka, “Türkiye’de göreve başlayalı 5 ay olmasına rağmen, Mersin’e erken ziyaretimin en önemli sebeplerinden biri kültürel, ticari ve sosyal bağların Çek Cumhuriyeti ile yoğun olması. 3 yıl önce Sayın Cumhurbaşkanımızın ziyaretinden sonra pekiştirmek amaçlı gelmek istedim. Desteğinizle ilişkilerin daha da kuvvetlenmesini temenni ediyorum. İlişkilerin geliştirilmesinde ekonomik bağların oluşturulması çok önemli. Son 15 yılda Çek Cumhuriyeti ile Türkiye arasındaki ticari oran 12 kat arttı. Sizin ziyaretinizden sonra Mersin Ticaret ve Sanayi Odası’nı da ziyaret edeceğim. Bizim amacımız, aracı olmak değil ama ‘iki ülke arasında ilişkileri nasıl geliştirebiliriz’ diye öncülük etmek, yol göstermek olacaktır” ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından Vali Çakacak ve Büyükelçi Kafka, karşılıklı birbirlerine hediye takdim ettiler.

Editör: Barış Köksal