Büyükşehir Belediyesi’nden yapılan yazılı açıklamaya göre, 1950 yılından bu yana belediye binası olarak hizmet veren ve şimdi de Mersin Büyükşehir Belediyesi Kent Müzesi Projesi Proje Kategorisi’nde kent müzesi yapılması planlanan Taş Bina jürinin başarı ödülünü aldı. Proje kapsamında, koruma çalışmaları ile yapının sahip olduğu değerlerin öne çıkarılmasını ve mevcut sorunların çözülerek hayata kazandırılmasını amaçlayan Büyükşehir Belediyesi’nin hayata geçireceği Kent Müzesi, sergi mekanları, konferans ve toplantı salonları ile halka açık kültürel, sanatsal ve sosyal etkinliklere ev sahipliği yapacak. Proje ile yapının tasarım bütünlüğü içinde özgün mimari, fiziksel özellikleri ile uyumlu, özgün dokusunu sergilemesine olanak tanıyacak şekilde ve mümkün olduğunca geri dönüşümü mümkün müdahaleler olmasına dikkat edildi.

Mersin’in şehir merkezi olarak kabul edilen alanda yer alan Mersin Vali Konağı, Mersin Kültür Merkezi, Atatürk Evi Müzesi, Cumhuriyet Meydanı gibi sosyal ve kültürel mekanlar ile çevrelenen yapıya restorasyon projesinde ”Kent Müzesi” ve “Başkanlık-Üst Düzey Yönetim Ofisi” işlevleri verildi.

Tarihi Kentler Birliği tarafından düzenlenen ve 2016 yılı Tarihi ve Kültürel Mirası Koruma Proje ve Uygulamalarını Özendirme Yarışması sonuçları, gerçekleştirilen jüri toplantısıyla belirlendi. 69 belediye, 82 uygulama ve 61 proje dalında toplam 143 proje ile 2016 yılında yarışmaya başvurdu. Yarışma jürisi değerlendirmeleri sonucunda Metin Sözen Koruma Büyük Ödülü’nün yanı sıra, 2 jüri özel ödülü, 8 proje, 8 uygulama ve 8 süreklilik, 42 başarı ödülü belediyelere verildi. Jüri tarafından belediyelere tarih ve kültür mirasının korunması konusunda katkılarından ve başarılı faaliyetlerinden dolayı başarı ödülü verildi ve 42 belediye arasında Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin projesi de aldığı Başarı Ödülü ile onurlandırıldı.
Editör: Barış Köksal