Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 2016 Yılı Eylül Ayı Toplantısı’nın birinci birleşimi, Büyükşehir Belediye Başkanı Kocamaz başkanlığında yapıldı. Kongre ve Sergi Sarayı’nda gerçekleştirilen, idare tekliflerine ait 19, komisyon raporlarına ait 18 ve gündem dışı 9 maddenin görüşüldüğü toplantıya, Akkuyu Nükleer Santrali’nin 1/100 Binlik Çevre Düzeni Planı’na işaretlenip işaretlenmemesi konusu damga vurdu.

Meclis toplantısında, Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı’nın Mersin’de faaliyet gösteren 78 amatör spor kulübüne 200 bin TL nakdi yardım yapılması ve Mersin Arkeoloji Günleri Etkinliği için sağlanacak 34 bin 180 TL maddi desteğin Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı bütçesinden karşılanması teklifleri ilgili komisyonlara havale edildi. Ayrıca Estonya’nın Tallin Belediyesi ve Türkmenistan’ın Türkmenbaşı şehri ile Mersin Büyükşehir Belediyesi arasında kardeş kent ilişkisi kurulması ile ilgili teklif de oy birliği ile ilgili komisyonlara gönderildi.

Gündem dışı maddeler arasında yer alan son yapılan kanun değişikliklerine göre MESKİ tarafından beldelerde kullanılan içme suyu tarifesinin ilçe fiyatlarının yarısına düşürülmesi kararı ile ilgili teklif ise oy birliği ile kabul edildi.
Öte yandan, Mersin Şehirlerarası Otobüs Terminali (MEŞOT) ile ilgili teklifle Büyükşehir Belediyesi tarafından tahsil edilen otogar giriş ve çıkış ücretlerinin kayıt altına alınması için araç takip otomasyonu ve elektronik ücret toplama sistemi kurulması da oy birliği ile kabul edildi.

“Radyasyondan evladını kaybetmiş birisi olarak bu işe kökünden karşıyım”

Meclis toplantısının dilek ve temenniler bölümünde bazı meclis üyeleri, 1/100 Binlik Çevre Düzeni Planı ve uzun süredir tartışma konusu olan Akkuyu Nükleer Santrali’nin planda yer almaması taleplerini gündeme getirerek, santralle ilgili karar alınması gerektiğini söylediler.

Bunun üzerine konuşan Başkan Kocamaz, Çevre Düzeni Planı’nın Haziran 2016’dan bu yana beklediğini belirterek, “Bekleme nedeni, maalesef bu işin politik malzeme yapılmaya çalışılması. Herkesin şunu kafasına yazması lazım; uluslararası anlaşmalar Anayasa’nın bile üzerinde hükme sahip. ‘Bu orada yapılacak’ diye anlaşmalarla tescil edilmiş. Kişisel fikrim, radyasyondan evladını kaybetmiş birisi olarak bu işe kökünden karşıyım. Ama bir tek ben ve birkaç kişinin karşı olması yetmiyor. Bu tesisin yapılması kanunla belirlenmiş. Meclis karar alsa ve bu karar kanuna aykırı olsa geçerli olur mu? Belediye meclisinin kanun üstünde yetkisi var mı? Yok” diye konuştu.

Konunun spekülasyonlara çevrilmeye çalışıldığını dile getiren Kocamaz, “Bu iş ya rafa kalkacak, 1/100 binlik planlar bekleyip, yapılması gereken işler buzdolabında bekletilecek ya da mevcut 1/100 binlik planla devam edilecek. Zaten nükleer santral bu planlara işlenmiş. Biz bunu meclisten geçirsek de geçirmesek de bizim bu planı değiştirme şansımız yok. Kimse kimseyi kandırmasın. Ya Mersin’in önünü açarak bu planı geçireceğiz ya da Mersin’in önünü kapatarak o tesis oraya yapılacak. Hükümet tazminatları göz önüne alır ve sorumluluğu kabul ederse ancak değişebilir. Herkes terazinin kefesine artıyı da eksiyi de koymalı. Sayın Bakan Lütfü Elvan ile bu konuyu ayaküstü görüştüm. Bu arada Çevre ve Şehircilik Bakanı’nı da aradım ve ‘Biz o bölgeyle ilgili bir karar almayalım ama diğer bölgelerle ilgili kararlarımızı alalım’ diye önerdim. Bakan Bey de değerlendirme yapması gerektiğini ifade etti. ‘Pazartesiye kadar dönerlerse meclis toplantısında karar alırız dedim’ ama halen dönen olmadı. Herkes içinde bulunduğumuz açmazı göz önüne alarak değerlendirmesini yapacak. Bütün arkadaşlara Cuma gününe kadar bu konuda kafa yormalarını rica ediyorum. Biz de görüşmelerimizi yapıp bu konuyu politik malzeme olmaktan çıkaralım ve kentimizin geleceğine yönelik kararı hep birlikte verelim” ifadelerini kullandı.
Editör: Barış Köksal