Mersin’de sandık herkesi şok etti

Muharrem İnce’nin mitinginden bir fotoğraf paylaşılmıştı. Tarihi Tevfik Sırrı Gür Stadı’nın önü mahşer yeri gibi kalabalıktı. İğne atsanız yere düşmez, insanlar coşkulu….

Yıllar sonra ilk kez anlatılamayacak derecede bir mutluluk hakimdi miting alanını dolduran kalabalıkta.. O fotoğrafı gösteren CHP’li bir arkadaşıma, ‘Bir de otobanın üst tarafına, bir de otobanın bittiği sınırdan ilerisine bakmak gerek’ demiştim..

Bunu bir taraf olarak değil, sadece ve sadece geçmiş tecrübelerime dayanarak demiştim..

Mersin’de Cumhurbaşkanı adaylarından Recep Tayyip Erdoğan’a 417 bin, Muharrem İnce’ye ise 412 bin oy çıktı sandıklardan.. Yani işin özü şu ki, hemen hemen her iki kişiden bir kişi Sayın Erdoğan’a oy verdi..

Peki Sayın İnce’ye oy verenler.!

Bizler toplum olarak sadece ve sadece kendi çevremize bakarak yorum yapıyoruz.. Çevremizdeki geniş kitle neyi düşünüyorsa, ‘İşte sonuç bu’ diyoruz..

Mersin’deki seçim sonuçları gerçekten merkezdeki vatandaşların hepsini şok etti.. Fakat ikinci bölge olarak adlandırılan Erdemli, Silifke, Mut, Gülnar Aydıncık, Bozyazı, Anamur’da durum bambaşkaydı.. Merkezde Mezitli ve Yenişehir’de yaşayan vatandaşlarımız bunu göremedi..

Evet Muharrem İnce ciddi anlamda bir heyecan getirmişti kitlelere ama 16 Yıllık iktidar, Başbakanlık ve Cumhurbaşkanlığı tecrübesi de Recep Tayyip Erdoğan’ın, oyunu istikrardan yana kullanmak isteyen vatandaşa dönük en büyük projesiydi..

Cumhurbaşkanlığı ve Genel Seçimlerde Mersin’de kıyasıya bir mücadele ile geçti.. Ama işin sonunda ipi göğüsleyen AK Parti oldu..

MHP ise bence Mersin’de seçimin en büyük kaybedeni oldu.. Mersin’de daha dün kurulan İYİ Parti 154 bin oy alırken, yerelde iktidarda olan MHP ise 145 bin oyda kaldı.. HDP 192 bin oy alarak Türk Milliyetçiliği’ni temsil eden iki partinin önüne geçti..

Şimdi bu sonuçlar yerel seçime 9 ay süre kala AK Parti’nin elini çok güçlendirdi.. Demek ki yerelde de AK Parti seçimleri kazanabilecek bir yapıya sahip.. Böylesine kıran kırana bir mücadelenin sergilendiği Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde bile AK Parti ipi göğüsleyebiliyorsa bundan sonrasını iyi düşünmek gerek..

AK Parti yerelde iktidara gelmek istiyorsa çok iyi bir aday çıkartması şart.. Mersin’in kabul edebileceği bir sosyal yapıya sahip, Mersinli’nin tanıdığı bildiği, kapısını çalmadan odasına girebileceği, ‘abi’ diye hitap edebileceği, Mersin’de yaşayan, Mersin’i bilen, Mersinliler’in hassasiyetini göz ardı etmeyecek kim olursa olsun AK Parti’nin kentte seçimi kazanamaması için hiçbir neden yok..

İyi bir propaganda dönemi ile yerelde AK Parti seçimleri kazanabilir..

CHP’nin işi ise bundan sonra çok zor.. Çok çok daha fazla çalışmaları, ince eleyip sık dokumaları, çok iyi adaylar tespit etmeleri gerekiyor..

Bir de yerelde ittifak durumu söz konusu.. Eğer AK Parti yerel seçimlerde MHP ile ittifak halinde olursa o zaman rakiplerinin işi çok zor..

Önümüzdeki 9 aylık süreç Mersin’de siyasi çekişmelerin zirvede yaşanacağı bir süreç…

Editör: Barış Köksal