Diyetisyen Şilan Altuntaş, bu sebzelerin tüketilmesi durumunda rahat bir kış geçireleceğinin altını çizerek, sebzelerin nasıl tüketilmesi gerektiğini de paylaştı;

İstediğimiz her türden sebze veya meyveye, her mevsim ulaşabildiğimiz bu çağda yiyeceklerin asıl mevsimlerini unuttuk sanki. Ancak yemeklerden güçlü besin değeri almak ve hastalık mevsimini sağlam bir vücutla karşılamak için mevsimine göre yemek çok önemli. Bu yüzden kış mevsiminin üşüten havasını iyiden iyiye hissettiğimiz bugünlerde, sizi hastalıklardan bir kalkan gibi koruyacak 7 en iyi kış sebzesini ve bunların en etkili olacak şekilde nasıl pişirileceğini araştırdık.

İşte o sebzeler:

Lahana / Brüksel lahanası

Lahana özellikle C ve K vitamini ile bol miktarda folik asit içerir. Bu anlamda tam bir vitamin deposudur. Aynı zamanda lif açısından zengindir ve antioksidan özellik taşır. Tür olarak karnabahar, kale , brüksel lahanası ve brokoliye yakındır.

Kardeş sebze lahananın tüm özelliklerini taşıyan Brüksel lahanası ve müthiş bir antioksidan kaynağıdır. Öyle ki yapılan çalışmalar, Brüksel lahanasının içinde bulunan kanser önleyici antioksidanların DNA’yı oksitlenme sonucu ortaya çıkan hasarlardan koruduğunu göstermiştir.

Sonbahar ve Kış aylarında toplanır. Besin değerlerinden en iyi çiğ şekilde, örneğin salata olarak yendiğinde faydalanılır. Yemeklerden güçlü besin değeri almak ve hastalık mevsimini sağlam bir vücutla karşılamak için mevsimine göre yemek çok önemli.

Bal kabağı

Karoten kaynağı olan bal kabağı hem bağışıklık sistemini güçlendirici etkisi vardı hem de tatlı ihtiyacınızı gidermek için müthiş bir sebze. Sezonu uzun olan bu sebzeyi Kasım’dan Şubat’a kadar tüketebilirsiniz. Şekersiz tatlı yapmak için ideal bir sebze. Haşlayıp üzerine pekmez ve cevizle tam bir bağışıklık sistemi dostu.

Pazı

pazı sebzesi ile ilgili görsel sonucu
Kış aylarında hem dolması hem de sotesi yapılan pazı A, C ve K vitamini açısından çok zengindir.  Sonbahar ve kış aylarında tüm lezzetini yakalayan bitki buharda pişirilerek kullanılmalı. Aksi takdirde bütün güzelim vitaminleri suyuna geçer, biyoyararlılığı azalır.

Kereviz

Bir çok insanın koşarak uzaklaştığı aslında pek leziz sebze. Kök bitki olmanın verdiği yamru yumru haline bakmayın, bu kökler C vitamini, lif ve fosfor dolu. Yani hem hastalıklara karşı direnci arttırıyor, hem de kemik ve dişleri sağlamlaştırıyor.

Kereviz, Eylül – Mart arasında tüketilmelidir. Tüm kök bitkiler gibi zeytinyağında sotelenerek tüketilmesi faydalıdır. Kokusundan rahatsız oluyorsanız portakallı kereviz tarifini bir denemenizi öneririz.

Havuç

havuç ile ilgili görsel sonucu

Buggs Bunny ile büyüyen çocukların en sevdiği sebze havuç, ona rengini veren beta-karoten açısından çok zengindir. Bu bileşen, vücutta A vitamini oluşumunu sağlar ve bu sayede göz, cilt sağlığına ve bağışıklık sistemine iyi gelir. Güzel bir cilt için havuç şart. Sonbahar sonundan itibaren kış sonuna kadar tüketilebilir. Buharda pişirerek zeytin yağı ile tüketmek faydalı olacaktır.

turp ile ilgili görsel sonucu

Turp

Patates gibi kök bitki gibi görünen turp aslen  lahana, karnabahar ve brokoli ile aynı aileden gelmektedir. Dahil olduğu ailenin üyeleriyle aynı besin değerlerini taşır (C ve K vitamini, glukozinolat, folik asit, lif ve kalsiyum kaynağıdır). Tüm kış boyunca tüketilebilir. En iyi faydayı ise salatalarda, zeytinyağı eşliğinde sağlar.

Editör: Barış Köksal