Mezitli Belediyesi, sokak hayvanlarına yönelik olarak ‘Sıcak Bir Yuva Her Canlının Hakkıdır’ etkinliği düzenledi. Soli Arena’da düzenlenen etkinlikte, birbirinden sevimli ve göz alıcı köpekler dikkat çekerken, eğitimli köpeklerin performans gösterileri de büyük beğeni topladı. ‘Köpeklerin katıldığı ‘Sempati Güzellik Yarışması’ ile renkli görüntülere sahne olan etkinliğe, Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan, meclis üyeleri ve hayvan severler katıldı. Etkinliğin açış konuşmasını yapan HAYTAP-DOHAYKO Derneği Mersin Temsilcisi Nükhet Hızar, 10 yıldır Mezitli’de hayvan hakları için mücadele verdiğini belirterek, bugün böyle bir etkinlik düzenlenmesinden büyük mutluluk duyduğunu ifade etti. Sokak hayvanlarına gösterdiği duyarlılık dolayısıyla Başkan Tarhan’a teşekkür eden Hızar, Türkiye’de hayvan sevmenin bir kabahat olarak görüldüğünü ve hayvan sever insanlara anormal gözle bakıldığını öne sürerek, “Ama bugün özellikle Sayın Başkanımız ve kıymetli ekibi sayesinde bu imajın kırıldığını görmek beni çok mutlu etti” diye konuştu.

“MEZİTLİ’DE HAYVAN HAKLARI KONUSUNDAKİ DUYARLILIK TÜRKİYE ORTALAMASININ ÜZERİNDE”
Başkan Tarhan da yaptığı konuşmada, Türkiye’de bazı şeylerin yavaş da olsa çağdaş ülkeler seviyesine gelmeye başladığını ifade etti. “İnsan haklarında nasıl sorunlarımız varsa hayvan hakları konusunda da aynı sorunları yaşıyoruz ve bunlar da birbirinden bağımsız sorunlar değil” diyen Tarhan, ülkede insan haklarından bahsediliyor olmasının, orada mutlaka hayvan haklarında da sorunlar olduğu anlamına geldiğini söyledi. Mezitli’de hayvan hakları konusunda bir duyarlılık olduğunu vurgulayan Tarhan, “Mezitli’de hayvan hakları konusundaki duyarlılık Türkiye ve Mersin ortalamasının oldukça üzerinde. Çünkü artık belediyelerde hayvan hakları konusu önemli bir yer tutmakta. Biz de bu konuda halktan gelen istekler doğrultusunda çalışmalarımızı yönlendiriyoruz. Belediye bütçesi olanakları çerçevesinde hizmetlerimiz yürütülüyor. Bu konuda sizlerden her zaman destek bekleyeceğiz” ifadelerini kullandı.

Çeşitli kuruluşların da desteği ve plastik atıkların toplanması ile 54 adet geri dönüşüm plastik kedi-köpek kulübesi, 100 adet su kabı, 50 adet ahşap kuş evi ve 2 adet mamamatik de denilen, atık plastik ve su konularak alttan köpek maması dökülen makineyi Mezitli’ye kazandırdıkları bilgisini veren Tarhan, bunları Mezitli’nin her çeşitli bölgelerine yerleştireceklerini ve önümüzdeki dönemde sayılarını artıracaklarını dile getirdi. Tarhan, “Bunları sizlerle birlikte yapacağız. Hayvan hakları konusunda da gereken özeni göstereceğiz. Artık Mezitli’de hayvan hakları konusunda sorun olmasın istiyoruz. Ayrıca, talep gelmesi halinde, şu anda Türkiye’de 4 kentte bulunan evcil hayvanlar için bir ‘hayvan mezarlığı’ projemiz var. Bu hayvan mezarlığını da Mezitli’ye kazandıracağız” şeklinde konuştu.

EN SEMPATİK KÖPEK ‘KARAM’
Konuşmaların ardından köpek eğitmeni Rasim Tekin ve ekibi, eğitimli köpeklerle bir performans gösterisi sundu. Köpeklerin şovu, izleyicilerin büyük beğenisini kazandı. Etkinlikte daha sonra köpeklere yönelik düzenlenen ‘Sempati Güzellik Yarışması’na katılan 14 köpek, sahipleriyle birlikte birinci olabilmek için podyumda hünerlerini sergilediler. Yaşları 3 aylık ile 4 yaş arasında değişen farklı cinsteki köpeklerin sahne gösterileri sırasında oradan oraya koşmaları, kimi zaman sahiplerine zor anlar yaşattı.

Yarışma jürisinin değerlendirmeleri sonucunda, Burçin Çekme’nin 3 aylık terier cinsi ‘Karam’ isimli köpeği birinci olarak, bir yıllık ücretsiz aşı kazandı. Ödülü, Burçin Çekme’ye Belediye Başkanı Tarhan verdi. Yarışmada, ikinciliği Ali Yavuz’un 3 aylık minyatür pınçır cinsi ‘Herkül’ isimli köpeği elde etti ve bir yıllık ücretsiz aşı kazandı. Yarışmanın üçüncüsü ise Mehtap Keser’in 4 yaşındaki golden cinsi ‘Mişa’ isimli köpeği oldu ve bir yıllık ücretsiz tıraş kazandı.
Editör: Barış Köksal