Bruksizm'in nedenlerini ve tedavi yöntemlerini anlatan Dt. Ece Aydın, bu rahatsızlığın ileri boyutlara ulaşmaması için mutlaka diş hekimi kontrolüne girilmesi gerektiğine dikkat çekti. Dt. Aydın, Bruksizm ile ilgili yazısında şu ifadelere yer verdi;


Bruksizm, uyku boyunca dişleri sıkma, ağız açık uyuyanlarda uyku sırasında çenenin aniden kapanması veya diş gıcırdatma olarak üç farklı şeklinde kendini gösteren bir uyku bozukluğudur. Diş sıkma çoğu zaman dişsel veya nörolojik kökenlidir.

Bu hasta grubunda normal bireylere oranla kas aktivitesi yaklaşık 3 kat fazla olup toplumda ortalama her 5 kişiden 2 sinde rastlanmaktadır.

Bruksizm Nedenleri

Kişilik yapısı,genetik faktörler,ilaçlar,nörolojik ve psikolojik problemler,stres ve uyku bozuklukları sayılabilir. Yaş bu bozuklukta önemli bir faktördür. Genellikle genç hastalarda daha çok görülmekte yetişkinlikte giderek azalmaktadır. Sigara içmek,kafeinli içecekler,  alkol tüketmek veya keyif verici ilaçlar kullanmak bruksizm riskini arttırmaktadır.

Belirtileri Nelerdir?

Dişlerde kırılma, aşınma, sallanma gibi hasarlar, diş eti hastalığı ve kemik kaybı rahatsızlıklarında artış başlarda gelmektedir. Sıcak soğuk hassasiyeti, çene ağrısı ve hareket kısıtlılığı da bruksizm belirtisi olabilmektedir. Çene ekleminde hasar sonucu eklem ağrısı, ses ya da çene kilitlenmesi, nadiren baş ağrısı, boyun ağrısı, tetiklenen migren atakları da bruksizm belirtileri arasında sayılabilir.

Ortaya Çıkabilecek Komplikasyonlar Nelerdir?

Birçok vakada bruksizm (diş gıcırtısı) ciddi komplikasyonlara neden olmaz. Ancak şiddetli bruksizm (diş gıcırtısı) dişlerde dolgu veya restorasyon yapılmasını gerektirecek hasara, tansiyon kaynaklı baş ağrılarına ve çenede veya yüzde şiddetli ağrıya yol açabilir. Kısaca TME adı verilen temporomandibular eklemlerde, yani çene eklemlerinde meydana gelen bozukluklar bireyin ağzını açıp kapaması sürecinde kulağına bir tıklama sesi gelmesine neden olabilir. 

Bruksizm Nasıl Tedavi Edilir?

*         Uyurken aparey takma — Diş hekiminiz tarafından dişlerinize uyacak şekilde üst dişlerin üzerine takılan kişiye özel olarak yapılan gece plakları, alt dişlerin aşınmasına karşı onları korur. Gece plağı bruksizmi yönetmek için iyi bir seçenek olsa da, bir tedavi yöntemi değildir.
*         Rahatlamanın yollarını bulma — Günlük stres, bruksizmin en büyük nedeni olarak görüldüğünden müzik dinlemek, kitap okumak, yürüyüşe çıkmak veya banyo yapmak gibi stresi azaltan faaliyetler bu konuda işe yarayabilir. Stresli durumlarla baş etmenin etkin yollarını öğrenmek amacıyla danışmanlık hizmeti almak da çözüm olabilir. Ayrıca, yüzün yan tarafına ılık ve ıslak bir ufak havlu koymak, dişlerin sıkılmasından kaynaklanan kas ağrılarının hafiflemesine yardımcı olabilir.
*         Kapanışı düzeltmek için bir veya daha fazla dişin “yüksek noktasını” alma — Dişlerin birbirine tam oturmadığı anormal kapanış, yeni dolgu, kuron veya ortodonti ile de düzeltilebilir.

*         Botoks yani Botolinum Toksik; Clostridium botulinum adlı bakteri tarafından salgılanan bir proteindir. Bu madde uygulanan bölgedeki kasın fonksiyonunu geçici olarak azaltır veya yok eder. Bu nedenle Diş doktorluğunda Bruksizm ( Diş Sıkma ) tedavisinde masseter ve temporal ( çene ve şakak bölgesindeki ) kasları gevşetmek için kullanılır.Kas kitlesi, bruksizmin derecesi, anatomik yapı, cinsiyet ve deri kalınlığına göre uygulanacak ilacın miktarı ve uygulama bölgeleri değişir. Bruksizm tedavisinde kullanılan botoks yöntemi uygulandıktan sonra 2-3 gün sonra kaslar gevşemeye başlar. 15 günde maksimum seviyeye ulaşır ve bu etki yaklaşık 4-6 ay sürer. 

Diş muayeneleri,  bruksizmi (diş sıkması) tanımlamanın en iyi yoludur. Diş hekimi, düzenli ziyaretler ve muayeneler sırasında ağızda ve çenede oluşan bruksizm (diş sıkması) belirtilerini görebilir.

Editör: Barış Köksal