Çelik, yaptığı açıklamada, dünyada kabuğu ile beraber yenilebilen kamkatın, turunçgiller familyasından olduğunu ve anavatanının da Çin olduğunu söyledi. Çincede 'altın portakal' anlamına gelen 'gold orange' ismi ile anılan kamkatın, insan sağlığına birçok yararları bulunduğunu, küçük bir saksı içinde dahi evlerde ve balkonlarda rahatlıkla yetiştirilebilineceğini kaydeden Çelik, “Evlerde, balkonlarda yetiştirilen belki de tek meyve ağacı kamkatdır. Kamkat, üç yaprak anaç üzerine göz aşısı yapılarak üretilir. Erkek ve dişi organları aynı çiçek üzerinde olduğundan tek bir kamkat bitkisi her yerde çiçeğe ve meyveye yatabilmektedir. Meyveleri iri zeytin büyüklüğünde olup nisan, mayıs aylarında yeme olgunluğuna erişmektedir. Meyve koparılmazsa bir yıl bitki üzerinde kalabilmekte, aynı lezzetle yenebilmektedir” dedi.
 
Kültür altına alınan, yiyecekleri için yetiştirilen kamkatın birçok çeşidinin bulunduğunu, C vitamini bakımından zengin olan kamkatın kabuğu ile beraber yenildiğinde gribal enfeksiyonları önlemede önemli rol oynadığını söyleyen Çelik, “A,B1,B2,B3 ve kalsiyum ihtiva eden kamkat, sinir sisteminin düzenli çalışmasını sağlar. Reçel ve marmeladı yapılır. Çok değişik bir aroması vardır. Meyve suyu ve sos olarak kullanılır. Tatlı ve salatalarda kullanılır” diye konuştu.
 
Çelik, evin içinde, balkonda ve bahçede güzel bir görüntü oluşturacağı gibi vitamin açısından zengin olan kamkatı yetiştirmek isteyenlerin fidelerini Erdemli Alata Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu'ndan temin edebileceklerini belirtti.
Editör: Barış Köksal