Bozyazı’daki kutlamalar, Cumhuriyet Meydanı’nda Atatürk Anıtı’na çelenk sunumuyla başladı. Törene Garnizon Komutanı Mustafa Yılmaz, Belediye Başkanı Mehmet Ballı, İlçe Milli Eğitim Müdürü Hasan Doğan, daire müdürleri, siyasi parti temsilcileri, öğretmenler, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı. İlçe Milli Eğitim Müdürü Hasan Doğan’ın Atatürk Anıtına çelenk sunumunun ardından anıt önündeki tören sona erdi.

Tekmen İlkokulu ve Ortaokulu’nun ortaklaşa düzenlediği ikinci tören ise okul bahçesinde yapıldı. Buradaki törene Kaymakam Mustafa Erkayıran’ın yanı sıra vatandaşlar da yoğun ilgi gösterdi. Törende günün anlam ve önemini belirten konuşmayı öğretmen Salim Yıldız yaptı. Yıldız, “Bundan tam 94 yıl önce yine tüm yurdumuzda bir bayram havası vardı. Esen rüzgar, umudu, aydınlığı, Türk’ün egemenliğini getiriyordu. 94 yıl önce tam da bugün gökyüzünde süzülen kuşlar kadar özgürdü vatanımız. 23 Nisan 1920’de Ankara’ya güneş bir başka doğmuş, burayı bir başka ısıtmıştı” dedi.
Mustafa Kemal’in farklı düşüncelere ev sahipliği yapacak olan meclisin kapısını açtığı anahtarı, planladığı gibi çocuklara bıraktığını vurgulayan Yıldız, “Çünkü O’nun sözlüğünde çocuk sevgi demekti. Neşeydi çocuk, bir ailenin meyvesi, yalan bilmeyen küçücük sevgi dolu meleklerdi. Geleceğin bir gülü, yıldızı, mutluluk ışığıydı çocuklar onun için. Bu yüzden olsa gerek ki O, yaşamı boyunca tüm sevdiklerine hangi yaşta olursa olsun ‘çocuk’ diye seslendi. O’nun çocuğu yoktu ama içinde bitip tükenmek bilmeyen bir çocuk sevgisi vardı. Bundan dolayı bütün Türk çocukları onun öz yavruları gibiydi” şeklinde konuştu.

Atatürk’ün, çağdaş ve mutlu Türkiye’yi çocuklarda gördüğünü de ifade eden Yıldız, “Tüm yurt gezilerinde çocuklara sevgi ile yaklaşır, onlarla uzun uzun konuşurdu. Yanındakilere ‘İşte benim kuşaklarım’ derdi. O, güven veren askeri kimliğinin ardında, yüreği tüm çocukları saracak kadar büyük olan mavi gözlü liderdi. O, çocukların mecliste en öne oturmalarına izin verendi. O, bir çocuğu salıncakta sallamaktan, onlarla denize girmekten, çocuklarla birlikte objektiflere poz vermekten çekinmeyendi. O, bir yetişkini dinlerken gösterdiği ciddiyetle bir çocuğu da dinleyendi. Her çocuk ülkesinin renginde açar. Ancak Türk çocuğu tektir, özeldir. Dünyada bayramı olan tek millettendir” diye konuştu.

Törene katılan çocuklara da seslenen Yıldız, ”Sizler Türklüğün meşalesini asla söndürmeyecek olansınız. Geleceksiniz, umutsunuz, ışıksınız, doğru yol, en ümitli düşlersiniz. Bu vatan uğruna canlarını feda etmiş yüz binlerce şehidimizin aziz ruhlarının sizden beklentisi, ülkemizi dünyanın en güçlü ülkesi yapmak için çalışmanız, ülkemizin adını bilimde, fende, teknolojide ve en önemlisi eğitimde altın harflerle yazdırmanız, yüceltmenizdir. Bayramınız kutlu olsun” ifadelerini kullandı.

Konuşmanın ardından çocuklar şiir, skeç, şarkı, türkü, dans gösterisi ve çeşitli yarışmalar gerçekleştirdi. Okul bahçesini dolduran çok sayıda vatandaş çocukların gösterisini büyük beğeni ile izledi.
Öte yandan, programı hazırlayan öğretmenleri kutlayan Kaymakam Mustafa Erkayıran’ın geçirdiği kaza sonucu parmaklarında meydana gelen kırık sonucunda askılı kolu ile törene katılması vatandaşların dikkatini çekti. Kazadan haberi olmayanlar da Erkayıran’a geçmiş olsun dileğinde bulundu.
Editör: Barış Köksal