Geçmiş yıllarda böğürtlen hasadı Haziran ayı sonlarında yapılırken, bu yıl ilk defa Böğürtlen Üreticileri Birliği Başkanı Fatih Güngör tarafından ekimi yapılan ve erkenci bir çeşit olan Boysanberry cinsi böğürtlen bahçesinde mevsiminden yaklaşık 1 ay önce hasat edildi. 5 dönümlük bahçeden toplanan yaklaşık 400 kilo böğürtlen ise İstanbul ve Ankara’ya kilosu 7 TL’den gönderildi.
 
Birlik başkanı Güngör, hasadın ardından yaptığı açıklamada, bu yıl ilk defa deneme amaçlı diktiği erkenci bir çeşit olan Boysanberry cinsi böğürtlen bahçesinden ilk hasadı gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşadığını kaydetti.
 
Aynı zamanda kayısı üretimi de yaptığını, kayısının kilosunun 30 kuruşa kadar düşmesi nedeniyle üzüldüklerini, ancak erkenci böğürtlenin fiyatının iyi olmasıyla üreticinin yüzünün güleceğini ifade eden Güngör, bu yıl 170 dönüm alanda üretimi yapılan böğürtlenden yaklaşık 400 ton rekolte elde edilmesinin beklendiğini belirtti.
Böğürtlenin ilçede çiftçilerin önemli geçim kaynaklarından birini oluşturduğunu anlatan Güngör, böğürtlenin ilçede ilk defa 2002 yılında Antalya’dan getirilen fidelerle 5 dönümlük bir arazide üretilmeye başladığını söyledi.
 
Böğürtlenin üretim maliyetinin düşük olması nedeniyle çiftçiler tarafından tercih edilen bir ürün olduğuna belirten Güngör, “Böğürtlen ilçenin iklimine iyi şekilde adaptasyon sağladı. Yüksek verimi ise üreticinin yüzünü güldürüyor. Taze tüketiminin yanında reçel, marmelat, pasta ve kozmetik ürünler gibi çok çeşitli alanlarda kullanımı ise üreticileri böğürtlene yönlendiriyor” dedi.
 
Böğürtlenin antioksidan ve C vitamini açısından oldukça zengin bir meyve olduğuna dikkat çeken Güngör, şunları söyledi: “Yapılan araştırmalarda böğürtlenin, bünyesinde barındırdığı antioksidanlar ve renk veren maddeler nedeniyle bağışıklık sistemini güçlendirerek kanser türlerine karşı koruyucu etkisi olduğunu belirlenmiştir. Böğürtlen, organik asitler, mineraller ve vitaminler bakımından çok zengin bir meyve. Özellikle bitkilerde bulunan flavanlar açısından zengin olan böğürtlen, kansere karşı adeta kalkan görevi üstleniyor. Ayrıca kanı incelterek kan şekerini dengeleyen böğürtlen, diyabet rahatsızlıkları olan hastalar için önemli bir şifa kaynağı. Çok sayıda özelliği dolayısıyla günde bir avuç böğürtlen yenmesi, sağlık açısından son derece yararlıdır.”
 
Böğürtlenin cildi yenileyerek canlılık sağladığına, bu yönüyle de kozmetik sanayisi tarafından değerlendirildiğine değinen Güngör, böğürtlenin sindirim sistemi ile kalp damar rahatsızlıklarına iyi geldiğinin bilindiğini, özellikle hasadın başladığı bugünlerde taze ve ucuz bir şekilde tüketilmesinin yararlı olduğunu bildirdi.
 
Genç kızlar ise böğürtleni severek tükettiklerini, ayrıca kozmetik sanayide yapılan ürünler ise güzelleşmek amacıyla kullandıklarını söylediler.
Editör: Barış Köksal