Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) bünyesindeki hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri sektörü, 2017’nin ilk 5 aylık döneminde gerçekleştirdiği 511 milyon dolarlık ihracatla geçtiğimiz yıla göre payını yüzde 19’a çıkardı. AKİB Koordinatör Başkanı Mahmut Arslan, sektörün bu verilerle Türkiye’deki ihracatçı birlikleri arasında ihracatını en fazla artıran birlik olduğunu belirtti.

AKİB Koordinatör Başkanı ve Akdeniz Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Arslan, sektörün yakaladığı başarıyı yaptığı yazılı açıklamayla değerlendirdi. Hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri sektörünün, ihracatında geçen yılın ilk 5 aylık döneminde yüzde 16 olan payını, bu yıl aynı dönemde 101 milyon dolarlık ihracat artışıyla yüzde 19’a çıkarttığını belirten Arslan, "Türkiye hububat bakliyat yağlı tohumlar ve mamulleri sektörü ihracatı 2017 yılının ilk 5 ayında geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 4 oranında artarak 2,8 milyar dolar değerine ulaştı. AKİB hububat bakliyat yağlı tohumlar ve mamulleri sektörü ihracatı ise aynı dönemde 511 milyon dolar değerinde gerçekleşerek payını yüzde 19 oranına çıkarttı ve sektörde yer alan 6 ihracatçı birlikleri arasında ihracatını en fazla artıran birlik oldu" dedi.
 
"Başarının mimarı bitkisel yağlar"

2017 yılının ilk 5 aylık döneminde, sektör ihracatını en fazla artıran birliğin yüzde 24’lük oranıyla AKİB olduğunu vurgulayan Arslan, AKİB’in hububat bakliyat yağlı tohumlar ve mamulleri sektörünün ihracatında sağlanan başarıdaki en büyük payın geçen yıla kıyasla 44 milyon dolarlık ihracat artışı yakalayan bitkisel yağlar ürün grubuna ait olduğunu kaydetti. AKİB’in yılın ilk 5 ayında 48 ülkeye bitkisel yağlar ihracatı gerçekleştirdiğini ifade eden Arslan, bitkisel yağları bisküvi-gofret ve maya ürünlerinin takip ettiğini bildirdi. Ülke bazında en fazla ihracat artışının ise Irak olduğunu dile getiren Arslan, "Akdeniz Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği, yılın ilk 5 ayında geçen yılın aynı dönemine göre 17 yeni pazara ihracat gerçekleştirdi ve ihracat gerçekleştirilen ülke sayısı da 164’e ulaştı" ifadelerini kullandı.
 
"Katar’dan gelecek tüm talepleri yerine getirmeye hazırız"

Avrupa Birliği ülkelerindeki ekonomik toparlanmanın Türkiye ekonomisine de olumlu yansıdığını belirten Arslan, şunları kaydetti:

"Ülkemizin 5 aylık ihracatı yüzde 9 oranında artış kaydetti ve bu artış büyüme oranına direkt olarak katkı sağlayarak, ülkemizi yılın ilk çeyrek döneminde G20 ülkeleri içerisinde en hızlı büyüyen üçüncü ülke konumuna getirdi. Çok sayıda Arap ülkesinin diplomatik ilişkilerini kestiği ve ambargo başlattığı Katar'a yönelik krizin öncelikle bir an evvel çözüleceğini umuyoruz. Katar’dan gelecek talepleri karşılamak için anılan ülkeye gerçekleştirilecek ihracatımızın önündeki nakliye gibi mevcut engelleri üyelerimizle iş birliği içerisinde tespit ettik ve Bakanlıklarımız nezdinde girişimlerde bulunduk. Şu anda AKİB olarak Katar’dan gelecek tüm talepleri yerine getirmeye hazırız."
 
Editör: Barış Köksal