Mersin’in Erdemli ilçesinde 9 ilden katılımla “bilinçli ve çevre dostu tarımsal uygulamaların ülke tarımı ve insan sağlığı açısından önemi” konulu panelin açılışı yapıldı.

Panelde açılış konuşmasını yapan Dr. Davut Keleş, “Genel ekonomi okuyan herkes bilir ki tarımda arz ve talepteki ufak bir dalgalanma fiyatın çok fazla miktarda artmasına ve çok fazla azalmasına sebep olabilir. Bu da gösteriyor ki ziraat mühendislerinin, üreticilerin, üretimini daha dikkatli yapması gerekiyor. Çünkü enflasyondaki her bir puan artışının TÜİK verilerine göre memleketimize maliyeti yaklaşık 60 milyar dolar. Bu maliyetin düşmesi için bizlerin daha dikkatli olması gerekiyor. Tarımın enflasyon üzerindeki etkisi 2,5 puan. Eğer üretimi dalgalanmadan düzgün bir şekilde gerçekleştirebilirsek, memleketimizi büyük bir yükten de kurtarmış olacağız. Bu işin ekonomik yönü bu” diye konuştu.

Bilinçli olarak yapılan ilaçlama ve gübrelemenin önemine de değinen Keleş, “Bu durum bizim kaliteli ve verimli ürün almamızı sağladığı gibi, olmazsa olmazımız çevremizi kirletmememizi sağlayacak. Dolayısıyla yaşanılabilir bir çevre oluşturacak. Bilim ve teknolojiyi insanlığın faydasına olacak şekilde kullanmalıyız. Bu panelde bu bilincin oluşmasına katkı sağlayacak” diye konuştu.

Türkiye Biyolojik Mücadele Derneği Başkanı Prof. Dr. Nedim Uygun ise dünyadaki tarım ilacı tüketim miktarlarına dikkat çekerek, “2013 yılı itibariyle dünya tarım ilacı tüketim miktarı 5 milyon tona ve harcanan para 45 milyar dolara, Türkiye’de ise 38 bin tona ve harcanan para 600 milyon dolara ulaşmıştır” dedi.

Mersin, Ankara, Adana, Hatay, Osmaniye, Konya, Karaman, Kahramanmaraş ve Malatya ilerinden ziraat mühendisleri, çiftçiler, halk sağlığı hekimleri ve TEMA gönüllülerinin de katıldığı panelin sonuçlarının Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından açıklanacağı öğrenildi.

Editör: Barış Köksal