Domates ve narenciye üreticilerinin korkulu rüyası haline gelen, bünyesindeki virüsleri bitkilere bulaştıran ve üreticilerin mücadele edebilmek için ciddi masraflar ettiği beyaz sinekle biyolojik mücadele için çalışmalar başlatıldı. Hazırlanan proje kapsamında Alata Bahçe Kültürleri ve Araştırma Enstitüsü’nde hazırlanan serada beyaz sineğin larvalarını yiyerek beslenen ‘avcı böcek (serangium parcesetosum)’ ile denemeler yapılıyor. Çok obur bir canlı olan avcı böceğin yaşamını sürdürebilmesi için öncelikle domates fidelerinin büyümesinin ve bu fideler üzerinde de beyaz sineklerin larva bırakmasının bekleneceğini belirten Alata Bahçe Kültürleri ve Araştırma Enstitüsü Bitki Sağlığı Bölümü Ziraat Yüksek Mühendisi Bülent Altan, “Çok obur bir böcek. Sahaya girdiği zaman beyaz sinek larvalarını çok hızlı bir şekilde tüketiyor. Daha önce başka bölgelerde denemeleri yapıldı ama sağlıklı sonuçlar elde edilemedi. O denemelerde beyaz sinekler larva vermediği için böceklerimiz yaşamını sürdüremedi. Biz bunu Erdemli şartlarında gerçekleştireceğiz. Erdemli domates üretimi için çok önemli bir bölge. Biz bunun denemesini burada gerçekleştirdik. Böceğimize larvalar verdik ve neslini tamamlamasını sağladık. Bu bizim için çok önemli bir gelişme oldu. Bunu gerçekleştirdikten sonra Erdemli Ziraat Odası’ndan destek istedik. Onlar da hızlı bir şekilde geri dönüş yaparak destek sundular. Bakanlıktan projemiz onaylandı. Biz bu çalışmalara başladıktan sonra holding düzeyinde birçok firma da bizden bu böceği talep etti. Şuanda başlama aşamasında olduğumuz için bu firmalara cevap vermedik. Daha sonrasında seri bir şekilde üretime geçerek ihtiyaca cevap vereceğiz” dedi.
Erdemli’de bir model oluşturarak tamamen biyolojik tarıma geçme hedeflerinin olduğunu ifade eden Altan, “Bundan sonraki ikinci adımımız Erdemli yöresinde tamamen biyolojik tarıma geçmek olacak. Bir bölgeyi kapatarak o bölgede model oluşturacağız. Bunun denemesini de haziran ayında çiftçi şartlarında deneyeceğiz. Beyaz sinek emici sokucu ağız yapısına sahip bir böcek. Bu böcek bitkilerin öz suyunu emerek yaşamını sürdürüyor. Öz suyunu emdiği gibi bağırsaklarında bulunan virüsleri de bitkiye de aktarıyor. Bunu her böcek aktaramıyor. Bitkinin kenesi gibi bir şey. Beyaz sineğin bitki bünyesine bıraktığı bu virüsler bitkinin bütün hücre yapısını bozuyor. Bu virüsler domatesin yapısını değiştirdiği için domates domateslikten çıkıyor. Yaprakları büzüşüyor. Çiçek vermemeye başlıyor. Ben domates değilim diyor. Zehirleme yapmıyor. Sadece içerisinde geliştiği için yapısını değiştiriyor. Bizim bu böcekle mücadelede kullanacağımız avcı böcekler ise beyaz sineğin neslini devam etmesinin önüne geçiyor. Beyaz sineğin larvaları ile besleniyor. Bu sayede tarım maliyeti düşecek ve aşırı ilaçlamanın önüne geçilecek. Beyaz sinekle mücadelede kullanılan zirai ilaçların biz sadece kalıntılarını yiyoruz. Ama çiftçilikle uğraşan insanlarımız bu ilaçlarla adeta banyo yapıyor. Sağlığını tehlikeye atıyor. Ailesi ve bulunduğu çevrenin sağlığını tehlikeye atıyor. Bu projeyle bu durumun önüne geçeceğiz” diye konuştu.
Erdemli Ziraat Odası Başkanı Ali Gürgenç ise, “Erdemli Ziraat Odası olarak yapılan bu projeye her türlü desteği vermeye hazırız. Tarım girdilerinin azalması ve kalıntısız ürün üretebilmek için elimizden gelen bütün desteği vereceğiz. Bu sayede ilaçlamayı bitireceğiz” dedi.
Editör: Barış Köksal