‘BÜTÇENİN YÜZDE 2,9’U İLE BU PROJELERİ YAPARIZ’

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Mersin Milletvekili adayı Mustafa Baysan, CHP’nin emekliler ve asgari ücretliler başta olmak üzere yoksullar için geliştirdiği projelerin maliyetinin Türkiye bütçesinin yalnızca yüzde 2.9’u ile gerçekleşebileceğini belirterek, “Çalışanlara, emeklilere ve memurlara aktarmak istediğimiz bu kaynak eğer eleştiriliyorsa bizim söyleyecek fazla bir lafımız yok” dedi. Baysan, milletvekili seçilmesi durumunda Anamur ve Mut yöresindeki tarım ve ulaşım olanaklarının iyileştirilmesi için çalışacağını söyledi.

CHP Mersin milletvekili adayı Mustafa Baysan seçim çalışmalarını sürdürdüğü Anamur'da gazetecilerle bir araya geldi.  İlçede yayın yapan basın yayın kuruluşları ve yaygın medya temsilcileriyle sabah kahvaltısında buluşan Baysan, konuşmasına gazetecilerin ‘Dünya Basın Özgürlüğü Günü'nü kutlayarak başladı.  Baysan, Sınır Tanımayan Gazeteciler Basın Özgürlüğü Endeksi'ne göre Türkiye'nin 180 ülke arasında 149'uncu sırada olduğunu anımsattı. Baysan, bu verilerden dolayı Basın Özgürlüğü Günü’nün buruk bir şekilde kutlandığını vurguladı.

CHP'nin çağdaş, demokratik, laik ve sosyal, demokrat bir parti olduğunu anımsatan Baysan, Türkiye'nin son yıllarda gelir dağılımı eşitsizliğinde ilk sıralarda yer aldığını söyledi. Türkiye nüfusunun yüzde 1'inin Gayri Safi Milli Hasıla'nın yüzde 54'üne sahip olduğunu aktaran Baysan, partisinin gelir dağılımındaki bu adaletsizliğe karşı çıktığını ifade etti.

Baysan, Türkiye'deki zenginliğin eşit şekilde paylaşılmadığından dolayı huzursuzlukların had safhada olduğunu dile getirdi. Baysan, “Bugün Türkiye Gayri Safi Milli Hasılası 800 milyar doları bulmuş ancak öte yandan gelir dağılımı süratle bozulan bir ülke haline gelmiştir. Biz CHP olarak iktidara gelirsek, ülke gelirini seri bir şekilde 1 trilyon dolara çıkararak az ve sabit gelirli vatandaşlarımıza kaynak aktarmak istiyoruz. CHP'nin bu vaatlerinin ayaklarının yere basmadığı iddia ediliyor. Bizim tüm vaatlerimizin temeli bütçenin yüzde 2.9'u kadardır. Çalışanlara, emeklilere ve memurlara aktarmak istediğimiz bu kaynak eğer eleştiriliyorsa bizim söyleyecek fazla bir lafımız yok” diye konuştu.

Türkiye'de yaşanan siyasi  gerginliklere de değinen  CHP Mersin Milletvekili adayı Baysan, 40 yıllık siyasi yaşamının her döneminde barışçıl siyasetten yana olduğunu vurguladı. Baysan, ülkedeki gerginliğin sonlandırılması için özellikle siyasi parti temsilcileri ve basın mensuplarının kullandığı dile dikkat etmesi gerektiğini söyledi. Baysan, “Ekonomik olarak iyi durumda olmayabiliriz ama sokakların bu kadar gergin, siyasetçilerin bir birine kırgın ve düşmanca olduğu bir ortamda demokrasi gelişmez, ülke huzurlu olmaz. CHP Mersin milletvekili adayı olarak, diğer siyasi partilerde siyaset yapanlar bizim arkadaşımızdır, Biz CHP olarak hiç bir siyasi partiyi eleştirmeden Türkiye'yi daha iyi yöneteceğimizi iddia ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Bir gazetecinin Mersin'e yönelik yapmak istediği çalışmaları aktarmasını istemesi üzerine Baysan, Mersin'in tarım, turizm, hayvancılık ve liman kenti olduğunu ancak hiç birinde markalaşamadığını anımsattı. Türkiye'nin en büyük 10. ili olan Mersin'in markalaşabilmesi için mutlak suretle bir havaalanına ihtiyaç duyduğunu vurgulayan Baysan, “Yaklaşık 2 milyon insanın yaşadığı bir ekonomiye sahip Mersin'de turizmin geliştirilebilmesi için mutlaka Silifke civarında bir havaalanına ihtiyaç vardır. Anamur ve Mut ilçelerinde tarım konusunda çok ciddi atılımlar yapılmıştır. Bu ilçelerimizde üretilen ürünlerin tüketiciye doğrudan ulaştırılması için kara, deniz, hava ve demiryolu ağlarının yapılması ya da geliştirilmesi gerekmektedir. Tarıma elverişli olmayan bölgelerde ise üniversiteler kurulmalıdır” dedi.

Baysan, basın toplantısının sonunda hayatı boyunca almayı değil vermeyi önemsemiş, idealleri için yaşayan bir insan olduğunu,  siyaseti yükselme çıtası olarak algılamadığını söyledi.  Baysan, ayrıca 8 Haziran'dan milletvekili seçilmesi halinde 1. sınıf olan halk mertebesinden 2. sıra olan milletvekilliğine düşeceğini söyledi.     

Editör: Barış Köksal