Komisyon ve birliklerde üyelere yer yok

Mahalli İdareler Seçimi’nin ardından yeni dönemin ilk birleşiminde Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer başkanlığında toplanan Büyükşehir Belediye Meclisi, ilk birleşimin ardından ikinci birleşimde de Cumhur İttifakı'nın blok çalışmasına sahne oldu ve birliktelik çağrısına kapılar bir kez daha kapatıldı.

İlk birleşimde Başkan Vahap Seçer’in “Meclisimizde grubu bulunmayan siyasi partilerin temsilcisi olan meclis üyelerimiz de komisyonlarda görev alabilsin” önerisi MHP ve Ak Partili (Cumhur İttifakı) meclis üyelerinin oy çokluğuyla reddedilmiş, Başkan Seçer de temsilde adalet sağlanması amacıyla sunduğu teklifin kabul edilmemesi ile ilgili üzüntü duyduğunu aktarmıştı.
Nisan ayının ikinci birleşiminde gerçekleştirilecek birlik seçimleri öncesinde söz alarak yeni bir teklifte bulunan Başkan Seçer, mecliste grubu bulunmadığı için komisyonlara giremeyen meclis üyelerinin birliklere dahil edilmesi önerisinde bulundu. Birlik seçimleri öncesinde meclis üyelerine seslenen Başkan Seçer, “Matematiksel olarak meclisteki dağılım; eğer geçtiğimiz toplantıdaki gibi bir iş birliğini siyasi partiler ortaya koyarsa, buradaki bazı meclis üyeleri bu birliklerde temsil edilme imkânı bulamaz. Meclisteki meclis üyesi dağılımına göre siyasi partilerimize temsil edilme hakkı versinler ve adaletli bir şekilde bu birlikleri oluşturalım istiyorum. Ama tabi ki takdir sizin. Tekrar yineliyorum en azından gelecek günlere bir başlangıç yapalım bu seçimlerle” dedi.
Ancak Başkan Seçer’in meclis birlikteliğinin sağlanması ve kentin geleceğine yönelik alınacak kararlarda tüm meclis üyelerinin eşitlik içerisinde görev alma talebi de yine MHP ve Ak Partili meclis üyelerinin red oyu nedeniyle kabul edilmedi.

“Mersin halkının bizden beklentileri bu”

Komisyonlar ve birliklerde tüm siyasi partilerden meclis üyelerine temsil görevi verilmesi teklifi Cumhur İttifakı bloğu ile reddedilen Başkan Seçer, iki birleşimde sağlanamayan birlikteliğin bundan sonraki toplantılarda sağlanmasını diledi. Mersin halkının meclis üyelerinden birlik sağlanmasını beklediğini aktaran Başkan Seçer, “Önerim pek karşılık bulmadı. İnşallah önümüzdeki süreçte bu 2 toplantıda çabaladığımız ama bir türlü başaramadığımız birlikteliği başarırız diye umut ediyorum. Çünkü Mersin halkının bizden beklentileri bu. Çok teşekkür ediyorum” diye konuştu.
Mersin’e ait alınacak kararlarda hayati önem taşıyan komisyonlara giremeyen meclis üyeleri, Başkan Seçer’in birliktelik çağrısına rağmen Cumhur İttifakı meclis üyelerinin oylamasıyla Türkiye Belediyeler Birliği, Akdeniz Katı Atık Birliği, Mersin ve Çevresi Turizm Alanı Altyapı Hizmet Birliği (METAB), Türk Dünyası Belediyeler Birliği, Tarihi Kentler Birliği, Çukurova Belediyeler Birliği, Sağlıklı Kentler Birliği ve Avrupa Tarihi Kentler Birliği’nde de görev alamadı.

“Meclisimizde temsilde adalet kültürü yok”

Meclis toplantısının dilek ve temenniler bölümünde konuşan ve konuya tekrar değinen Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Büyükşehir Belediye meclisinde temsilde adalet kültürünün bulunmadığını bu durumun değişmesi gerektiğini ifade etti. Başkan  Seçer ayrıca mecliste grubu bulunmayan partilere pozitif ayrımcılık yapacağının sözünü vererek “Türkiye’de seçim mevzuatı yapılırken, ‘Temsilde adalet yönetimde istikrar’ çerçevesi adı altında yapılıyor ama görünen o ki ne temsilde adalet ne de meclisimizde göründüğü gibi demokrasi kültürü yoksa yönetimde istikrar sağlanamıyor. Biz önce bu kültürü değiştireceğiz.  Sizin temsil ettiğiniz siyasi partinin burada görüşlerini ya da size destek veren yurttaşların duygularını komisyonlarda temsil etme hakkını sağlanmadığını görüyorum. Daha önceki birleşimde de olduğu gibi bugünde bir önerge ile bunu tekrar gündeme getirdim fakat kabul görmedi. Ama uygulamalarımda mecliste grubu bulunmayanlara pozitif ayrımcılık yapacağım. Tabi ki bunu belli kurallar çerçevesinde inisiyatif kullanarak gerçekleştireceğiz ki sizlerde temsil etme fırsatı bulun” şeklinde konuştu.


 

Editör: Barış Köksal