Kocamaz, 'Ahilik Kültürü Haftası' dolayısıyla yaptığı açıklamada, asırlar boyu sosyo-ekonomik hayatımızın omurgasını oluşturan Ahilik Teşkilatının, milli kimliğimiz ve toplumsal değerlerimiz bakımından daima yaşatılması gereken çok özel bir kültürün ürünü olduğunu belirtti.

Mesleki eğitim, dayanışma, teşkilatlanma ve denetim konularında örnek bir sistem olan Ahiliğin, fiyat, kalite ve standart konularında çok ciddi bir yapı kurduğunu ifade eden Kocamaz, "Bilim, ahlak, akıl ve çalışma prensiplerine dayanan Ahilik Teşkilatı, karşılıklı sevgi, saygı, hoşgörü, dayanışma ve adalet bilinci taşıyan esnaf ve sanatkarlar yetiştirmiştir. Bugün dünyada yeni yeni yerleşen tüketici hakları, standardizasyon, kalite gibi kavramlar daha 13. yüzyılda Ahilik Teşkilatı aracılığıyla Anadolu’nun ticari hayatına yerleşmiştir" dedi.

Toplumsal sorumluluk, hizmette mükemmellik, dürüstlük, doğruluk ve ortak yaşama kültürü üreten Ahiliğin, bugün için bile örnek alınacak bir teşkilatlanma modeli olduğunu vurgulayan Kocamaz, şöyle devam etti; "Ahiler sadece ekonomik faaliyette bulunmamış, Anadolu’nun Türkleşmesi ve İslamlaşması sürecine de önemli katkılar sağlamışlardır. Bugün bizlere düşen görev, temelinde vatan ve millet sevgisi bulunan Ahiliğin kültür ve geleneğine sahip çıkmak ve yaşatmaktır."

Esnafın sorunlarının ülkenin genel sorunlarıyla bağlantılı olduğuna dikkat çeken Kocamaz, "Dünya piyasalarında yaşanan krizlerin kırılgan bir yapıya sahip olan Türkiye ekonomisine yansımaları çok daha büyük olmaktadır. Dövizin sürekli yükselmesi, hızla artan enerji fiyatları, enflasyonist baskının yeniden ortaya çıkması esnafımızı zora sokmaktadır. İşsizliğin artma eğilimi göstermesi ve talepte daralma gibi birçok konu esnaf ve sanatkarın zaten mevcut olan sorunlarını iyice artırmaktadır. Hükümet en kısa sürede gerekli düzenlemeleri yapmazsa, kronik bir hal alacak olan sorunların çözümü daha da zorlaşacaktır. Bu olumsuz tabloya rağmen esnaf ve sanatkar kardeşlerimiz var olmaya, milletimizin hayatını güzelleştirmeye devam edecektir. Bundan zerrece şüphem yoktur. Zira esnaf ve sanatkarlarımız, yüzlerce yıllık ahilik geleneğinin günümüzdeki temsilcileri, tüm zamanların en başarılı barış düzenini kuran Osmanlı’nın temelinde harcı olan kutlu bir teşkilatın varisleridir" ifadelerini kullandı.
Editör: Barış Köksal