Mersin Esnaf ve Sanatkarlar Odalar Birliği (ESOB) Yönetim Kurulu Başkanı Talat Dinçer, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı koordinatörlüğünde yürüttükleri AB projesi ADAPTESK kapsamında Temmuz ayından bu yana bin 600 esnaf ve sanatkarı eğitimden geçirdiklerini, hedeflerinin 5 bin esnaf ve sanatkar olduğunu söyledi. 

Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu’nun (TESK), Avrupa Birliği'nin (AB) Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı IPA'nın 4. Bileşeni olan İnsan Kaynaklarının Geliştirilmesi Operasyonel Programı (İKG-OP) kapsamında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı koordinatörlüğünde 8 ilde hayata geçirdiği Esnaf ve Sanatkarların Uyum Yeteneklerinin Arttırılması Projesi’nin (ADAPTESK) Mersin ayağı devam ediyor. İş veren ve çalışanlara mesleki beceriler kazandırmayı, esnaf ve sanatkarların uyum yeteneğini artırmayı hedefleyen proje çerçevesinde, Mersin ESOB tarafından Konya, Antalya, Adana, Osmaniye, Niğde, Kahramanmaraş, Karaman ESOB Başkanları ve yönetim kurulu üyeleri ile Mersin ESOB bünyesinde kurulu 70 meslek odası başkan ve yöneticilerine yönelik eğitim düzenlendi. Hilton Oteli’nde iki gün sürecek eğitimlerde iletişim becerilerinden problem çözmeye, liderlik özelliklerinden iyi yönetim becerilerine, istihdam edebilirlik becerilerinden esnaf ve sanatkarların ekonomideki yerlerine kadar birçok konuda oda başkanlarına bilgiler verilecek.

“ADAPTESK, güçlü ve büyük, içi dolu dolu bir proje”

Eğitimlerin ilk gün açılışında bir konuşma yapan Mersin ESOB Başkanı Talat Dinçer, TESK ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı koordinasyonunda Türkiye genelinde 8 ilde gerçekleştirilen projede Mersin olarak yer aldıklarını belirtti. Projenin ana konusu tekstil olmakla beraber teşkilatın ihtiyaç duyduğu çok değişik dallarda da eğitim faaliyetleri yürüttüklerini ifade eden Dinçer, “ADAPTESK, güçlü ve büyük, içi dolu dolu bir proje. Hep ‘esnaf teşkilatları eğitime kapalı’ derler ama aslında biz 1990’lardan bu yana eğitimin içerisindeyiz. Değişik meslek dallarında değişik eğitimler vermekle beraber ara ara insanların kişisel gelişimine, liderlik özelliklerine, esnafımızın satışlarının biraz daha geliştirilmesine yönelik birçok eğitim de veriyoruz” dedi.

“Bugüne kadar bin 600 esnaf ve sanatkarı eğitimden geçirdik. Hedefimiz 5 bin”

ADAPTESK projesinin Mersin’e kazandırılmasıyla beraber ESOB’a bağlı odalarda eğitim yarışı başladığını vurgulayan Dinçer, bundan son derece mutlu olduğunu dile getirdi. Projeye Temmuz 2016’da başladıklarını anımsatan Dinçer, “O günden şu ana kadar bin 600 esnaf ve sanatkarımızı eğitimden geçirdik. Hedefimiz 5 bin. Ama biz bu 5 binde de kalacağımızı düşünmüyoruz. Çok daha yukarılara çıkacağız inşallah. Günde 3-4 eğitim yapıldığı bir sürecin içerisindeyiz. Güzel de bir talep var. Her odamızda bu eğitim faaliyetlerini gerçekleştireceğiz, hedefimiz de buydu zaten. Ama bazı oda başkanlarımız eğitimden o kadar faydalandılar ki, ikinci, üçüncü eğitimi talep ediyorlar. Tüm oda başkanlarımıza teşekkür ediyorum, bu işe büyük önem verdiler. Tüm ilçelere ulaşmak istiyoruz. Bu projedeki hedefimiz, Anamur’dan Çamlıyayla’ya kadar bütün ilçelerimizde bu eğitim faaliyetlerinin en az 3-4 kademesini gerçekleştirmek istiyoruz. Bugüne kadar girişimcilik, müşteri memnuniyeti, iletişim, kişisel gelişim, inovasyon eğitimleri verildi. Daha da önemlisi desteklerden nasıl faydalanılır, desteklere nasıl ulaşılır gibi konularda da eğitimler hala devam ediyor ve edecek” diye konuştu.
Başkan Dinçer’in konuşmasının ardından oda başkanları ve yöneticilerine ilk eğitimi, “Temel İletişim Becerileri” konusunda Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi İletişim Tasarımı ve Yönetimi Bölümü Eğitim Görevlisi Prof. Dr. Erhan Eroğlu verdi.
 
Editör: Barış Köksal