Kentsel dönüşüm bilgilendirme toplantısının sonuncusunu Yeni Mahalle’de yapan Belediye Başkanı Şevket Can, vatandaşlar yoğun sevgi gösterisinde bulundular.


Kuran-ı Kerim’in okunmasıyla başlayan toplantı, MHP Tarsus İlçe Başkanı Ertuğrul Bodur’un yaptığı dua ile devam etti.


Daha sonra söz alan Yeni Mahalle Muhtarı Kenan Pehlivancık, yapılan hizmetlerden Belediye Başkanı Şevket Can’a teşekkür ederek, kentsel dönüşüme hazır olduklarını belirtti.


Yeni Mahalle sakinlerine teşekkür eden Başkan Can, Yeni Mahalle’nin her zaman yanlarında olduklarını söyledi.


Yeni Mahalle daha fazla hizmet gelmesi için kentsel dönüşümün şart olduğunu altını çizen Başkan Can, “Yeni Mahalle her zaman duasını, desteğini bizlerden esirgemedi. Şehrimizde 13 mahallemizde kentsel dönüşümle ilgili 1/5000’lik İmar planını Büyükşehir Belediyemizden onaylattık. Şu anda revizyonumuzu gerçekleştirdik. 2,5 yıldır uğraştığımız bir imar planıydı. Bu planı bu revizyonu gerçekleştirmeden meclisimizden karar almadan Yeni Mahalle’ye çivi dahi çakamazdık. Şu anda Yeni Mahalle’ye baktığımız zaman Yeni Mahallemizin adı yeni, kendisi eski. Yolları dar, evlerimiz eski, 100 metre, 120 metre tek katlı, 2 katlı” dedi.


13 mahallede kentsel dönüşüm yapılacağını belirten Başkan Can, şöyle devam etti:


"Kentsel dönüşüm mahallenizde adalar oluşturarak, konunuzla komşunuzla birlikte hepinizi hissedara ayırdık. Burada 7 katlı, 8 katlı yüksek binalar olarak imarı değiştirdik. Yeni Mahalle’nin tamamını 1.7 bazı yerleri daha düşük ama biz bu emsal artışını 2’ye çıkardık. Bu ne demektir? Kısacası 100 metrekare arsası olan eskiden 1.7 ile çarptığımız zaman 170 metrekare inşaat alanı olurdu. Müteahhit gelir düzenleme ortak payını alır veya almaz müteahhitle sizin yapacağınız anlaşmaya bağlı. 1.7’yi 2’ye çıkardık. Yeni Mahallemizde çalışma genelde ana caddede. Ana caddenin haricinde mevcut Mücahitler Caddesi yani bu taraf ve diğer parçalarla ilgili ilerleyen günlerde müteahhitlerimiz kapınızı çalmaya başlayacak. Revizyon imar değişikliği şehrin anayasasıdır. Şehrin anayasasını değiştirdik tabiri caizse Türkiye Büyük Millet Meclisinden kanun geçmesi gibi. Zahmetli ve zor süreç, uzundu, biz bu süreci başardık. Yeni Mahalle sakinleri diyor ki ‘hemen olur mu?’ Hemen olması da sizlerin elinde. Nasıl sizlerin elinde? Vatandaşlarımızdan isteğimiz ve ricamız hakkınızı istemeniz, müteahhitten de isteğimiz ve ricamız var. Vatandaşlarımızı yanıltmasınlar. Vatandaşlarımızın hakkını vermesini istiyorum. Bundan sonraki ticaret müteahhitlerle sizler arasında. Ama vatandaşlarımız kafasına takılan, sormak istediği herhangi bir şey var ise İmar Müdürlüğümüze gelsin, detaylı bilgi alsınlar. Biz tarafsızız biz müteahhitti belirleyemeyiz. Müteahhit ismi söyleyemeyiz. Biz müteahhitle sizin aranızda oransal boyutlara giremeyiz. Girmemiz de doğru olmaz ama şunu söyleyeyim, Yeni Mahalle de oransalı herkes iyi biliyor, aslında sizlerde iyi biliyorsunuz, burada bir müteahhitle yüzde kaça anlaşacağınızı. Müteahhit düzenleme ortaklık payı alır veya almaz müteahhittin bileceği iş ama biz Belediye olarak almak zorundayız. Niçin? Yollar genişleyecek, sosyal alanlar genişleyecek yeşil alanlar genişleyecek ama biz sizle değil onu müteahhitle anlaşırız. Bir daha tekrarlıyorum kafanıza ne takılırsa anlaşmadan önce buyurun gelin sorun. Anlaşırsanız bizim yapacağımız bir şey olmaz. Bir an önce anlaşmanızı tavsiye ediyorum. Bizim amacımız geleceğimizin teminatı olan çocuklarımıza daha güzel ve yaşanabilir bir Tarsus bırakmaktır.” 

Editör: Barış Köksal