MTSO'da 7 Ekim'de yapılması planlanan ancak ertelenen seçimle ilgili açıklama yapan Başkan Aşut, MTSO olarak 7 Ekim 2017 tarihinde seçimleri yapmak için resmi olarak bütün çalışmaları tamamladıklarını ancak Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'ne (TOBB) bağlı tüm oda ve borsaların Ekim ve Kasım aylarında yapılması planlanan seçimlerin Bakanlar Kurulu kararı ile 2018 Nisan ayına ertelendiğini ifade etti. Kararın resmi gazetede de yayınlandığını belirten Aşut, "İlgili Bakanlar Kurulu kararında, 'Oda ve borsaların, 2017 yılının Ekim ayında başlayıp Kasım ayında tamamlanması gereken organ seçimlerinin ertelenmesi hakkındaki ekli kararın yürürlüğe konulması, Gümrük ve Ticaret Bakanlığının 19/9/2017 tarihli ve 28017702 sayılı yazısı üzerine, 5174 sayılı kanunun 81. maddesine göre, Bakanlar Kurulu’nca 21/9/2017 tarihinde kararlaştırılmıştır' ifadelerine yer verildi.

Özellikle, Gümrük ve Ticaret Bakanımız Sayın Tüfenkci’nin erteleme ile ilgili yaptığı gerekçe açıklaması seçimlerin adil ve sağlıklı yapılması adına bizce haklı ve yerindeydi. Gönül seçimlerin zamanında yapılmasını arzu etse de, söz konusu milli ekonomimizin bazı iç ve dış manipülasyonlardan zarar görmemesi olduğunda, böylesi ulusal tehdit ve tehlikeler karşısında alınan kararlara uymak ve desteklemek her vatandaşın görevidir. Bu bir devlet kararıdır ve bizler demokrasiye inanan, devletimizin ve milletimizi temsil eden hükümetimizin aldığı, devleti ve ekonomimizi korumayı amaçlayan siyaset üstü her kararı sorgulamaksızın destekleriz ve arkasında dururuz" diye konuştu.

MTSO'da herkesin amacının kente ve kent ekonomisine hizmet etmek olduğunu vurgulayan Aşut, "2018 Nisan ayına kadar belki seçim çalışmalarımıza bir süre ara versek de, odamız ve kent ekonomimiz için, sektörlerimiz için çalışmaya, odamız projelerinin, eğitimlerinin ve tüm çalışmaların etkin bir parçası ve aktif katkı koyucusu olmaya devam etmeliyiz. Seçimlerin ertelenmesi çalışmaya ara vermek anlamına gelmemelidir. Bizler seçimden seçime değil, 365 gün odamız, kentimiz ve ülkemiz için çalışma ruhuna sahip bir camiayız. Mersin iş dünyası, MTSO’nun tüm üyeleri bu ruhla yeni seçim gününe kadar en iyi bildiği şeye, yani, üretime, ihracata, yenilikçiliğe, girişimciliğe, ar-ge’ye, markalar yaratmaya, kısacası kentinin ve ülkesinin zenginliği olmaya devam edecektir. MTSO hangi konu ile ilgili bir belirsizlik ve değişiklik olursa olsun, bir buçuk asra yaklaşan tarihi ile kendi içinde yarattığı kurumsal yapı ve kurum kültürü ile kendi içinde istikrarı olan, kişiden kişiye, başkandan başkana, yönetimlerden yönetime değişmeyen bir çalışma disiplini kurmayı başarmış bir oluşumdur. Başarısının nedeni de budur. İşte bu kültür ve çalışma disiplini ile MTSO olarak görevlerimizin son anına kadar projeler üretmeye, var olan projelerimizi takip etmeye, kentimizin her alandaki sorunlarına çözüm ortağı olmaya devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.

"MTSO seçimden seçime çalışan bir yer değil"

MTSO'nun seçimden seçime çalışan bir yer olmadığının altını çizen Aşut, açıklamasını şöyle sürdürdü: 

"Bu anlamda yarım kalan işlerimizin peşini bıraktık sanmasınlar. Şunun altını kalın çizgilerle çizmek ve vurgulamak isterim; Mersin Ticaret ve Sanayi Odası ve dolayısıyla Mersin iş camiası kolay pes eden, ben oynamıyorum diyen bir camia değildir. Eğer bugüne kadar yarım kalan projelerimiz olduysa, bürokrasinin tozlu raflarında hala bekleyen projelerimiz varsa bunları unuttuk sanmasınlar. Bu projeler hayata geçene kadar ilgili Bakanlıkların kapısını aşındırmaya devam edeceğiz. Ankara’yı doğru şekilde bilgilendirmeye ve iş birliği yaparak bu projeleri ülkemize kazandırmaya devam edeceğiz. Ülkeye diyorum, çünkü Mersin projeleri hem bölgemize hem de ülkemize katkı sunacak kalibrede projelerdir. Mersin’in geleceğini belirleyecek olan, ekonomimizi, refahımızı ve dolayısıyla toplumsal huzurumuzu belirleyecek olan tüm Mersin projelerinin takipçisi olmaya devam edeceğiz. Mersin Lojistik İhtisas OSB Projesi sanılmasın ki unutuldu. Dünyaya lojistik merkezi olmayan bir lojistik kenti imajı vermeyeceğiz ve lojistik merkez hayata geçene kadar canla başla çalışacağız. Tarım-Gıda Teknoparkı projemizden sanılmasın ki vazgeçildi. Bir tarım kenti olan Mersin tarımını yüksek teknolojiye entegre edecek bu proje hayata geçene kadar, son nefesimize kadar işin peşindeyiz. Sanayi ve ticaret anlamında imarla ilgili bir sorun olan yeni ticaret ve sanayi alanları, üretim alanları yaratma işini unuttuk sanmasınlar. Yeni yatırım iş demektir. İş, istihdam demektir. İstihdam ise huzur demektir. Mersin’in refahı ve huzuru için gerekirse uyumayacağız, izin yapmayacağız, işimizden, ailemizden, özel hayatımızdan fedakarlık yapacağız ama yeni yatırım alanları yaratacağız. Mersinli işsiz gezdikçe biz rahat uyuyamayız. Bu, ekmeğini yediğimiz bu topraklara borcumuzdur."

Seçimin bir günlük bir olay olduğunu ifade eden Aşut, "Demokrasiye inanan MTSO camiası için bir rutindir. Odamız ilk kez seçim yapmayacak veya ilk kez seçimler ertelenmiyor. Bu anlamda seçime değil, işimize odaklanmalıyız. Seçim yarın yapılsa bile, bizler var olan sorunların çözümüne odaklanmalı ve Odamızın Meclisinden Yönetim Kuruluna, Komitelerinden çalışanlarına kadar, vereceğimiz hizmetin kalitesini arttırmaya, projelerimizi hayata geçirmeye ve daha fazla katma değer nasıl yaratırız ve bu kenti daha zengin daha yaşanılır, daha eğitimli, daha modern nasıl yaparız buna kafa yormalıyız. MTSO’nun kültürüne yakışan budur" şeklinde konuştu.
Editör: Barış Köksal