Basın İlan Kurumu Genel Müdür Yardımcısı Elçin, İlan Hizmetleri Müdürü İdris Armağan Çam ve Kontrol Hizmetleri Şefi Murat Aslanoğlu ile birlikte Mersin’e gelerek, kentte yayın yapan gazete sahipleriyle buluştu. Basın İlan Kurumu Mersin Şube Müdürü Umut Çor’un eşlik ettiği Elçin, Çam ve Aslanoğlu, Mersin Gazeteciler Cemiyeti’nde (MGC) Mersin’de günlük yayınlanan 8 yerel gazetenin sahipleri ile bir toplantı düzenledi. Toplantıya MGC Başkanı Ahmet Ünal da katıldı.

Elçin, toplantıda yaptığı konuşmada, hem tanışmak hem de gazete sahiplerinin yaşadıkları sorunlarla Basın İlan Kurumu mevzuatından kaynaklanan sıkıntıları olup olmadığını istişare etmek amacıyla Mersin’e geldiklerini söyledi. Basın İlan Kurumu’nun 2010 yılında yeni bir vizyon belirleyerek 41 ilde şube açtığını dile getiren Elçin, Mersin Şubesi’ni de 2010 Kasım ayında açarak faaliyet başladıklarını anımsattı. Şubeyi ilk açtıklarında Mersin’de günlük yayınlanan 16 gazete olduğunu, daha sonra gazete sahiplerinin aralarında yaptıkları işbirliğiyle gazete sayısının 8’e düştüğünü ifade eden Elçin, birleşmeden dolayı herhangi bir sıkıntı yaşanmadığını, Mersin’de bugün itibariyle yaklaşık 15 bin lira ilan potansiyeli olduğunu belirtti.

2010 yılındaki yapılanma sonucu Basın İlan Kurumu’nun mevzuatında da gazetelerin lehine birçok değişiklik yapıldığını kaydeden Elçin, “Bin tiraj istiyorduk biz İstanbul, Ankara, İzmir dışındaki açtığımız şubelerde, bunun tirajı 500’e indi, 250 bayi-250 abone işlemi yapıldı. Eskiden belli bir oranın üstünde abonelik kabul etmiyorduk, şimdi aboneliğin önü açıldı. Yönetim Kurulu’nun tercihi doğrultusunda eskiden cezalandırma yöntemi çok benimsenmişken, o tarihten sonra ödüllendirme, teşvik edici unsurlarda gösterge vererek, gazeteciliğin gelişmesi açısından Yönetim Kurulu da yeni bir rota izledi” diye konuştu.

“RESMİ İLANLARI ELEKTRONİK ORTAMDA ALIP, ELEKTRONİK ORTAMDA GAZETELERE ULAŞTIRACAĞIZ”

En önemli noktanın ise dijital çağ olduğunu vurgulayan Elçin, bundan 15-20 sene önce kurşun matbaalarda dizilen gazeteler yerine, bugün artık çok kısa zamanda, çok hızlı bir şekilde internet ve gelişmiş teknolojiler aracılığıyla dizginin son derece hızlandığını anlattı. Elçin, “Biz de kurum olarak bunlara ayak uydurmaya çalışıyoruz. En son ilanları elektronik ortamda sizlere ulaştırmaya başladık. Bununla ilgili de Genel Kurul’dan bir karar çıkarttık ve Yönetim Kurulu’ndan yetki alındı. Yönetim Kurulu da 16 Ekim’de yaptığı toplantıda resmi ilanların elektronik ortamda alınarak dağıtılmasıyla ilgili tebliği kabul etti. Bunu biz yakında resmi kamu kuruluşlarına dağıtacağız. İlanlar artık yavaş yavaş elektronik ortamda gelecek. Daha önce bize kağıt ortamında gelenleri arkadaşlar size tarayarak atıyorlardı, bu işlem yerine elektronik ortamda alınıp tamamen düzgün bir metin olarak daha önce yaptığımız gibi elektronik ortamda sizlere ulaştıracağız. Buna zaten Mersin de dahil çoğu şubemizde pilot olarak başlamıştık” ifadelerini kullandı.

İnternet ortamının gazeteci kesimini biraz korkuttuğuna da işaret eden Elçin, şöyle devam etti: “Basın İlan Kurumu olarak biz de interneti reddetmek yerine kabul ederek, internetin gazeteciliğe getireceği kolaylıkları teşvik etmek istiyoruz. Bu amaçla zaten biz teşvik olarak gazetelerin kendi yayınladıkları resmi ilanları kendi internet sitelerinde de yayınladıkları takdirde ek kontenjan verdik. Bu ek kontenjan gazete sayısının fazla olduğu yerlerde pek bir anlam ifade etmese de bunun kamu kesimine bilhassa bürokrat kesime anlatmak ve hem yazılı basının mevcudiyetini sürdürmesi hem de resmi ilan vererek yerel basının teşvik edilmesinin değiştirilmemesi açısından önemli.”

“GAZETELERE RESMİ İLAN VERMEYE GEREK YOKTUR İMAJINI YOK ETMEK İÇİN ÇALIŞIYORUZ”

Bürokratların, ‘resmi ilanların yerel gazetelerde yayınlanmasının gereksizdir’ görüşünde olduklarına dikkat çeken Elçin, şunları söyledi:

“‘Kamu İhale Kurumu’nun ilanları EKAP denilen sistemde, icra ilanları da UYAP sisteminde yayınlanıyor zaten. Böylece daha çok kişiye ulaşıyor. Bunlar gereksizdir. Resmi ilanların artık gazetelerde yayınlanmasına gerek yoktur’ imajını yok etmek açısından bu teknolojiyi artık yavaş yavaş kendi bünyemize de sokuyoruz. Önümüzdeki günlerde de ‘ilan.gov.tr’ sitesinde yeni bir değişiklik yapılacak. O değişiklikle birlikte daha güncel bir site kurarak, biz de artık yazılı basının yanında bu ilanları eş zamanlı olarak yayınlayacağız. ‘Bir UYAP’a, EKAP’a gerek yoktur, biz de internette varız demek için bu konuda çalışmalarımızı sürdürüyoruz.’ Bununla ilgili bilgi işlemin bir uygulaması da var. Bir-iki ilde pilot uygulama yapılıyor. Siz şu anda ilanları bizim sitemizden alıyorsunuz kendi internet sitenize koyuyorsunuz. Yeni bir uygulama yapıldı. Belki yakın zamanda sizlere de verilir. Kendi sitenize Basın İlan Kurumu’nun bir ikonunu koyarak, direk o ilanlara internette tıklayarak bizim sitemiz üzerinden sizin gazetenizin yayınladığı ilanlara ulaşılabilecek. Bu da sizi harcadığınız çabadan kurtaracak.”

Elçin ve beraberindekiler daha sonra basına kapalı olarak gazete sahipleri ile toplantıya geçti.

Editör: Barış Köksal