Mersin Barosu, adli yılın başlaması dolayısıyla Cumhuriyet Meydanı’nda tören düzenledi. Baro Yönetimi ve avukatların cübbeleriyle katıldığı tören, Baro Başkanı Ali Er’in, Atatürk Anıtı’na çelenk sunmasıyla başladı. Avukatlar daha sonra saygı duruşunda bulunarak İstiklal Marşı’nı okudu.

Baro Başkanı Er, törende yaptığı konuşmada, 2017-2018 adli yılının Türkiye’ye, millete ve tüm insanlığa adalet, huzur, barış, sağlık ve mutluluk getirmesini diledi. “Geçmiş yıllarda kaybettiğimiz fedakar meslektaşlarımızı, hain terör saldırıları sonucunda yaşamını yitiren yargı şehitlerimizi, güvenlik güçlerimizi, vatandaşlarımızı ve 15 Temmuz 2016 tarihinde gerçekleştirilen hain saldırılarda yaşamını yitiren demokrasi şehitlerimizi saygı ve rahmet ile anıyorum” diyen Er, Türkiye Cumhuriyeti’ni kuran Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları ile şehitleri de şükran ve minnet duygularıyla andığını söyledi.

“Adaletten önemli hiçbir şey olamaz”

Adaletin, mülkün yani ülkenin temeli olduğunu belirten Er, “Öyleyse adaletten önemli hiçbir şey olamaz. Son bin yıldır bir ana gibi bizi bağrında yaşatan bu topraklarda barış, huzur ve sevgi arayan herkes için adaleti en hassas ölçülerle tartarak dağıtmak boynumuzun borcudur. Vatandaşlarımızın en güvenli limanı olan adliyelerimizde; avukatlarımız, hakimlerimiz ve savcılarımız hep birlikte bu güveni sağlamak yükümlülüğü altındadırlar” diye konuştu.
Avukatların, yargının en önemli kurucu unsuru ve olmazsa olmazı olduğunu vurgulayan Er, avukatların gözardı edilemeyeceklerini ve asla yok sayılamayacaklarını dile getirdi. Savunma ve avukatlar değerini bulduğu an herkesin kendini güvende hissedeceğine dikkat çeken Er, “O zaman güven için, hak için, adalet için tek yolumuz avukata sahip çıkmaktır. Adaletin uygulayıcısı olarak biz hukukçuların en büyük düşmanı kin ve keyfiliktir. Kahraman, fedakar, asil, namuslu, vicdanlı avukatlar olarak bizler asla kin tutmayız, keyfilik yapmayız” ifadelerini kullandı.

“Adalet dağıttığına inanılan bir hukuk sistemini inşa etmeliyiz”

Hukukçuların, el ele vererek insanlara güven veren, adalet dağıttığına inanılan bir hukuk sistemini inşa etmeleri gerektiğinin altını çizen Er, “Böylelikle, insanlarımızda hukuka olan saygı ve güveni tesis ederek, ülkemizin geleceğini, mesleğimizin itibarını teminat altına alabiliriz. Ortak geçmişimiz ile geleceği birlikte yaşama ülkümüzün altını çizerek, geçmişi insan sevgisi ve hoşgörüye dayalı bir toplumun bireyleri olarak, ayrışmak yerine birbirimizi tamamlayarak herkesin geleceğe güvenle bakmasını sağlamalıyız. Birbirimizi daha iyi dinlememiz, daha çok bir araya gelmemiz, hoşgörü ve uzlaşma kültürünü geliştirmemiz gerekmektedir” şeklinde konuştu.

Er, konuşmasını, yeni adli yılı kutlayarak, adli yılın ülkeye, millette, basına, meslektaşlarına hayırlar getirmesini dileyerek bitirdi.
Editör: Barış Köksal