Mersin temasları sırasında Sabah Gazetesi Mersin Temsilcisi Deniz Kara'nın sorularını yanıtlayan Lütfü Elvan, D-400 Karayolu’nun Adana-Mersin güzergahında genişletme yapılması yönündeki çalışmaların devam ettiğini dile getirerek, “Özellikle Organize Sanayi Bölgesi’nin bağlanması hususunda talimatı verdim. Hazırlık yapıyorlar 2015 de başlatacağız” diye konuştu.

İşte o haber:

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfü Elvan, bir dizi inceleme ve ziyarette bulunmak üzere geldiği Mersin’de, kentin geleceğine ilişkin çok önemli ve müjdeli haberler verdi. Bakan Elvan, Çukurova Havalimanı’ndan, Konya-Karaman-Mersin hızlı tren bağlantı yoluna, Adana-Mersin D-400 karayolu genişletme çalışmasından lojistik merkezine kadar birçok önemli konuda hızla çalıştıklarını söyledi.

ULAŞTIRMA, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfü Elvan, bir dizi inceleme ve ziyarette bulunmak üzere geldiği Mersin’de, kentin geleceğine ilişökin çok önemli ve müjdeli haberler verdi. Bakan Elvan, Çukurova Havalimanı’ndan, Konya-Karaman-Mersin hızlı tren bağlantı yoluna, Adana-Mersin d-400 karayolu genişletme çalışmasından lojistik merkezine kadar bir çok önemli konuda hızla çalıştıklarını söyledi.

Mersin Valisi Özdemir Çakacak’ı makamında ziyaret eden Bakan Elvan, burada gazetecilere bakanlığı bünyesindeki çalışmalar hakkında bilgi verdi. Mersin’in tüm sektörlerin buluştuğu önemli bir kent olduğunu ifade eden Bakan Elvan “Mersin bir liman kenti. Aynı zamanda turizm, tarım, sanayi kenti.

Hangi sektöre bakarsanız bakın gerçekten Mersin’de buluşuyor bu sektörler. Kısacası Mersin’i bir ulaştırma terminali olarak kabul etmeliyiz” dedi.

Bundan sonraki süreçte özellikle orta anadolunun ve akdenizin ürünlerinin yurt dışına pazarlanmasının ağırlıklı olarak özellikle hızlı demiryollarının tamamlanması ile birlikte Mersin Limanı’ndan yapılacağına dikkat çeken Bakan Lütfü Elvan “Mersin çok önemli üs haline gelecek. Hem lojistik merkezler açısından hem ürünlerin dış pazarlara satımı, stoklanması pazarlanması açısından çok önemli bir merkez haline gelecek. Mersin, Antalya’dan sonra en çok üretimin olduğu ikinci büyük kentimiz. Ancak tabi Mersin’in belki daha da hızlı gelişmesini arzu ettiğimiz bir alanda turizm sektörü. Bu alanda da altyapı yatırımlarının güçlendirilmesi ile turizminde canlanacağını düşünüyoruz” diye konuştu.

MÜJDE-1 ÇUKUROVA HAVALİMANI TAMAMLANACAK

Açıklamasında Çukurova Havalimanı inşaatının son durumu hakkında da bilgi veren Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfü Elvan, ihaleyi kazanan firmanın finansal sorunları nedeni ile 6 aylık bir gecikme yaşandığını söyledi. Bakan Elvan “Şu anda yüzde 15 gerçekleşme seviyesi var. Biz ilave bir süre daha verdik firmaya. Zannedersem bir veya birkaç firma ile ortaklık adına devam ediyor görüşmeleri. DHMİ’de yakından takip ediyor konuyu. 2 hafta içinde neticelenecek ve yol haritamızı ortaya koyacağız. Mersin halkı şundan emin olsun Çukurova havalimanı ilk aşamada 15 milyon ikinci aşamada da 30 milyon yolcu kapasitesi ile gerçekleşecek. Bu bölgenin çok önemli havalimanlarından biri olacak” ifadelerini kullandı.

MÜJDE-2 HIZLI TREN GELİYOR

Konya-Karaman-Ulukışla-Mersin güzergahında yapılacak olan hızlı tren demiryolu hattı projesinin tamamlanması ile bu bölgede inanılmaz bir canlılık olacağının altını çizen Bakan Elvan, bu hızlı trenlerin sadece yolcu değil yük taşımacılığıda yapacağını belirterek şunları kaydetti: “Böylece özellikle orta anadoluda üretim yapan firmaların taşımacılık maliyetlerinde çok ciddi düşüşler olacak, rekabet güçleri artacak ve bir anlamda Mersin limanı tüm ulaşım sektörünün bir terminali haline gelmiş olacak.Biz bunu çok önemsiyoruz, bu yönde çalışmalarımıza çok yoğun olarak devam ediyoruz. Çok hızlı çalışıyoruz, programımızda 2017 yılı ama biz 2016 sonu itibari ile hızlı trenin Mers in’e ulaşmasını hedefliyoruz.”

MÜJDE-3 KONTEYNIR LİMANI

Mersin için büyük bir konteynır limanı projesini hazırladıklarını da müjdeleyen Bakan Lütfü Elvan “. Biz bakanlık olarak. 3 büyük denizimizde 3 büyük liman projesi ortaya koyduk. Karadeniz’de Kilyos limanı, Ege’de 12 milyon TEU’luk Çandarlı Limanı, İzmir’de ise 11.5 milyon TEU’luk konteynır limanı projemiz var. Süreç devam ediyor. Mersin içinde konteynır limanı projemiz var. İnanıyorum ki bu konteynır limanı Mersin’e güç katacaktır, dinamizmini artıracaktır” dedi.

MÜJDE-4 D-400 GENİŞLİYOR, OSB BAĞLANTISI GELİYOR

D-400 Karayolu’nun Adana-Mersin güzergahında genişletme yapılması yönündeki çalışmaların devam ettiğini dile getiren Bakan Elvan “Özellikle Organize Sanayi Bölgesi’nin bağlanması hususunda talimatı verdim. Hazırlık yapıyorlar 2015 de başlatacağız” diye konuştu.

MÜJDE-5 LOJİSTİK MERKEZİ

Mersin’e lojistik merkezi kurulması projesinin sorulması üzerine ise Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfü Elvan şunları söyledi: “Organize Sanayi Bölgesi kurulmasına ait yetkinin Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na ait olduğunu belirterek Başlangıçta yola çıkarken Mersinli arkadaşlarımız lojistik organize sanayi bölgesi olarak yola çıkmışlar. Dolayısıyla OSB ifadesi kullanıldığı için bir anlamda Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile ilintili bir durum oluyor.  Bana mersinli yöneticilerin ifade ettiği kadarı ile o bakanlıktaki bürokrat arkadaşlarımızda bizi doğrudan ilgilendirdiğini ifade etmiş. Bunun isminin lojistik merkez olarak değiştirilmesi halinde biz bakanlık olarak her türlü desteği vermeye hazırız. Burada lojistik bir köy kurulması son derece anlamlı ve önemlidir. Lojistik köy kurulması adına Türkiye’nin en öncelikli illerinden bir tanesinin Mersin olduğunu düşünüyorum. Çünkü doğu anadolunun belirli bir kısmının, orta anadolunun, orta anadolu-akdeniz arasındaki kesimlerin tüm mal ve hizmet akımlarının birleştiği nokta Mersin. Dolayısıyla bizim açımızdan son derece önemli, önemsiyoruz. Bunun bir lojistik merkez olarak belirlenmesi halinde biz bakanlık olarak kamulaştırma da dahil her türlü desteği vermeye hazırız.”
Editör: Barış Köksal