Bakan Eroğlu ve Bakan Elvan, toplu temel atma töreni çerçevesinde Mersin’e geldi. İki Bakan, Valilik ziyaretlerinin ardından, Mersin’in merkez Yenişehir ilçesine bağlı Değirmençay Mahallesi’nde düzenlenen törenle, Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü tarafından inşa edilecek olan, aralarında Değirmençay Barajı, Pamukluk Barajı İçme Suyu İsale Hattı ve Anamur Alaköprü Sulamasının da bulunduğu 19 adet tesis ile Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğü’ne ait bir tesis ve Orman Genel Müdürlüğü’ne (OGM) ait 1 adet tesisin temelini attı.

“608 milyon TL’lik 21 tesis Mersin’e hayırlı olsun”

Bakan Eroğlu, yaptığı konuşmada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım’ın selamlarını iletti. Mersin’de 21 tesisin temelini atacaklarını belirten Eroğlu, bunların içinde en önemlisinin yaklaşık 50 yıldır beklenen Değirmençay Barajı olduğunu söyledi. Bu barajın temelini atmanın büyük bir bahtiyarlık olduğunu vurgulayan Eroğlu, barajın hayırlı uğurlu olmasını diledi.

Temeli atılacak 21 tesisten 19’unun DSİ’ye ait olduğunu dile getiren Eroğlu, bu tesisler arasında barajlar, göletler, dere ıslahları, sulama projeleri olduğunu kaydetti. Ayrıca, Orman Teşkilatının da artık ormanları halkın kalkınması için kullandığını ifade eden Eroğlu, “Bal ormanları kuruyoruz. Gelir getirici ormanlar teşkil ediyoruz. Hatta üç yıl bakımların bütün masrafları Bakanlığa ait, geliri 49 yıl vatandaşa. Çünkü her şey millet için. Bugün burada Orman Genel Müdürlüğü’nün bir paketi ile Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nün de bir paketi var. 608 milyon TL’lik bu tesisler, Mersin’e ve ülkemize hayırlı, uğurlu olsun” dedi.

“Hükümetimiz, şu ana kadar 24 milyar TL’lik yatırımla hükümetimiz Mersin’de destan yazdı”

AK Parti Hükümeti’nin Mersin’e çok değer verdiğini vurgulayan Eroğlu, “Şu ana kadar 24 milyar TL’lik yatırımla hükümetimiz Mersin’de destan yazdı. Şimdiye kadar 70-80 yılda yapılanlardan daha fazlasını biz 15 yılda yaptık. Bunun aksini iddia eden varsa hodri meydan. Bu yatırımlar içinde bizim Bakanlığımız 5 milyar 700 milyon lira ile birincilik bayrağını şu anda elinde bulunduruyor. Ama inşallah bu barajlarla ve Akdeniz Gelişim Projesi ile Kalkınma Bakanımızın başlattığı, Mersin’in de içinde olduğu 33 milyar TL’lik yatırımla Mersin çok daha kalkınacak. Biz, Akdeniz Gelişim Projesi adıyla anılan bu muazzam projeyi 31 Aralık 2019 saat 16.59’a kadar tamamlayacağız” diye konuştu.

Mersin’e çok güzel şeyler yaptıklarını dile getiren Eroğlu, “Mersin’in suyu yoktu. Berdan Barajı yapılmış, Mersin’de su yok. Cumhurbaşkanımız o zaman Başbakandı, bana talimat verdi, ‘isale hattını yap, Mersin’e su gelsin’ dedi. O iletim hattını biz yaptık. Bunun dışında tam 12 tane baraj ve gölet inşa ettik. Hatta Alaköprü Barajı ile hem Anamur ovasının sulamasını yapacağız hem de yavru vatana su götürdük. 92 bin 220 dekar araziyi suladık, çiftçilerimize her yıl 69 milyon TL ilave para ceplerine giriyor. İnşallah bu tesisler bitince hedefimiz, en az 400 milyon TL çiftçimizin cebine ilave para gelecek. Bu da zenginlik demektir” ifadelerini kullandı.

Bugünün kendileri için ayrı bir önemi olduğunu belirten Eroğlu, AK Parti’nin 3 Kasım 2002 tarihinde kurulduğunu anımsatarak, “15 yılda AK Parti Hükümeti’nin nereden nereye getirdi Türkiye’yi; 6 sıfırı atıverdi, faiz lobisinin hortumlarını kesti. Bu barajlar, yollar, köprüler, hastaneler nasıl yapılıyor? Gökten döviz, altın yağmıyor. Sadece yaptığımız, sizin alın terinizle kazandığınız paranın, verdiğiniz verginin yüzde 86’sı faiz lobisi tarafından tamamen hortumlanıyordu. Recep Tayyip Erdoğan’ın yaptığı, Mersin baltasıyla hortumları kesiverdi. Artık hizmetler size akıyor” dedi.

“Projelerin tamamını zamanından önce tamamlayarak hizmete sunacağız”

Bakan Elvan ise, geçen yıl Mersin’e geldiğinde Değirmençay Barajı için söz verdiğini, bazılarının buna inanmadığını anımsatarak, “Ben hiç Yörük kardeşlerime yapamayacağımız bir şeyi yaparım der miyim? Asla. Ne demiştim size o zaman, benim ağzımdan ne çıkmışsa o yapılacaktır. Bizi başkalarıyla karıştırmasınlar. Biz, adam gibi adam Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın yol arkadaşıyız. Bugün sadece Değirmençay Barajı’nın temelini atmıyoruz, bununla birlikte 21 tesisimizin temel atma törenini gerçekleştiriyoruz. Bunların bir kısmına başladık. Bu projelerin tamamını zamanından önce tamamlayacağız ve sizlerin hizmetine sunacağız. Mersinimiz şahlanmaya başladı, şahlandıkça şahlanacak, büyüdükçe büyüyecek, güçlendikçe güçlenecek” şeklinde konuştu.

“Sizin desteğiniz sürdüğü müddetçe Türkiye güçlendikçe güçlenecek”

Konuşmasında terörle mücadeleye de vurgu yapan Elvan, bir taraftan PKK, DEAŞ, FETÖ, DHKP-C gibi terör örgütleriyle mücadele ederken, diğer taraftan Türkiye’yi büyütmeye ve güçlendirme devam ettiklerinin altını çizdi. Elvan, “Sadece terör örgütleri değil, bunların dışında, ülkemizin gelişmesini ve güçlenmesini istemeyen ülkeler var, onlar da bizimle mücadele ediyorlar. Ama şundan emin olunuz; sizin güçlü desteğiniz, kararlılığınız, vatan sevginiz sürdüğü müddetçe, Türkiye güçlendikçe güçlenecek. Dün 8 kardeşimiz şehit oldu. Allah’tan rahmet diliyoruz, ruhları şad olsun. Buradan sadece terör örgütlerine değil, onları destekleyenlere de sesleniyorum; ne yaparsanız yapın, terör örgütlerinin kökünü kurutacağız ve sizlerle de mücadele edeceğiz. Türkiye’nin büyümesini, güçlenmesini istemiyorlar. Birileri talimat versin, hükümetler de onu uygulasın istiyorlar. Bugüne kadar biz buna asla izin vermedik, bundan sonraki süreçte de asla izin vermeyeceğiz” dedi.

Konuşmaların ardından, Bakan Eroğlu ve Bakan Elvan, Mersin Valisi Ali İhsan Su ve protokol üyeleri ile birlikte butona basarak Değirmençay Barajı başta olmak üzere 21 tesisin temelini attı. Törende ayrıca, orman köylülerinin kalkındırılması amacıyla 10 aileye gelir getirici tür, 9 aileye Orköy sertifikası verilirken, törene katılan vatandaşlara da badem, ceviz, biberiye, defne ve harnup türlerinden oluşan 3 bin 500 adet fidan ücretsiz olarak dağıtıldı.
Editör: Barış Köksal