Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi bünyesinde hizmet verecek olan Onkoloji Hastanesi'nin temel atma törenine katılan Bakan Elvan, bu hastanenin hizmete girmesiyle birlikte kanser hastalarının Mersin dışına gitmek zorunda kalmayacağını söyledi. 2018 yılı sonunda Onkoloji Hastanesi’nin tamamlanacağı bilgisini veren Elvan, "Mersinimiz, sağlıkta çok önemli bir noktaya geldi. Gerek Şehir Hastanesi gerek Mersin Üniversitesi Hastanesi, fevkalade donanımlı ve oldukça yüksek bir kapasitede çalışmalarını yürütüyor. Buraya çeşitli il ve ilçelerden hastaların geldiğini biliyoruz. Onkoloji Hastanemizle birlikte inşallah Mersinimiz, sağlık yönü itibariyle çok daha iyi bir noktaya gelmiş olacak" diye konuştu.


Mersin Valisi Ali İhsan Su ise kentte her alanda önemli hizmetlerin yerine getirildiğini kaydederek, Onkoloji Hastanesi’nin çok önemli bir ihtiyacı gidereceğini söyledi. Vali Su, "Bu güzel hizmetin ilimize, bölgemize ve ülkemize hayırlı olmasını diler verdiği desteklerden dolayı Kalkınma Bakanımıza teşekkürlerimi sunarım” ifadelerini kullandı.


"Mersin Üniversitesi’ni adeta projeler üniversitesi haline getirdik"


Mersin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Çamsarı, Mersin Üniversitesi’ni adeta projeler üniversitesi haline getirdiklerini belirterek, "Ülkemizin ve bölgemizin ihtiyaçlarına, günümüz bilim ve teknoloji şartlarına göre kendini her geçen yıl yenileyerek ilerleyen Mersin Üniversitesi, kuruluşundan bu yana olduğu gibi geçtiğimiz üç yıl içerisinde de önemli akademik gelişmelere, yüksek bütçeli projelere ve kurumsal düzeyde pek çok çalışmaya imza atmıştır” şeklinde konuştu.


Son 3 yıl içerisinde yaklaşık 1 milyon 152 bin Euro bütçeli 5 adet AB projesi, 6 milyon 400 bin TL bütçeli 7 adet Kalkınma Bakanlığı destekli projeyi hayata geçirdiklerini aktaran Çamsarı, "Son 3 yılda almış olduğumuz AB proje sayısı ile şu an Başbakanlık Merkezi Finans İhale Birimi verilerine göre Türkiye’de AB projesini alan üniversiteler sıralamasında proje sayısı ile ilk 10 üniversite arasındayız. Yine, Kalkınma Bakanlığı destekli Kalkınma Ajansı projeleri açısından da aldığımız proje sayısı ile Türkiye'de hem üniversiteler hem de kurumlar arasında 1. sıradayız. Yani ülke çapında bu açıdan en fazla proje yürüten kurum olduğumuzu buradan memnuniyetle ifade etmek isterim. Mersin Üniversitesi son 3 yılda Avrupa Birliği Horizon 2020 programından 2 proje alan Akdeniz, Güneydoğu Anadolu, Doğu Anadolu ve Karadeniz bölgelerindeki tek üniversite olmuştur" dedi.


Rektör Çamsarı, hem Mersin’in hem bölgenin önemli bir ihtiyacına cevap verecek olan Mersin Üniversitesi Onkoloji Hastanesi Projesi’ne ilişkin olarak şunları söyledi: “Akademik anlamda donanımlı, branşında yetkin ve tecrübeli öğretim üyelerinden oluşan Mersin Üniversitesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Hastanesi, özellikle tanı ve tedavi süreci karmaşık, uzun ve multidisipliner yaklaşım gerektiren hastalar ve hastalıklarda en son ve en güvenilir basamak durumundadır. Hastane, 2017 yılında da gelişimini devam ettirerek 700 yatak kapasitesine ulaşmış ve ayda ortalama 65 bin hastaya ayaktan tedavi hizmeti sunmaya devam etmektedir. Ne var ki, 2 milyona yaklaşan nüfusuyla Mersin'de sadece kanser hastalarına hizmet eden bir hastane bulunmamaktadır. Elbette hem Mersin Üniversitesi Hastanesi’nde hem de yeni yapılan Şehir Hastanesi’nde kanser hastaları, onkoloji polikliniklerinde tedavi edilmektedir. Ancak böylesine kalabalık bir nüfusa sahip bir kentte böylesine ciddi bir hastalığın tedavisinin sürdürüleceği bir hastanenin olması son derece önemlidir. Bizler Mersin Üniversitesi olarak, geride bıraktığımız 3 yılda olduğu gibi önemli projelere imza atarak, gelecekte de bu başarıları devam ettirmeyi ve bölgenin lokomotifi olmayı hedeflemekteyiz. Yıllardır özlemi duyulan ve çok önemli bir ihtiyaca hizmet edecek olan Mersin Üniversitesi Onkoloji Hastanesi’ne, katkısı ve emeği olan herkese teşekkür ederim.”


Protokol konuşmalarının ardından Rektör Prof. Dr. Ahmet Çamsarı, 'Sarıkamış’ın Mersinli Şehit Torunlarını Şehit Dedeleriyle Buluşturma' projesine destek ve katkılarından dolayı Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan ve Mersin Valisi Ali İhsan Su’ya plaket takdim etti.


Konuşmaların ardından Onkoloji Hastanesi'nin temeli, İl Müftüsü Dursun Ali Coşkun’un dua okumasının ardından törenle atıldı.


Gündüz tedavi ve yatarak tedavi imkanı sunacak Onkoloji Hastanesi’nde yetişkinler ve çocuklar için ayrı olmak üzere hematoloji ve onkoloji birimleri, ilgili laboratuvarlar ve diğer tedavi birimleri yer alıyor. Yetişkinler için 28 adet 2 kişilik oda, 20 adet 1 kişilik oda, 5 adet kemik iliği transplantasyon odası, çocuklar için 14 adet 2 kişilik oda, 8 adet 1 kişilik oda, 5 adet kemik iliği transplantasyon odası bulunuyor. Yatan hastalar ve gündüz tedavi olan hastalar için ayrı olmak üzere 10 adet polikliniğin hizmet vereceği hastanede, İyot Tedavi Ünitesi’nde 4 adet 1 kişilik odada yatarak tedavi olanağı sunuluyor.

Editör: Barış Köksal