MEÜ ve yüksek lisans programlarıyla ilgili İHA muhabirine açıklamalarda bulunan Rektör Suha Aydın, okullarında bu sene 35 bine yakın öğrencinin olduğunu söyledi. Bunlardan yüzde 13’ü kadarının yüksek lisans ve doktora öğrencisi olduğunu belirterek Aydın, "Burada oldukça iyi bir rakam yakaladık. Biz bunun sayısını daha da fazlalaştırmaya çalışıyoruz. Çünkü diğer bölümün öğrencileri ön lisans ve lisans birbirine yakın rakamlarda ama biz bunun lisans sayısını ve yüksek lisans sayılarını çok yükseltmek çabası içerisindeyiz. Bu sene oldukça iyi bir rakama geldik. Tabi bunun çerçevesinde hep yaptığımız araştırmalar, geliştirmeler ve bunların yayınlarını sadece rafa konulan yayınlar olarak görmek istemiyoruz. Bunu katma değere dönüştürecek patent alacak yayınlar gibi yayınlar olması için çok gayret gösteriyoruz. Bir sürü projelerimiz var. Özellikle TÜBİTAK tarafından kabul edilen ve desteklenen birçok projelere sahibiz" dedi.

"YAPTIĞIMIZ ÇALIŞMALARI GELİŞTİRİP İLERİYE TAŞIMALIYIZ"

Yapılan çalışmaların kenara konulup, unutulmaması gerektiğini vurgulayan Aydın, "Tabi bu çalışmalarımızı aldık bir kenara koyalım olmuyor. Bunu geliştirip daha ileri ki basamaklara, en azından sürdürülebilirliğini sağlamak için çok çalışmamız gerektiğine inanıyoruz. Bu bakımdan biz eğitimimizi çok üst düzeyde, kalitesini de değerlendirerek de götürüyoruz. Fizik alanlarımızı çok geliştirdik. Oldukça geniş bir fiziki alanımız var. Hakikaten fiziki alanda Türkiye'nin en iyi üniversitelerinden birisiyiz. Hem fiziki alt yapı hem de doğayı değerlendirdiğinizde sürdürülebilir bir şeyimiz var. Bunları biz birlikte yapıyoruz. Bütün öğretim elemanları, öğrencilerimiz ve bize destek olan bütün STK'larla birlikte yapıyoruz. Hevesli, çalışkan, ileriye dönük çalışma yapabilen bir arkadaş grubu ile çalışıyorum. Bundan dolayı çok şanslıyım ve mutluyum" şeklinde konuştu.

"TÜRKİYE'NİN ÖĞRETİM ÜYESİ EKSİĞİ VAR"

Geldikleri günden itibaren yüksek lisans programlarına önem verdiklerinin altını çizen Aydın, "Yüksek lisans programlarının sayılarını artırdık. Bu programların sayılarını çoğaltarak insanların buraya gelmesi için bunları cazip hale getirmeye çalıştık ve büyük bir ölçüde başarılı olduk. Bu sayıda burada dursun istemiyoruz daha da yükseklere çıkmak istiyoruz. Çünkü Türkiye'nin öğretim üyesi eksiği var. Ülkemizde 200’ün üzerinde üniversite var. O üniversitelere siz hemen tutup da lisans programından adamı götürüp sen burada hoca oldun deme şansına sahip değiliz. Doktorası olan öğrencileri bulmamız gerekiyor. Onun için bu sayının oldukça yükseltilmesi gerekir. Yüksek Öğretim Kurumu da (YÖK) bu konuda çok çaba gösteriyor. Biz de o çabaya ayak uydurup bu sayıları çoğaltmaya çalışıyoruz. Program sayılarını çoğalttık ve programları da cazip hale getirdik. Tabi cazip hale nasıl getirdik? İyi bir öğretim üyelerine sahibiz. Birde bunu istihdam edebilmek için de iyi ekonomik güç vermemiz lazım. Bu da devletin görevi. Bu konuda çok büyük çalışmalar var. Devlet de bu konuda destek oluyor. O yönde çalışmalar olduğunu biliyoruz. Böylelikle kaliteli öğretim elemanları da olduğu zaman biz bu eğitim konusunu üniversitelerde halletmiş olacağız" diye konuştu.
Editör: Barış Köksal