MTSO Başkanı Aşut, yazılı bir açıklama yaparak, İSO’nun ‘Türkiye’nin İkinci 500 Büyük Sanayi Kuruluşu Araştırması’nın 2016 yılı sonuçlarını değerlendirdi. İSO 500 ve İSO ikinci 500 listelerini önemsediklerini ifade eden Aşut, İSO 500 listelerini ekonomik bir gösterge olarak kabul ettiklerini dile getirdi. İlk 500 ve ikinci 500 listesinde Mersin’de üretim yapan firmaların olmasından mutluluk duyduklarını vurgulayan Aşut, Mersin’den listeye giren sanayi kuruluşlarının üretim teknolojilerine ve yenilikçilik seviyelerine bakıldığı zaman katma değer yaratan yenilikçi firmalar olduğunu, listelere genel olarak bakıldığında ise firmaların büyük bir kısmının düşük ve orta altı teknolojiyle üretim yaptıklarını belirtti. Bu anlamda ülke olarak hedeflerinin, bu firmaları çağın sanayi devrimi olan Sanayi 4.0 vizyonunda orta üstü ve yüksek teknolojili bir üretime entegre etmek olması gerektiğinin altını çizen Aşut, “Mutlaka bunun bir bedeli var. Bu kararı vermezsek bu teknoloji seviyeleriyle firmalarımız yakın bir gelecekte rekabetçiliğini kaybedecektir. Yüksek teknolojili bu üretim çağında ucuz iş gücünün artık bir avantaj olmadığı bir döneme giriyoruz. Bu anlamda ülkenin bu avantajı da yakında kaybolacaktır demektir” dedi.

Özellikle KOBİ’lerin bu sıçramayı yapmasını sağlayacak bir alt yapıyı kurmak zorunda olduklarını kaydeden Aşut, “Listeler önemli ama konu hangi şehrin kaç firmayla bu listelere girip girmediği değil, bu firmalarımızın kullandıkları teknoloji, yenilikçi fikirlerinin ve yarattıkları katma değerin düzeyidir. Yani artık ülkemiz ekonomisi ve sanayisi sadece niceliğe değil niteliğe de odaklanmalıdır” ifadelerini kullandı.

“Mersinli KOBİ’lere, ‘Endüstri 4.0 Eğitim ve Uygulama Merkezi’ kurmayı planlıyoruz”

Mersin’deki firmaların Sanayi 4.0 devrimini yakalayabilmeleri için MTSO olarak yeni bir adım daha atacakları bilgisini veren Aşut, Mersin’de ve bölgede faaliyet gösteren KOBİ’lerin yüksek teknolojili bir üretime geçişinde KOBİ’lere destek olmak amacıyla ‘Mersin Endüstri 4.0 Eğitim ve Uygulama Merkezi’ni kurmayı planladıklarını bildirdi. Aşut, projeyi Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na sunduklarını ve en kısa zamanda onaylanmasını beklediklerini kaydetti. Türkiye’de bir ilk olacak olan proje için Avrupa Birliği fonlarından yararlanmayı planladıklarını anlatan Aşut, projeyle KOBİ’lere sıçrama yaptıracak olan ekosistemin ve ileri teknoloji donanımlı ortak kullanım atölyelerinin KOBİ’lere sağlanması noktasında destek olmayı amaçladıklarını belirtti.

KOBİ’lerin büyük bir kısmının AR-GE’ye ve yüksek teknolojili bir üretime geçmesi için yeterli sermayeye ve finansmana sahip olmadığına dikkat çeken Aşut, şunları kaydetti: “MTSO olarak planladığımız ‘Mersin Endüstri 4.0 Eğitim ve Uygulama Merkezi’nin, içereceği yüksek teknolojili ekipmanlarla, alanında uzman danışman ve mentörlerle, sağlayacağı eğitimlerle ve ortak kullanım atölyeleriyle ve dahası ‘Endüstri 4.0 Sanayi Platformu’ adı altında oluşturmayı tasarladığımız kamu, yerel yönetim, üniversiteler ve özel sektör dörtlü sarmalıyla KOBİ’lerimizin ileri teknolojili bir üretime geçişinde ciddi bir basamak olacağını düşünüyorum.”
Editör: Barış Köksal