MTSO Başkanı Aşut, İHA muhabirine yaptığı açıklamada, geçtiğimiz ay sanayi üretiminin düşmesi ve dış ticaret açığının artmasını değerlendirdi. “Düzenlenmesi gereken temel kurallar vardır, bunlar yapılmadı. Siz yurt dışıyla rekabet edemez durumda olursanız sonuç buraya doğru gelir” diyen Aşut, cari açık incelendiğinde ithalattaki artışın stoklarla bekletildiğinin rahatlıkla görülebileceğini kaydetti. Şu anda stokların alındığına dikkat çeken Aşut, “Daha önce cari açığın gittikçe yavaş yavaş düşmesinin sebebi, stoklarımız eriyordu. Elimizdeki malı kullanıyorduk. Şu anda yaz sezonuna giriyor diye çok büyük bir hammadde ithalatı yapıldı. Bu hammaddenin tüketilmesiyle ilgili de önümüzde bir süreç olacak. Tabi burada piyasalar açılıyor diye hepimiz ithalata yüklendik. Açıkçası bu. Bir sanayici olarak sanayi işletmelerindeki durumdan dolayı bunu çok rahatlıkla görebiliyorum. Biz önümüz açılıyor gibi gördük ve ithalata başladık. Avrupa Birliği’ne ihracatımız arttı. Bizim oraya ihracat yapabilmemiz için yüklü miktarda stoklarda hazır hammaddemiz olması lazım ki, biz istenildiği zaman sevk edebilelim. Stokun da bir maliyeti var, onu da öğrendik. Geçtiğimiz dönemde enflasyondan para kazanılıyordu, şimdi artık öyle bir şey yok. Ama biz sanayi işletmeleri olarak bu sefer biraz fazla yüklendik” dedi.
Bu sezonun 3 ay kadar süreceği ve daha sonra normale döneceği öngörüsünde de bulunan Aşut, bu işin büyümeye de bağlı olduğunu ve beklenti içinde gerçekleşeceğini ifade etti. Büyümedeki öngörüsünü de paylaşan Aşut, bankaların kredi oranlarındaki büyümeyle yurt içindeki büyüme arasındaki büyük farka dikkat çekti. Banka kredi oranlarında yüzde 20 civarında bir büyüme olmasına karşın, yurt içindeki büyümenin yüzde 2,5-3’lerde olduğuna işaret eden Aşut, “Bizim hedefimiz yüzde 4-4,5-5 olmalı ki ancak kendimizi dengeleyelim. Şu anda eksi pozisyondayız. Diğer taraftan bankalar Merkez Bankası’nın yapmış olduğu eksi faiz uygulamasına rağmen hala yüksek faiz oranlarıyla devam ediyorlar. Piyasaya bu intikal etmiyor. Yani dönüşü biraz geç oluyor. Bu geç oluştan dolayı da piyasada standart bir ekonomi politikasıyla yürüyecek olan bir durumda gayri safi yurtiçi hasılanın yüzde 2,5’u geçmemesi lazım. Şu anda biz gayri safi yurtiçi hasılanın yüzde 4,5-5’inde faiz ödüyoruz. Öyle de bir sıkıntımız var. Bankalar büyüyor ama reel sektör o oranda büyümüyor” diye konuştu.
"BANKALAR KONUŞMAMDAN RAHATSIZ OLDU"
Kredi hacmi büyümesine karşın yurt içindeki büyüme oranlarının çok düşük olduğunun altını çizen Aşut, bankaların eleştirilerinden rahatsız olduklarını da belirtti. Banka temsilcilerinin tepkilerini dile getirmek için kendisini ziyaret ettikleri bilgisini veren Aşut, şunları söyledi: “Birkaç grup banka Tarsus’tan Erdemli dahil tüm şubeleri bu konuyla ilgili uyarıda bulunmak içen beni ziyaret ettiler. Ben de şunu söyledim; piyasanın faizi bu, Merkez Bankası’nın faizi bu. Merkez Bankası eksi oranda devam ediyorken sizin yüksek hareket etmeniz, bazıları faiz oranlarını düşürdüler bu sefer masrafları arttırarak gidiyorlar. Tabi onlar da bir ticari işletme. Ama onların büyüme oranlarına bakın, kredi satma oranlarına bakın yüzde 20 gibi bir oranda büyümesi hiç doğruyu göstermiyor.”
Editör: Barış Köksal