ASCAME Lojistik ve Transport Komisyonu Başkanı ve Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Başkanı Şerafettin Aşut, İspanya’nın Barselona kentinde düzenlenen 15’inci Akdeniz Lojistik ve Taşımacılık Forumu’nun açış konuşmasını yaptı. Forumun odak noktasının Lojistik 4.0 olması gerektiğini belirten Aşut, “İnovasyona ve yeni şeylere ihtiyacımız var” dedi. SIL 2017 Uluslararası Lojistik ve Malzeme Elleçleme Fuarı 6 Haziran 2017’de 19’uncu kez kapılarını açtı. İspanya’nın Barselona kentinde düzenlenen fuar, 8 Haziran Perşembe günü sona erecek. Dünyadaki elleçleme ve lojistik sektör temsilcilerini buluşturan ve sektörün en büyük fuarları arasında gösterilen SIL 2017, 15’inci Akdeniz Lojistik ve Taşımacılık Forumu, 10’uncu Akdeniz Limanları Zirvesi gibi önemli etkinliklere de ev sahipliği yapıyor.

Uluslararası alanda sektörünün önde gelen konuşmacılarının katıldığı 15’inci Akdeniz Lojistik ve Taşımacılık Forumu, sektörün yıllık değerlendirmesinin yapıldığı, Akdeniz lojistiği ve taşımacılık sektöründeki yeniliklerin görüşülmesi, geliştirilecek yeni politikaların tartışılması için bir platform niteliği taşıyor. Forumun açılış konuşmasını Akdeniz Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği (ASCAME) Lojistik ve Transport Komisyonu ve MTSO Başkanı Aşut yaptı. Ne zaman Akdeniz’den bahsedilse tarihsel zenginliğinin ön plana çıkarıldığını anımsatan Aşut, “Bugünün konusu ise bu zenginliği yeni boyutlara nasıl dönüştüreceğimiz ve geleceğe nasıl taşıyacağımızdır” diye konuştu.

Son 20 yıldır küresel değişimlerden, değişen haritalar ve pazarlardan bahsedildiğine değinen Aşut, sözlerini şöyle sürdürdü: “Ne yazık ki, 2008 küresel finans krizinin ardından birçok kavramın modası geçti, sloganlar işe yaramaz oldu. Dünya hala bu krizin sonucu olan sosyal, siyasal ve ekonomik sorunları aşamadı. Birkaç yıl önce, yine bu salonda yaptığım bir konuşmada; basit sloganların, basit çözümlerin bölgesel ve küresel sorunları çözmeye yetmediğini söylemiştim. Yine o konuşmamda, dünyanın yeni bir bilgiye, ekonominin yeni bir yaklaşıma ve mantaliteye ihtiyacı olduğunu ifade etmiştim. Sanırım birileri beni duydu ve Endüstri 4.0’ı yarattı.”

“Sanayi 4.0 sadece sanayi ile ilgili bir kavram değil”

Sanayi 4.0’ın yalnızca sanayiyi ilgilendiren bir kavram olmadığına dikkat çeken Aşut, tam aksine, üretimle, hizmetlerle, turizmle ve hatta eğitimle ilgili bir konu olduğunu söyledi. Bu bağlamda forumun odak noktasının Lojistik 4.0 olması gerektiğini vurgulayan Aşut, lojistikte yeniliğin konuşulduğu bir forumda mutlaka Lojistik 4.0’ın Endüstri 4.0 ışığında konuşulması gerektiğini ifade etti. Aşut, “Ben bu forumun Endüstri 4.0 temelinde, ihtiyacımız olan yeni bilgiyi, yeni mantaliteyi yaratacağına inanıyorum. İnovasyona ve yeni şeylere ihtiyacımız var” dedi.

Sadece teknoloji değil, insan kaynağının da hızla değiştiğine dikkat çeken Aşut, yeni bir girişimci profilinin doğduğunu vurgulayarak, “Yeni çağın girişimcilerinin belki büyük sermayeleri yok ama Sanayi 4.0’ı anlayan bir vizyonları ve bilgileri var. Bundan dolayı Start-Up’ları ve KOBİ’leri ekonomiye bir dinamizm vermek için desteklemeliyiz. Bence forumdaki herkesin Akdeniz’in hak ettiği payı almasını sağlayacak bu yeni yaklaşımları araması gerekir. Tüm Akdeniz ailesine refah, zenginlik ve barış diliyorum” ifadelerini kullandı.
 

Editör: Barış Köksal