MTSO Başkanı Aşut, yazılı bir açıklama yaparak, Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’ni sorumluluğunu yerine getirmeye çağırdı. Yıllardır Mersin’in yatırım imkanlarını, dış ticaretteki avantajlarını, limanını, serbest bölgesini, lojistik üstünlüklerini anlattıklarını ve bunun sonucunda artık yerli ve yabancı yatırımcının gözünün Mersin’de olduğunu vurgulayan Aşut, “Ancak, gelen yatırım talepleri maalesef bizi sevindiremiyor, aksine kaygı veriyor. Çünkü talepleri karşılayamıyoruz, istenilen büyüklükte arazileri tahsis edemiyoruz. Var olan yatırımlara genişleme alanları yaratamıyoruz. Çok önemli yatırımları, kent ekonomisine sağlanacak girdileri, büyük istihdam kapılarını kendi elimizle kapatıyor, bu fırsatı başka kentlere yine kendi elimizle hediye ediyoruz. Neden? Çünkü hala imar planımız onay için Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’ne getirilemedi” ifadelerini kullandı.

“İmar planı değil, Mersin geç kalıyor, kentimiz kaybediyor”

İmar planı çalışmasının Mersin Büyükşehir Belediyesi çatışı altında olağanüstü katılımcı bir anlayışla yapıldığını ve bundan büyük mutluluk duyduğunu dile getiren Aşut, şöyle devam etti: “Türkiye’de bir ilk gerçekleştirildi ve Büyükşehir Belediyesi’nin demokratik bir yaklaşımla ayırt etmeden toplumun her katmanının görüşünü aldı, öneri ve eleştirileri göz önünde tutuldu ve bu talepler imar planına işlendi. Gerçekten ortaya Mersinlilerin onayladığı bir imar planı çıktı ama gelin görün ki, okyanusu geçtik, derede boğuluyoruz. İmar planı bir türlü belediye meclisinden geçemiyor. Aslında imar planı değil, Mersin geç kalıyor, kentimiz kaybediyor. Serbest Bölgemize savunma sanayimizin önemli temsilcileri yatırım talebiyle geliyor, yer veremiyoruz. Büyük lojistik firmaları Mersin’e yatım talebiyle geliyor, geniş arazi tahsis edemiyoruz. Turizm yatırımları geliyor, geri çeviriyoruz. İnşaat firmalarımız büyük parseller üzerinde yaşam alanları kurmak istiyor, sonuç alınamıyor. Eğitim kampüslerine arazi veremiyoruz. Küçük sanayi siteleri, organize sanayi bölgesi ve ticaret alanları 

yaratamıyoruz. İmar planının onaylanmaması elimizi kolumuzu bağladı.”

“Büyükşehir Belediye Meclisi, görevini yapmalı ve Mersin’in geleceğinin önünü açmalıdır”
Büyükşehir Belediye Meclisi’ni, bu konuda kente olan sorumluluğunu yerine getirmeye çağıran Aşut, imar planları geçmediği için Mersin Serbest Bölgesi’nin doğuya doğru genişlemesi konusunda yaşadıkları sıkıntıyı aktardı. Serbest Bölge’nin doğuya doğru genişlemesi gerektiğinin altını çizen Aşut, “Ancak, o bölgede özel bir şirkete ait 300 dönümlük bir arsa var. Biz MTSO olarak uzun süredir bu şirket ile görüşüyoruz ama ne yazık ki, şirket yetkililer bizi oyalamaktadır. Biz yatırımcı tarafıyız ve bu konuda elimizi güçlendirecek tek şey Büyükşehir Meclisi’nde acilen bu imar planının daha fazla geciktirilmeden onaylanmasıdır. Aksi takdirde belediye de dahil olmak üzere her kurum sadece konuşmak zorunda bırakılır. Eğer MTSO dahil kent dinamiklerinden, yatırımcı tarafından aktif bir çözümün parçası olması isteniyorsa Belediye Meclisi görevini yapmalı ve Mersin’in geleceğinin önünü açmalıdır. Konuyu siyasi mahfillere çekmenin, kriz yaratarak siyasi çıkar beklemenin veya ‘istemezük’ ruh halini devam ettirmenin kente bir yararı yoktur. Belediye meclisindeki her siyasi partinin, farklı konuları imar planı için bir koz olarak kullanması, ilgisiz konuları imar planının onayının geciktirilmesine alet etmeleri kabul edilemez. Mersin, Belediye Meclisinin sorumluluğunu yerine getirmesini beklemektedir” dedi.

İmar planı için gerekli konsensüsün mutlaka sağlanmasını da isteyen Aşut, açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “Hükümetimiz 2023, 2050 planlamaları yaparken biz kent olarak yarınımızı planlayamıyoruz. Mersin’in artık bir gün daha kaybetme lüksü yoktur. Bu yanlıştan tez zamanda dönülmeli ve el birliği ile uzlaşı sağlanarak imar planı meclisten geçirilmelidir. Bu plan meclisten geçmediği sürece hiç kimsenin yatırımcıyı, yatırımcı tarafı olan MTSO’yu veya başka kurumları suçlama hakkı yoktur. İcracı kurumlar görevini yapmazken, icra yetkisi olmayan kurumların suçlu ilan edilmesi kaçak güreşmektir. Bu Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nin kent adına partiler ve siyaset üstü ele alması gereken hayati bir konudur.”
Editör: Barış Köksal