İşçi ve işveren uyuşmazlıkları için yeni dönem başlıyor. 1 Ocak 2018 itibariyle işçi-işveren uyuşmazlıklarında, arabuluculuk sistemi dava şartı haline geliyor. Taraflar artık dava şartı için adliye içerisinde yer alan arabuluculuk bürosuna başvurarak hizmet alabilecekleri gibi şubat ayında MTSO bünyesinde faaliyete geçecek olan 'Arabuluculuk Merkezi’nden de yararlanabilecek.


Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan MTSO Başkanı Şerafettin Aşut, uzlaşmacı yapının Türk kültürünün temelinde yer aldığına dikkat çekerek, "Uzun yıllar birlikte çalışan işçi ve işverenler maalesef dava bitimlerinde birbirine selam dahi vermez oluyor. Oysa yeni uygulama ile taraflar masadan helalleşerek kalkacaklar” diye konuştu.


İş dünyası için hedeflere ulaşmada zamanın paradan daha önemli olduğuna, yeni uygulamanın bu anlamda da büyük avantajlar getirdiğine dikkat çeken Aşut, “Uzun süren davalar yerine arabuluculuk sistemi sayesinde daha kısa sürede, ticari sırları deşifre olmadan, tarafların huzuru bozulmadan, uzlaşmacı bir yöntemle hedeflerine ulaşacaktır” ifadelerini kullandı.


Artık iş davaları açılırken önce arabulucuya başvurulması şartı aranacağını hatırlatan Aşut, bu sistemin camiaya getireceği kolaylıkları ise şöyle özetledi; "Yeni düzenleme sayesinde öncelikle yıllarca sonuçlamayan davaların daha kısa sürede çözüme ulaşacağına, böylece hem zaman hem de enerji kayıplarının önüne geçileceğine inanıyorum. Davaların süresi uzadıkça taraflar gerek yol giderleri gerek posta giderleri gerekse bilirkişi, keşif masrafları gibi birçok mali külfetle karşılaşıyordu. Ayrıca yargılama nedeniyle diğer yapılması gereken işlere konsantre olunması zorlaşıyor, daha çok adliyeye zaman ayrılması gerekiyordu. Bu sürenin azalacak olması sevindirici. Aynı zamanda uzlaşmacı bir sonuç oluşması, sonucun tarafların kontrolünde olmasını da dostlukların devam etmesi, tarafların birbirini anlaması adına önemsiyorum.”


Tarafların mahkeme önünde konuşamayacağı konuları, arabulucu gözetiminde baş başa kaldıklarında daha rahat ifade edebileceklerine ve bu sayede birbirlerini daha iyi anlayabileceklerine inandığını vurgulayan Aşut, böylece tarafların sosyal ve ekonomik ilişkilerinin dava sonrasında da devam edeceğini, esnek çözümler uygulanabileceğini ve iki tarafın da kazanacağını söyledi.
Bu düzenlemeyi yapan hükümete, muhalefet partilerine ve emeği geçenlere teşekkür ederek MTSO üyelerini bu hizmetten yararlanmaya davet eden Aşut, “Uyuşmazlıklarını dostane bir şekilde çözen taraflar toplumsal barışa da katkı sunacaklardır” şeklinde konuştu.

Editör: Barış Köksal