Vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği kutlamalarda, düşman kuvvetlerinin Arslanköy’den çıkarılışları temsili olarak canlandırıldı.

Kurtuluş Savaşı’nda kahramanlık destanı yazan Arslanköy’de, Mersin Büyükşehir Belediyesi tarafından gerçekleştirilen kutlamalara, Mersin Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Haluk Tunçsu, Toroslar Kaymakamı Kaya Çıtak, Toroslar Belediye Başkanı Hamit Tuna, ilçe belediye başkanları, protokol üyeleri, Mersin Büyükşehir Belediyesi daire başkanları ve çok sayıda vatandaş katıldı. Kuvayi Milliye milislerinin ve atlı birliklerin geçiş töreni yaptığı kutlamalarda, düşman kuvvetlerinin Arslanköy’den çıkarılışları da temsili olarak canlandırıldı.

Kutlamalarda bir konuşma yapan Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Tunçsu, 95 yıl önce Kurtuluş Savaşı ile başlayan mücadelede, atalarımızın üstün başarısı ile Arslanköy’ün bağımsızlık mücadelesinde haklı zafere ulaşarak kahramanlık destanı yazdığını belirtti. Arslanköy’ün, bölgede düşman işgaline karşı direnişin ilk başladığı ve en çetin çarpışmaların yaşandığı bir Yörük obası olduğunu vurgulayan Tunçsu, “Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün bağımsızlık ateşini yaktığı 1919 yılının Kasım ayında başlayan işgaller sırasında, o zamanki adı Efrenk olan Arslanköy’ü işgal etmeye gelen Fransız Birliği, hemen aşağıda yer alan Yavca Köyü’nde yenilgiye uğratıldı. Bu güzel kasabamız, 1 Mart 1920 sabahı Kuvayi Milliye birliklerinin kasabaya girmesi ve düşmandan tamamen temizlenmesinden sonra Arslanköy adını almış, bu savaşta adına yakışır bir mücadele vermiştir. Toroslar’ın tepesinde yer alan bu vatansever ve cesaret sembolü kasabamız, o dönemin zorluklarına ve ihanetlerine de en güzel şekilde cevap vermesini bilmiş, köylümüz azim ve kararlığı sayesinde bu çetin çarpışmadan alnının akıyla çıkmış, bize bugünün gururunu yaşatmıştır. Arslanköylü, yıllardır vatanı ve bayrağı için yaşamayı en kutsal görev saymış, iş başa düştüğünde yapması gerekeni gözünü kırpmadan yapmıştır” dedi.

Atatürk’ün, “Gidip Toros Dağları'na bakın, eğer orada bir tek Yörük çadırı görürseniz ve o çadırda bir duman tütüyorsa, şunu çok iyi biliniz ki, bu dünyada hiçbir güç ve kuvvet asla bizi yenemez” sözünü anımsatan Tunçsu, “Atatürk bu sözüyle tam da Arslanköy’ü tarif etmiştir. Çünkü köylü hiçbir zaman vatanını terk etmemiştir. Köylü emekçidir, vatanına emek verir, sahip çıkar, içinde vatan sevgisi, yüreğinde millet duygusunu barındırır” diye konuştu.

Vatanın elde edilmesi için ödenen bedellerin unutulmaması gerektiğinin altını çizen Tunçsu, “Özellikle gelecek nesillerimize tarihimizi anlatmalı, bu milli duyguları çocuklarımıza aşılayarak, ülke sorumluluğunda ne kadar önemli bir role sahip olacaklarını anlatmalıyız. Arslanköyümüzün ve değerli halkımızın düşman işgalinden kurtuluşunun 95. yıl dönümünü kutluyor, Arslanköy ve ülke savunmasında hayatını kaybeden tüm şehitlerimize Cenabı Allah’tan rahmet diliyor, sevgi ve saygılarımı sunuyorum” şeklinde konuştu.

Editör: Barış Köksal