Merkez Yenişehir Belediyesi Kent Konseri binasında yapılan etkinlikte, gençler ile alzheimer hastası yaşlılar bir araya geldi. Etkinlikte Hacivat Karagöz oyunu oynayan yaşlılar ile çocuklar uzun süre sohbet etti. Etkinlikte ayrıca Üroloji Uzmanı Dr. Nedim İnce'de yazdığı 'Mersin'den Hayata Dair Esintiler' ve 'Sağlık Olsun' kitaplarını imzalayarak, gelirlerini Alzheimer Derneği'ne bağışladı. Etkinlikle ilgili İHA muhabirine açıklamalarda bulunan Alzheimer Derneği Mersin Şubesi üyesi Şenay Topal, alzheimer hastalığının esas olarak unutkanlıkla başlayan zamanla hem zihinsel hem de davranışsal yeteneklerin kaybedildiği bir hastalık olduğunu ifade ederek, "Hasta yakınları için çok zor bir hastalık. Her hastalık zordur elbette ama bu hastalıkta hasta yakınları çok zorluklar çekiyor. Biz Alzheimer Derneği olarak bu hastalığın kamuoyuna tanıtılması için çalışıyoruz. Bunun için çeşitli toplantılar ve etkinlikler yapıyoruz. Bende alzheimer hasta yakınıyım. Annemi 2 yıl önce kaybettim. Bizim alzheimerla işimiz bitti gibi düşünülebilir ama biz bu işi bitirmedik. Çünkü bu hastalığın çok zor dönemlerini yaşadık. O yaşama sırasında size edilen bir telefon, uzatılan bir el yükümüzü o kadar hafifletiyordu ki şimdi biz o durumu başkalarına yapmak istiyoruz. Bunun için çeşitli faaliyetler yapıyoruz. Bugün de dedik ki hep yaşlıları çağırıyoruz. Bu defa da çocukları da torunları da çağıralım çocuklarla yaşlılar birlikte olsun dedik ve hoş bir etkinlik çıktı ortaya" dedi.

"HASTA YAKINI HASTASINI SEVECEK, SEVECEK, SEVECEK"
Halen yapımı devam eden yaşlı yaşam merkezi için de herkesin maddi ve manevi yardımlarını beklediklerini belirten Topal, "Alzheimer hasta yakınlarından da isteğim sabırlı, sabırlı, sabırlı olacak. Hastasını sevecek ve olaylara, çevresine kendi gözüyle değil de o hastanın gözüyle bakacak. O hastanın beyniyle bakacak. Diyelim hasta gergin ona otur filan diyeceğine gidip elini omzuna koyup sakince onla konuşarak, onun dikkatini başka tarafa çekmeli. Bunun dışında çevrenizdeki yaşlılara da iyi bakım. Eğer davranışlarda bir değişiklik varsa alzheimer diye durun bir düşünün diyoruz. Çünkü 65 yaş üzerinde belli bir oranda, 85 üzerinde daha fazla oranda alzheimer hastalığı görülüyor" şeklinde konuştu.
Alzheimer Derneği Mersin Şubesi Yönetim Kurulu üyesi Necla Bal ise kocaman bir aile olduklarını belirterek, "Benim 2 hastam vardı, 2’sini de kaybettim ama bu dernekten kopmadım. Çünkü bizim çektiklerimizi, yaşadıklarımızı başkalarının görmesini istemiyoruz. Bu hasta yakınlarıyla, onların yapamadıkları veya zorlandıkları konularda onlara yardım edebilmek gerçekten bizi mutlu ediyor" şeklinde konuştu.
Dr. Nedim İnce de Alzheimer Derneği'nin Mersin'e çok önemli hizmetler sunmak için yoğun çaba gösterdiğini vurgulayarak, "Şimdi yaşlı yaşam merkezi oluşturulmaya çalışılıyor. Bu aslında bir yerde de yaşama ömrü uzun olabilecek insanlara daha da diğer bir anlamda kendi geleceğimize yapılan bir yatırım. Bu yüzden de çok değerli bir yatırım. Çünkü biliyoruz ki her geçen gün nüfusumuz yaşlanmakta ve yaşlı nüfus sayısı artmakta. Bende kitaplarımı onların yararına imzalayarak tüm gelirini bu yapılan yaşlı yaşam merkezine bırakmak istedim. Bundan dolayı çok mutluyum" ifadelerini kullandı.

ARKADAŞINI UNUTTU SİGARAYI UNUTMADI
Etkinlikte gençler yaşlılarla oyunlar oynayıp, sohbet ederken, Hacivat Karagöz oyunu da yaşlılar tarafından ilgiyle izlendi. Etkinliğin en renkli anı ise alzheimer bir hasta ile torunu arasında geçti. Bir alzheimer hastasının yıllarca konuştuğu arkadaşını önce hatırlamayıp sonradan hatırladım deyip torununa cevap olarak 'sigarayı' hatırladım demesi çevredekileri kahkahaya boğdu. 
Editör: Barış Köksal