Uluslararası nitelik taşıyan yarışmaya ‘Bakliyat ile Sağlıklı Safralar ve Yaşam’, ‘Soframızda Makarna’, 'Manzara’ ve ‘Serbest’ kategorilerinde 39 farklı ülkeden 754 amatör ve profesyonel fotoğraf sanatçısı katıldı. Toplam 5 bin 805 fotoğrafın gönderildiği yarışmada, birbirinden özel fotoğraflar seçkin jüri üyeleri tarafından değerlendirildi.

Arbella Makarna Uluslararası Fotoğraf Yarışması; FIAP, GPU ve TFSF gibi üç büyük, ciddi ve referans kabul edilen kuruluşun onayı ile düzenlendi. 1 Ocak 2016 tarihinde başlayan yarışma, 17 Nisan 2016 tarihinde sona erdi. Sanatçıların çabalarını ödüllendirerek fotoğraf sanatına duyulan ilgiyi canlı tutmayı hedefleyen yarışmada, para ödüllerinin yanı sıra FIAP ve GPU’dan toplam sekizer altın, gümüş ve bronz madalya, 48 mansiyon ve 134 sergileme ödülü verildi. Ayrıca Arbella temsilcisi tarafından seçilen bir eser sahibine ‘Arbella Özel Ödülü’, Dünya Bakliyatçılar Federasyonu temsilcisi tarafından seçilen bir eser sahibine özel ödül, ‘TFSF Özel Ödülü’ ve FIAP tarafından yarışmada en fazla derece alan sanatçıya ‘En İyi Fotoğrafçı Ödülü’ de verildi.

Her sene sanatçıları farklı karelere ve perspektiflere yönlendiren Arbella Uluslararası Fotoğraf Yarışması, belirlediği kategorilerle güncel gelişmelere ve konulara dikkat çekiyor. 2016 yılının BM tarafından ‘Dünya Bakliyat Yılı’ ilan edilmesi ile sağlıklı, ekolojik ve çevreci bir ürün grubu olan bakliyatın bilinirliğinin ve kullanımının arttırılmasına katkı sunmayı hedefleyen yarışma kategorilerden birini bakliyat olarak belirledi. Mezopotamya’dan Uzakdoğu’ya asırlardır sağlıklı sofraların köşe taşları olan bakliyat ile dünya sofralarına konuk olup bakliyatla renklenmiş, sağlıklı ve yöresel mutfak kültürlerini yansıtırken sağlıklı yaşama katkılarını da fotoğraf sanatçılarının vizöründen topluma taşıdı. Bakliyat ile renklenmiş sofralardan kalkan sanatçılar, pişirilmesi ve paylaşılması en kolay, eğlencesi en bol olan evrensel lezzet makarna ile dünya turuna devam ederek zengin kültür mozaiğini, renkli mutfak ve sofra geleneklerini fotoğraf karelerinde buluşturdu.

Yarışma ile ilgili değerlendirmede bulunan Arbella Makarna CEO’su ve Seçici Kurul Üyesi Hüseyin Arslan, "Bu yıl 6.'sını düzenlemiş olduğumuz yarışmanın Türk ve dünya fotoğrafçılarını buluşturan bir platform düzeyine ulaştığını görmenin mutluluğunu yaşamaktayız. Fotoğraf sanatçılarımızla dünya mutfaklarına konuk olduk ve onların karelerinde doğada gezerken, gölden sakinliği, topraktan yeniden başlamayı öğrendik. Gönderilen eserlerin her biri kalitesi, bakış açısı ve verdiği mesajla çok özeldi. Tüm katılımcı sanatçılarımıza ve destek verenlere sonsuz teşekkürler ediyoruz" dedi.
Editör: Barış Köksal