Silifke Platformu adına Tüketici Hakları Derneği Şubesinin organize ettiği basın toplantısına Silifke’deki kooperatif, oda, servis başkanları ve öğrenci öğretmen servis şoförleri katılırken, toplantı sonrası yürürlüğe girecek olan bu kanuna karşı dava açılması kararlaştırıldı.

Silifke Tüketici Hakları Derneği Şube Başkanı Mahmut Ali Selvi, konunun yargıya taşınacağını belirterek, “31 Temmuz 2012 tarih ve 28370 sayılı Resmi gazetede yayınlanan ve 31 Eylül 2012 de yürürlüğe girecek olan ‘Karayolları Trafik Güvenliği Stratejisi ve Eylem Planı’ adı altındaki Genelgenin iptali için adli süreci başlatacağız. Yayınlanan Genelgede her şey Vatandaşın lehine gibi gösterilse e değişikliklerdeki hizmet, araçlar, vergiler kısaca paralar vatandaşımızın cebinden çıkacaktır. Genelgenin eklerinde hazırlanan raporlarda görüldüğü gibi eylem planı tuzaklarla doludur. Genelgenin Denetim kısmındaki araç muayeneleri bölümünde 2012 yılında yapılan araç muayenelerinde ‘Araçların yüzde 41’nin ilk muayenede emniyetsiz olduğu ve ancak ikinci muayenede yüzde 96’sının muayeneden geçtiği ve kusurun giderildiği görülmüştür’ denilmekte ve gelecek hedefler ortaya atılmaktadır. Bu hedeflerde muayeneden kalma 2015 yılında yüzde 38 ve 2020 yılında yüzde 35 olarak hedeflenmektedir. Özel sektöre devredilen Araç muayene istasyonları verilerine göre hazırlanan ve neredeyse Trafikteki araçların yarısının ‘Ağır kusurlu’ çıkarıldığı bu çalışma sonrasında araçların muayene süreleri kısaltılması hedeflenmektedir. Bu hedefte 2 yıl aralıkla yapılan araçların 1 yıla, 1 yıl aralıkla yapılan araçların muayeneleri 6 aya çekileceği anlaşılmaktadır. Dünyanın en pahalı akaryakıtını kullanan, vergi, sigorta ve harç ödemelerini zor karşılayan araç sahipleri, şoför esnafımız, iş sahiplerimiz kısaca tüketicilerimiz bu ağır yükün altına itilmektedir” dedi.

Silifke Platformu olarak bu genelgenin iptali için ne gerekiyorsa yapacaklarını kaydeden Selvi, şunları söyledi:

“İlçemizde faaliyet gösteren Sivil Toplum Kuruluşları olarak Silifke Ticaret ve Sanayi Odası, Şoförler ve Otomobilciler Odası ve Tüketici Hakları Demeği öncülüğünde her tarafı tuzaklarla dolu olan ve gelecekte vatandaşlarımıza büyük yük getirecek olan bu genelgenin iptal edilmesini ve daha anlaşılır ve uygulamasının vatandaşımıza ek bir yük getirmemesini. Yeni hazırlanacak genelgede sürekli bakımı ve kontrolü yapılan ve trafik seyri olan ticari araçlarında yılda bir yapılması zorunlu olan muayenelerinin iki yıla çıkarılmasını, kaza sonrası tekrar trafiğe çıkan araçların trafiğe çıkmadan önce zaman merhumu gözetmeksizin araç muayenelerinin zorunlu yapılması ve bu muayene harçlarının sigorta şirketi tarafından karşılanmasını öneriyoruz. Ayrıca Trafik kazalarındaki büyük kusurun sürücü hatalarından kaynaklandığını bilinmekte, bu sebepten sürücü eğitiminin artması, 5 yılda bir ehliyet sahiplerinin sağlık taramasından geçmesi ve 70 yaşından sonra ehliyetlerin iptal edilmesini istemekteyiz.”

Editör: Barış Köksal