Klima alımı ve kullanımıyla ilgili açıklamalarda bulunan Başkan Turna, klimaların son yıllarda insanların vazgeçilmez bir parçası haline geldiğini kaydetti. Sıcakların başlaması ile birlikte ev, iş yeri ve arabalarda klimaların kullanılmaya başlandığını vurgulayan Turna, "Klima mesleğimizin önde gelen uzmanlık alanlarından biri olan ısıtma ve soğutma sistemlerinin önemli cihazlarındandır. Isıtma veya soğutma amacıyla yanlış sıcaklık değerlerinde çalıştırılan, iç ünite bakımları, temizlikleri düzenli yapılmayan, ortam içerisinde uygun olmayan hava akımları yaratan klima cihazları sağlık açısından ciddi riskler yaratmaktadır. Hava sıcaklıklarının çok daha artacağı ilerleyen günlerde, konfor arayışınızın sağlığınıza zarar vermemesi için klima kullanıcılarını ve yeni klima satın alacak vatandaşlarımızı, önerilerimize kulak vermeye davet ediyoruz" ifadelerini kullandı.

KLİMA SATIN ALIRKEN VE KULLANIRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
Klima alırken ve kullanırken dikkat edilmesi gereken noktaları ifade eden Turna, açıklamasını şöyle sürdürdü: "Klima seçilirken, klimanın takılacağı mekanın özellikleri, hacmi, güneş ışınlarından etkilenme ve yalıtım durumu göz önüne alınmalıdır. Klima etiketinde yer alan BTU/h değeri, klimanızın bir saatte ortamdan taşıdığı ısı miktarını belirtmek için kullanılır. Gereğinden fazla kapasitede BTU/h değerinde seçilmiş klima cihazı, dur-kalklardan dolayı daha fazla elektrik tüketimine ve ilk kurulum esnasında daha fazla para ödenmesine neden olacaktır. Enerji verimliliği yüksek 'A tipi' cihazların tercih edilmesi ilk yatırım maliyeti yüksek olsa da enerji tasarrufu yaparak uzun vadede tüketici lehine sürekli kazanç sağlayacaktır. Split klima satın alırken dikkat edilecek en önemli husus COP ve EER diye tabir edilen enerji performans değerleridir. COP değeri verimliliğini gösterir, bu değerin 3.0 ve yukarı olması gerekir. Split klimalar iç ortamdan aldıkları enerjiyi dış havaya verdikleri için, cihazın performansı dış ortam sıcaklığına göre değişmektedir. Bu nedenle özellikle kışın soğuk havalarda 'heat pump' tipi cihazların performansları düşmektedir. Cihaz satın alırken dış hava sıcaklığına göre performans değerlerinin cihaz kataloğundan kontrol edilmesi, klima cihazlarının çalıştırılması sırasında ve sonrasında bir sorun yaşanmaması açısından önemlidir. Kış için konfor sıcaklığını 20-22 derece olarak, yaz için ise dış hava sıcaklığından 10 derece daha düşük sıcaklık değerine ayarlamak yeterli olacaktır. Klima cihazlarının sıcaklık iç ünite ayarları, insan sağlığı ve konfor açısından 24 derecenin altına düşürülmemelidir. Cihazın dış ve iç ünitesinin sürekli temiz ve bakımlı olması cihaz kapasitesinden her zaman tam olarak faydalanmanızı sağlar. Klima cihazlarında yılda iki sefer periyodik bakım yapılması gerekmektedir."
Bakımı yapılmayan klimaların birçok hastalığa yol açtığının altını çizen Turna, "Baş ağrısı, sinüzit, kronik yorgunluk, burun kanaması, yüz felci, astım, alerji ve lejyoner gibi ciddi hastalıklara yol açabilir. Geçmişte yeni doğan ünitelerinde yaşanan, klima bakımı kaynaklı bebek ölümleri gibi acı tecrübeleri tekrar yaşamamak için de, hastane yönetimlerinin çok daha hassas davranmaları gerekmektedir. Periyodik bakım ve temizliğin yanı sıra klima kullanıcılarının sağlık için dikkat etmesi gereken önemli kurallar var. Hiçbir çeşit klimanın önünde terli şekilde asla oturulmamalı, araç klimalarının yönü ise yüze ve göğse değil, ön cama doğru ayarlanmalıdır. Özellikle iş ve alışveriş merkezi yönetimleri, işletme masrafını düşürmek amacıyla, taze hava oranlarını yetkili mühendisler tarafından hesaplanan standardın altına asla düşürmemelidirler" dedi.
Editör: Barış Köksal