Akil İnsanlar Akdeniz Bölgesi Heyeti, 'Çözüm Süreci' kapsamında gerçekleştirdiği toplantıların sonuncusunu Mersin'de yaptı. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu başkanlığındaki heyet, kentteki sivil toplum örgütü temsilcilerinin ardından yerel ve ulusal basının Mersin temsilcileriyle bir araya geldi. HiltonSA Oteli'ndeki toplantıda, gazeteciler, süreçle ilgili düşüncelerini ve önerilerini heyet üyeleriyle paylaştı.
Toplantının sonunda açıklama yapan Akil İnsanlar Akdeniz Bölgesi Heyeti üyesi sanatçı Kadir İnanır, bundan önceki çalışmaları daha geniş bir perspektifte yaptıklarını, ancak Adana, Osmaniye ve Mersin'de geciktikleri için bu perspektifi biraz kısaltmak zorunda kaldıklarını söyledi. Bunun nedeninin de Akdeniz bölgesindeki illerin, ülkenin diğer bölgelerindeki illere göre çok daha büyük olmasından kaynaklandığını ifade eden İnanır, 2 aylık bu çalışmayı Mersin ile sonlandırdıklarını belirtti. Bu süreçte yaşanılanları herkesin medya aracılığı ile yakından takip ettiğini vurgulayan İnanır, "Bizler akil adam değiliz. Özellikle kendi adıma konuşuyorum. Akil adam ayrıca ulamada demek değildir. Akil adam, konusunda uzman demektir benim anlayışıma göre. Ben bunu de reddediyorum. Biz barış elçisi olarak bu işe girdik. Eğer bir ülkede sorunlar varsa ve o ülkenin sanatçısı, bu sorunların ortadan kalkması için elini taşın altına koymuyorsa, ben o sanatçıya sanatçı demem" diye konuştu.
Bu gerçekle, kendisine böyle bir şey önerildiğinde ve özgür bırakıldığında, sağlık şartlarının uygun olmamasına rağmen böyle kutsal bir görevden kaçmadığını belirten Kadir İnanır, "Ben böyle bir karakteri temsil ediyorum bu toplumda. Üzülmedim mi? Üzüldüm, ama olsun, bu 2 ay boyunca hep barış dilini kullandık ama bizim şimdi görevimiz bitti. Bundan sonra dilimizi değiştireceğiz eğer sataşan olursa. Umarım olmaz. Bu süreç, adı üstünde süreç bitmez. Sürecin ne zaman biteceği bilinmez, ülkemizin şartlarını hepimiz biliyoruz. Provokasyonlar olur, çetrefilli yollarımız var. Dünyanın her tarafında bu süreçler denenmiş ama çoğunda başarılı olunamamış, tekrar geriye dönmüşler, tekrar başlamışlar. Biz şimdi görevimizi bitirdik, bundan sonra en büyük görev sizlere düşüyor. Medyanın gücünü bu süreçte olumlu karşılayıp ortadan kalkmasını istiyorsanız, büyük gayret göstermek zorundasınız" ifadelerini kullandı.
Heyet Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ise, bugün itibariyle heyetin çalışmasının tamamlandığını dile getirerek, şöyle devam etti: 
"Tabi birey olarak arkadaşlarımız her zaman çalışmasını yapacaktır ama heyet olarak çalışmalarımızı tamamladık. Son ilimizdi Mersin. Mersin'de bize gösterilen ev sahipliğinden dolayı teşekkür ediyoruz. Çok güzel, yol gösterecek fikirler almış olduk. Bütün bölgelerden toplamış olduklarımızı devletimize, hükümetimize rapor edeceğiz. Sonrasında taktir onların. Bu çerçevede özellikle Mersin'e baktığımızda küçük bir Türkiye aslında. Mersin'deki sorunları çözdüğümüzde Türkiye'nin de sorunlarını çözebilmemiz açısından çok güzel bir örnek olacaktır."
Editör: Barış Köksal