Akdeniz Belediye Başkanı Mehmet Fazıl Türk, protokollerin feshine ilişkin basın toplantısı düzenledi. Belediye Encümen Salonu’nda yapılan toplantıya, başkan yardımcıları, meclis üyeleri, Akdeniz Kent Konseyi Genel Sekreteri Celal Temel ile Yürütme Kurulu üyeleri Mustafa Güler ve Mimar Doğan Kalkancı katıldı. Akdeniz Belediye Başkanı Türk, Akdeniz ilçe sınırları içinde bulunan Çay, Çilek ve Özgürlük mahallelerinde yapılması planlanan Kentsel Dönüşüm Projesi’ne ilişkin bilgi verdi. Proje kapsamında TOKİ, Mersin Valiliği, Mersin Büyükşehir Belediyesi ve dönemin Akdeniz Belediyesi yetkilileri arasında 2008 yılında ‘Kentsel Yenileme Ön Protokolü’ imzalandığını anımsatan Türk, 2010 yılında da aynı konuda bir ek protokol imzaladıklarını söyledi. TOKİ tarafından hazırlanan taslak projenin 2011 yılında Mersin Valiliği’nde yapılan toplantıyla paylaşıldığını belirten Türk, belediye olarak kent dinamikleri ile birlikte taslak projenin değerlendirildiği bir toplantı yaptıklarını, bu toplantıdan projenin uygulanabilir olmadığı sonucunun çıktığını kaydetti. Oluşturdukları 10 kişilik proje ekibinin tüm analiz, anket ve değerlendirme çalışmalarında mahalle halkının sosyal, kültürel ve ekonomik durumunun dikkate alınması ile yerinde iyileştirme projeleri geliştirilmesi gerektiği sonucunun çıktığını aktaran Türk, “Çalışmalarımız devam ederken, Çay, Çilek ve Özgürlük mahalleleri 30 Kasım 2011 tarihinde Gecekondu Önleme Bölgesi ilan edilmiştir. Fakat mahallelerde gerek kamu, gerekse özel mülkiyet arazisi işgali söz konusu değildir. Aralık 2011’de de Bakanlar Kurulu kararı ile ‘acele kamulaştırma’ kararı alınmıştır. Bu iki karara karşı belediyemiz, muhtarlar ve mahalle sakinleri tarafından dava açılmıştır. Hukuki süreç, Danıştay ve Mersin İdare Mahkemeleri nezdinde devam etmektedir” dedi.

Kentsel yeniliklere ve değişime karşı olmadıklarının altını çizen Türk, “Kentsel yenilik ve iyileştirme, Mersin’de önemli ve acil bir ihtiyaçtır. Mersin’de 3 mahallenin geleceğini ilgilendiren bir proje katılımcılıktan uzak olamaz. Ancak hazırlanan hiçbir projede belediyemizin, akademisyenlerin, meslek odalarının, sivil toplum örgütleri ve sayısı 50 bini bulan 3 mahalle halkının katılımı sağlanmamış, fikir ve talepleri dikkate alınmamıştır. Hazırladığımız öneri projelere ilişkin olumlu ya da olumsuz bir değerlendirme de yapılmamıştır” diye konuştu.

Sürecin mahalle sakinleri, belediye yetkilileri ve meslek odalarının katılım ve görüşleri alınmadan sürdürülmesinin doğru, tutarlı, gerçekçi ve yapıcı olmadığını dile getiren Türk, şunları söyledi:
“Yerinde iyileştirme projemizin dikkate alınmaması, amacına uygun gelişme ve sonuç kaydetmemesi ve kamu yararı gözetilmediğinden Akdeniz Belediyesi olarak 2008 ve 2010 yıllarında imzalanan protokolleri iptal ediyor, tek taraflı feshediyoruz.”

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Türk, bundan sonraki süreçte ne olacağının sorulması üzerine Mersin Yapı Müteahhitleri Derneği (MERYAP) yönetimi ile yaptığı görüşmeyi açıkladı. MERYAP yönetiminin söz konusu üç mahallede kentsel dönüşüme talip olduğunu belirten Türk, “MERYAP, ‘Bu mahalleleri bize verin. D-400 Karayolu’nun üst tarafını da imara açın. Biz burada sizin iyileştirme projenizin aynısını sıfırdan yapalım. Vatandaştan bir kuruş para karşılığı olmadan bahçeli evleriyle sokaklarıyla projenizi gerçekleştirelim’ önerisi getirdi. Bunu çok önemsiyorum ve MERYAP’ı kutluyorum, çalışmalarını hepimizin desteklemesi lazım” dedi.

Editör: Barış Köksal