Mersin, ağır ruhsal bozukluğu bulunan şizofreni hastalarına psiko sosyal destek, takip ve tedavi hizmetinin verildiği Mersin Devlet Hastanesi Hüseyin Dağlı Toplum Ruh Sağlığı Merkezi dışında, aynı amaçlarla hizmet sunacak yeni bir merkeze daha kavuşuyor. MEÜ tarafından, merkez Akdeniz ilçesi İhsaniye Mahallesi’ndeki eski Tıp Fakültesi Hastanesi eski kadın doğum binasında Toplum Ruh Sağlığı Merkezi yapıldı.
MEÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Çamsarı, önümüzdeki günlerde açılışını yapmaya hazırlandıkları Toplum Ruh Sağlığı Merkezi’nin Mersin için inanılmaz bir kazanç olduğunu vurguladı. Rektör Çamsarı, merkezle ilgili yaptığı açıklamada, Toplum Ruh Sağlığı Merkezi’nin inşaatının tamamlandığını ve 1-1,5 ay içinde açılışını yapacaklarını belirtti. Hem Mersin’de hem de Türkiye’de bilinenin ve tahmin edileninin çok üstünde kronik psikotik hasta olduğuna dikkat çeken Çamsarı, üniversite olarak bu hastalara destek olmak amacıyla yola çıktıklarını dile getirdi. Toplum Ruh Sağlığı Merkezi’nin çok fazla yönü olan bir merkez olacağının altını çizen Çamsarı, “Başta şizofren hastaları gibi kronik psikotik hastalıklar, yani gerçekten kopmuş hastalarımız olmak üzere, bu insanların toplum yaşamına bir şekilde katılabilmeleri ve kendi ihtiyaçlarını giderip başka insanlara yük olmadan kendi hayatlarını sürdürebilmeleri için gerekli her eğitim o merkezde verilecek. Bu konuda bizim psikiyatr hocalarımız özveriyle şu an altyapı çalışmalarını yapıyor” dedi.

“MERKEZ, MEMLEKETİMİZ İÇİN İNANILMAZ BİR KAZANÇ”

“Bu merkez memleketimiz için inanılmaz bir kazanç” diyen Prof. Dr. Çamsarı, merkezde günlük en az 120 hastaya eğitim verebileceklerini kaydederek, “Bunların bazıları 20 gün, 1 ay, 6 aya kadar veya daha uzun sürelerde oraya gelip gidebilecek, becerilerini artırabilecek. Biz Mersin Esnaf ve Sanatkarlar Odamızdan bir eğitim atölyesi için, sanatçı arkadaşlarımızdan resim-heykel atölyesi için, takıcı arkadaşlarımızdan takı atölyesi için yardım isteyeceğiz. Bunun gibi bizim planladığımız 5 tane atölye var orada” diye konuştu.

Toplum Ruh Sağlığı Merkezi’nin ana kuruluş amacının, kronik şizofren hastaları olduğunu ifade eden Çamsarı, merkezin bir AMATEM gibi uyuşturucu ve madde bağımlılığıyla ilgili hizmet vermesi konusunda şu anda herhangi bir planları olmadığını da belirterek, “Ama ilerleyen dönemde bu başarımızı ve yerleşik düzeni tam oturtursak neden olmasın? Çünkü orada bina yapımız bunu genişletmeye müsait, bizim de bütçemiz müsait. O zaman bunu da hesaba katabiliriz, çok da güzel olur” şeklinde konuştu.
Editör: Barış Köksal